Koti Artikkelit Vastarintaliike Poliisi: taas perätön rikosilmoitus Vastarintaliikkeestä!

Poliisi: taas perätön rikosilmoitus Vastarintaliikkeestä!

8

Poliisi on tehnyt jälleen aiheettoman rikosilmoituksen Vastarintaliikkeestä. Tällä kertaa poliisi ei kuitenkaan tarvinnut ulkopuolista apua ymmärtääkseen, ettei rikosta ole tapahtunut, vaan joku poliisissa työskentelevä on poikkeuksellisesti ymmärtänyt tilanteen.

Lauantaina 25. maaliksuuta Vastarintaliikkeen Jyväskylän-ryhmä järjesti banderollitempauksen osana kansanmurhan vastaista toimintaviikkoa. Tempauksen ideana oli asettaa vilkasliikenteisen tien ylittävälle sillalle kaksi banderollia alla kulkevan liikenteen nähtäväksi ja jäädä itse pitämään järjestön lippuja esillä näkyvyyden maksimoimiseksi.

Kyseessä on siis varsin tavanomainen aktivismin muoto, jonka tarkoituksena on mainostaa verkkosivujamme. Olemme aiemminkin toteuttaneet vastaavia tempauksia lukuisia kertoja niin Jyväskylässä kuin muissakin kaupungeissa, ja tulemme tekemään niitä jatkossakin.

Kuten yleensä, myös kyseisenä päivänä ryhmä sai suoraa palautetta suomalaisilta niin tööttäilyn, peukuttamisen, keskisormien kuin roomalaisten tervehdysten välityksellä. Kaikki sujui ongelmitta, kunnes noin puolessa välissä aktivismia paikalle ilmestyi ajatuspoliisi, joka ryhtyi välittömästi kovistelemaan aktivisteja ja yritti sanallisesti häätää heitä paikalta. Ajatuspoliisi saapui paikalle kolmen partion voimin, joten paljon puhuttu resurssipula ei näy ainakaan Jyväskylässä!

Nyt on käynyt ilmi, että poliisi oli tehnyt omatoimisesti rikosilmoituksen täysin laillisesta tempauksesta nimikkeellä “kokoontumisrikkomus”. Monessa jyväskyläläisessä kodissa purskahdettiinkin nauruun tällä viikolla, kun postiluukusta saapui poliisin lähettämä kirje, jossa kerrotaan rikosepäilystä. Kirjeessä kerrotaan myös, ettei asia etene edes esitutkintaan puhumattakaan syyttäjästä, koska mitään rikosta ei ole tapahtunut! Ehkä Jyväskylän poliisi ei halunnut lähteä enää “mellakkaoikeudenkäynnin” jälkeen nolaamaan itseään naurettavassa oikeusprosessissa.

Paikalla ollut aktivisti kertoi tapauksesta Kansalliselle Vastarinnalle.

Hei! Kerrotko poliisin saapumisesta kyseiselle sillalle Jyväskylässä lauantaina 25. päivä maaliskuuta?

– Hei! Olimme etukäteen sopineet, että olemme sillalla noin tunnin ajan, kuten meillä yleensäkin on tapana riippuen toki myös liikenteen määrästä. Minkäänlaisia ongelmia ei ilmennyt missään vaiheessa. Noin puolen tunnin kuluttua toiselta sivulta meitä alkoi lähestyä ajatuspoliisin auto, joka pysähtyi paikalleen. Se oli hetken aikaa paikallaan, kunnes myös toiselle sivulle ilmestyi poliisiauto.

Ajatuspoliisi siis ikään kuin piiritti meidät, mikä tuntui kyllä aika yliampuvalta touhulta ja herätti hilpeyttä paikalla olleissa. Toisessa autossa olleet poliisit jäivät katsomaan tilannetta, kun ensimmäisen auton poliisit jalkautuivat kovistelemaan.

Mitä poliisi teki?

– Ylimielisesti käyttäytynyt poliisi aloitti keräämällä kaikkien henkilötiedot ylös. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan, oliko kyseessä rikosepäily vai keräsikö hän ainoastaan rekisteriä poliittisesta oppositiosta. Tietojen keräämisen jälkeen poliisi ryhtyi tivaamaan jotain “ilmoitusta”, jolloin tempauksen vastuuhenkilö valisti poliisia siitä, ettei mielipiteenilmaisu tai sananvapaus ole Suomessa ainakaan toistaiseksi luvanvaraista toimintaa.

Tällöin paikalle ilmestyi jo kolmas poliisiauto, joka jäi sillan alla kulkevalle tielle tarkkailemaan ja käytännössä myös häiritsemään siellä kulkenutta liikennettä. Olimme siis niin sanotusti poliisin motittamina sen vuoksi, että pidimme banderollia esillä. Hetken jo näytti siltä, että he aikoivat käydä kimppuun.

Kuinka tilanne raukesi?

– Vaikutti siltä, ettei tilannetta johtanut poliisi oikein itsekään tiennyt, mitä hän oli tullut sinne tekemään. Toisaalta hän väitti, että meidän tempauksemme on luvan vaativa “mielenosoitus”, mutta hetken kuluttua hän jo komenteli, että meidän pitäisi poistua paikalta. Kumpikaan edellä mainituista ei tietenkään pidä paikkaansa. Sen lisäksi täytyisi olla painavat perusteet, että poliisi saisi ylipäänsä hajottaa mielenosoituksen riippumatta ilmoituksesta.

Seisoskelimme sillalla kaikessa rauhassa, ja poliisi kävi välillä meidän luonamme ja välillä hän palasi autolle juttelemaan radiolla esimiehilleen.

Noin vartin kuluttua kyseisellä poliisillakin alkoi raksuttaa, ettei kyseessä ollutkaan “väkivaltainen mellakka”, joten hänkin jäi autoon istumaan eikä enää tullut sieltä ulos. Poistuimme suunnitellusti noin tunnin kuluttua saapumisestamme.

Kertoiko poliisi teille tästä aiheettomasta rikosilmoituksesta?

– Kuulin heidän kyllä höyryävän jossain vaiheessa rikosilmoituksen kirjaamisesta, mutta ajattelin, etteivät he voi oikeasti olla niin typeriä. Aina he yllättävät! Ilmeisesti kuitenkin joku lakia paremmin tunteva poliisi on toppuutellut ja kertonut, ettei mitään rikosta ole alun perinkään tapahtunut ja että banderollia saa pitää toistaiseksi esillä, vaikka poliisihallitus vastustaakin kokoontumisvapautta.

Aiotteko tehdä jatkossa vastaavia tempauksia Jyväskylässä?

– Ehdottomasti! Olemme itse asiassa jo tehneetkin vastaavaa aktivismia tuon poliisin uhittelun jälkeen.

Kiitos haastattelusta.

Voit tutustua poliisin lähettämään kirjeeseen TÄSTÄ LINKISTÄ. Lue myös kaksi muuta tuoretta poliisiaiheista artikkeliamme: “Siirtolaismellakan tutkinta poikki – ‘poliisilla muuta tekemistä'” ja “Dokumentti: poliisi valehteli itsenäisyyspäivän pahoinpitelystä!”.

 

Jyväskylän aktivistiryhmä

8 KOMMENTIT

  1. Rikoskomisario sami salo on ilmeisesti kutakuinkin täysipäinen tapaus.

  2. Kiitos Vastarinnalle aktiivisuudesta Jyväskylässä! Respect! Eläköön Voitto!

  3. Vittuilumielessä voisitte järjestää kaikissa aktivistiryhmäkaupungeissa vastaavan tempauksen 😉

  4. 0ulunkin poliisi voisi vainota vuorostaan laittomia maahantunkeutujia! Harmittaa varmaan olla perus “rivikyttä” ja kokea päivästä toiseen vastaanottokeskus Valkean matuvyöry? Tehkää jo täyskäännös! Sanokaa EI!

  5. Tässähän on merkittävä ennakkotapaus: syttämättäjättämis päätös. Nyt kaikki vastaava toiminta on jatkossakin tämän saman päätöksen alla. Niin että, jotain hyvääkin tästä seurasi.

    Ehkä enenevässä määrin suomalaiset uskaltavat lähteä toimintaan mukaan koska nyt on nähty että toiminta ei ole kriminalisoitua. Vaikka valtamedia niin koittaa kertoakkin.

  6. Ilmoitusvelvollisuus siitä että 6 ihmistä, lippu ja bänneri ovat yhdessä paikassa, huhhuh! Ei varmasti sovelleta jääkiekkofaneihin..

    Monet poliisit varmaan liittyivät kutsumuksesta ja halusta suojella suomalaisia. Poliisitoiminta ja motiivit liittymiseen eivät kohtaa, turhamaisuus purkautuu kiukutteluna ja pelotteluna oikeasti kansan asialla olevaa järjestöä vastaan.

Comments are closed.