Koti Artikkelit Vastarintaliike National Action vieraana Kodissa

National Action vieraana Kodissa

1

national action koti

Kansallinen Vastarinta on haastatellut sivuillaan englantilaista National Action -järjestöä. Nuorten opiskelijoiden vuonna 2013 perustama NA on nopeasti kasvanut Englannin seuratuimmaksi radikaaliksi kansallismieliseksi järjestöksi, joka eroaakin useista saarivaltion liikkeistä suoraviivaisella propagandallaan ja aktivismillaan.

Toimintakeskus Kodilla oli kunnia saada NA:n aktivisti pitämään esitelmää järjestön toiminnasta viikolla 8. Tätä ennen järjestön edustaja oli tutustunut Suomen Vastarintaliikkeen toimintaan muun muassa osallistumalla katuaktivismiin Lahdessa.

Esitelmäpäivä valkeni sateisena ja hieman koleana, kun Kodin henkilökunta saapui laittamaan toimintakeskuksen tiloja kuntoon muutaman ulkomailta saapuneen toverin kanssa. Kolea ilma ei haitannut, ja pian tilat täyttyivät puheensorinasta, naurusta ja kahvin tuoksusta. Paikat saatiin esitelmäkuntoon nopeasti isolla porukalla, jota saapui täydentämään vielä muutama hyvissä ajoin paikalle saapunut kutsuvieras. Loppuja vieraita odotellessa aikaa jäi hyvin kahvitteluun ja kuulumisten vaihtamiseen sekä kaupan valikoiman ja Kodin tilojen esittelyyn tovereille.

NA_Koti_Vko8_PcomMuutaman tunnin päästä alkoi lisää vieraita saapua paikalle. Väkeä saapui Turusta, Helsingistä ja Porista sekä myös Itä- ja Pohjois-Suomesta, vaikka tapahtumasta oltiin ilmoitettu lyhyellä varoitusajalla. Kohta meillä olikin talo täynnä ja Kodin väellä riitti tekemistä, kun ovelta virtasi väkeä sisälle, kauppa kävi ja kahvia sai keittää taukoamatta, jottei se loppuisi kesken. Kadulle.comin bestseller on ehdottomasti ollut viime kesänä julkaistu kirja Horst Wessel, eräs saksalainen kohtalo, ja sitä se oli nytkin. Myös Horst-aiheiset T-paidat sekä Koti-paidat tekivät hyvin kauppansa, ja muutamat koot ehtivätkin jo loppua. Kaupan asiakkaat kyselivät myös kovasti Adolf Hitlerin Taisteluni-kirjan perään, mutta jouduimme valitettavasti myymään eioota. Kansallissosialistisen klassikon uusintapainos on jo jokin aika sitten myyty loppuun. Myös muut kirjat tekivät niin hyvin kauppansa, että hyllyt olivat kohta kuin neuvostoliittolaisessa lihakaupassa Brežnevin aikaan.

Tunnelma oli iloinen eri paikkakuntien tovereiden vaihtaessa kuulumisia. Esitelmän alku lykkääntyi hieman, sillä väkeä oli saapunut paikalle huomattavasti arvioitua enemmän, minkä vuoksi piti hieman improvisoida, jotta saimme istumapaikat järjestettyä kaikille. Viivytys ei sinänsä haitannut, ja pian NA-aktivisti pääsi aloittamaan esitelmänsä. Esitelmän pitäjä, energinen nuorimies, esitteli itsensä Benjaminiksi, yhdeksi NA:n perustajajäsenistä.

Laaja esitelmä kesti reilun tunnin ja se piti sisällään muun muassa läpileikkauksen NA:n kuluneesta vuodesta. Benjamin kertoi esimerkiksi siitä, miten absurdeja piirteitä Englannin poliittisten tahojen ja poliisin NA:han kohdistama vaino oli Englannissa saanut, hyvänä esimerkkinä aktivisti Garon Helmin ja kymmenen muun NA-jäsenen pidätys. Tämän lisäksi Benjamin esitteli NA:n ideologian ja toiminnan perusperiaatteita ja kertoi vuoden parhaimmista tapahtumista, joista onnistuneimmaksi hän mainitsi Etelä-Afrikan suurlähetystön edessä järjestetyn tempauksen Etelä-Afrikan valkoisten kohtaamaa väkivaltaa vastaan.

Lopuksi Benjamin esitteli vielä NA:n visuaalista propagandaa sekä muutaman videon, joista toinen oli kuvattu juuri edellä mainitussa E-A-tapahtumassa. Esitelmän jälkeen Benjamin vastaili vielä yleisön esittämiin kysymyksiin ja kehui lopuksi SVL:n toimintaa ja järjestäytyneisyyttä, johon hän oli edeltävinä viikkoina saanut tutustua. Muun muassa Kodin tilat ja sen tarjoamat toimintamahdollisuudet saivat paljon kiitosta.

Esitelmän jälkeen vieraat jatkoivat kuulumisten vaihtoa, yhteiskunnallista keskustelua ja toiminnan suunnittelua. Kaupan lisäksi monet tutustuivat Kodin lukunurkkauksen kirja- ja lehtivalikoimaan, ja suurta mielenkiintoa osoitettiin myös tulevia tapahtumia kohtaan. Eniten erilaisia toiveita tuli liikuntatapahtumien osalta. Toiveita kirjattiin ylös ja samalla myös muistutettiin liikunnasta kiinnostuneita siitä, että mikäli he ovat viikonloppuisin Turun suunnalla, pyörivät nyrkkeilyharjoitukset joka sunnuntai Kodin tiloissa.

koti

Englantilaisvieras kävi useita keskusteluita vieraiden kanssa, ja ennen palaamistaan majapaikalleen Benjamin kävi vielä erikseen kättelemässä jokaisen Kodin henkilöstöön kuuluvan ja kiitti mainiosti järjestetystä tapahtumasta. Kodin väkikin ehti hengähtää hetken, kun kaupankäynti hiljeni illan myötä. Ulkona oli ollut jo pitkään hämärää, kun viimeisetkin vieraat poistuivat ja Kodin väki pääsi laittamaan paikat sulkemiskuntoon. Päivä oli ollut pitkä mutta onnistunut.

 

Johannes Kaila

1 KOMMENTTI

Comments are closed.