Koti Uutisia Monikulttuurisessa ravintolamaailmassa kiehuu jälleen

Monikulttuurisessa ravintolamaailmassa kiehuu jälleen

0

UK_New_Bombay

Valtamedian saatua juuri päätökseen monikulttuurisen ravintolabisneksen ylistämisen Laukaan kolmoissurman jälkeen palautti Palvelualojen ammattiliiton (PAM) uutinen kansalaiset maan pinnalle.

PAM jätti viime tammikuussa Oulun poliisille tutkintapyynnön koskien etnisesti vierasperäistä ravintola New Bombayta. Ravintolan pomo oli jättänyt suoraan Bangladeshista tulleelle työntekijälleen palkkoja maksamatta kymmenientuhansien eurojen edestä. Henkilökunta oli myös pahoinpidellyt työntekijän ja hänet oli asutettu viiden suomea ja englantia taitamattoman maanmiehensä kanssa samaan huoneeseen. Vuonna 2013 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston viranomainen löysi tarkastuksessaan etniselle ravintolalle hyvin tyypillisten kirjanpitovirheiden lisäksi ravintolan keittiöstä ilman oleskelulupaa olevan henkilön.

New Bombay -ravintolaketjun toimintatapoihin ovat jo aiemmin kuuluneet muun muassa työntekijöiden orjamaiset olot, seksuaalinen häirintä ja harmaa talous. Ketjulla on yritysnimillä Tapon Enterprise Oy, Bangabashi Ltd Oy, New Bombay Heya Oy ja Ravintola Faruq Oy ravintoloita Oulun lisäksi Rovaniemellä, Porissa, Kemissä ja Torniossa.

Tapaus on maahanmuuttajaperäisessä ravintolamaailmassa varsin tavanomainen. Helmikuussa PAM uutisoi Kouvolassa sijaitsevasta turkkilaisesta pizzeriasta, joka oli jättänyt työntekijälleen palkkoja maksamatta. Tuolloin PAM:in mukaan tyypillisiä piirteitä ovat esimerkiksi, että “työsopimus tehdään, päivät ovat 10–16-tuntisia eikä lisätunteja, ylitöitä ja lisiä makseta” ja että “työntekijällä ei ole työnsä ajalta työ- ja oleskelulupaa eikä työnantajalla lain edellyttämää työaikakirjanpitoa”.

Maahanmuuttajien suosimien pienten pizzerioiden ja kebab-ravintoloiden osuus harmaan talouden toiminnasta on noin viidennes.

Lähteet: PAM, Iltalehti