Koti Artikkelit Haastattelut Jyväskylän vuoksi vangittu haastattelussa

Jyväskylän vuoksi vangittu haastattelussa

13

haastattelu_kuvitus

Elokuun 1. päivä Vastarintaliike järjesti Jyväskylässä katuaktivismitapahtuman, joka on vielä tälläkin viikolla puhuttanut mediassa niin poliitikkoja, toimittajia kuin sisäministeriön virkamiehiä.

Aihetta on käsitelty aiemmin muun muassa artikkelissamme “Jyväskylän välikohtaus – tilannekatsaus” sekä Riimuradion Jyväskylä-erikoisjaksossa. Kuten lukijamme tietävät, sattui varsinaisen katuaktivismin jälkeen yhteenotto, minkä vuoksi poliisi otti kiinni kymmeniä kansallismielisiä.

Monet kiinniotetuista pääsivät vapaaksi vuorokauden sisällä, mutta muutamat aktivismiin osallistuneista päätyivät tutkintavankeuteen ja vapautuivat vasta viime viikolla. Media on muun muassa valehdellut, että kahakassa loukkaantuneet henkilöt olisivat olleet viattomia sivullisia. Todellisuudessa he olivat paikallisia äärivasemmistolaisia, joista ainakin yhdellä, Arto Savolaisella, on pitkä huumausaineiden ympärille kietoutuva rikoshistoria. Iltalehden haastattelussa Savolainen myönsi avoimesti tulleensa keskustaan siksi, että Vastarintaliike oli siellä.

Kuten Riimuradion lähetyksessä myös todettiin, oli kaupungilla paljon ennemmän kuin vain kolme äärivasemmistolaista, mitä valtamedia ei ole tuonut lainkaan esille. Tiedotusvälineet eivät tapansa mukaan ole kiinnittäneet lainkaan huomiota yhteenoton toiseen osapuoleen, joten se on jäänyt kokonaan suomalaisten vaihtoehtomediojen vastuulle.

Aktivistien pitkät vangitsemisajat johtuivat tapauksen saamasta suuresta mediahuomiosta. Mellakointisyytteet ovat tuulesta temmattuja ja todennäköisesti niitä käytettiin vain tekosyynä kotietsinnöille. Erään kotietsinnän yhteydessä poliisi rikkoi velvollisuuttaan ottaa mukaansa epäillyn nimeämä todistaja.

Suomen poliisi on viime vuosina ottanut julkisessa viestinnässään poliittisesti entistä korrektimman linjan. Tämä alkaa jo heijastua siihen, kuinka lopulta hyvin vähäpätöisiä tapauksia tutkitaan, mikäli niihin liittyy poliittinen – tarkemmin kansallismielinen – ulottuvuus.

Kansallinen Vastarinta tulee seuraamaan tilannetta. Haastattelimme aktivismiin osallistunutta ja sen vuoksi myöhemmin vangittua aktivistia Jesse Torniaista, joka kertoo seuraavaksi oman näkemyksensä lauantain tapahtumista.

Hei! Aloitetaan perusasioista. Mitä teit Jyväskylässä lauantaina 1.8.?

Osallistuin Vastarintaliikkeen järjestämään mielenosoitukseen.

Jotkut ovat spekuloineet, että Vastarintaliike oli paikalla metsästämässä ennalta henkilöityä poliittista vihollista. Mitä mieltä olet väitteestä?

Nämä spekuloijat taitavat poikkeuksetta olla poliittisia vihollisia sekä juttua tutkinut poliisi, joka pyrki mustamaalaamaan liikettä ja sen aktivisteja median avulla. Tältä pohjalta kun lähdetään käsittelemään näitä väitteitä, niin lienee selvää, ettei niillä ole totuuspohjaa. Tällainen ei myöskään kuulu toimintatapoihimme.

Lisäksi voidaan miettiä, miksi järjestäisimme ison tapahtuman ihan vain siksi, että paikalle sattuisi tulemaan yksi henkilö, joka voidaan mukiloida ilman, että hänen paikalle tulemisestaan edes on mitään takeita. Ei mitään järkeä.

Poliisi tosin taisi viime viikolla antaa lausunnon, jonka mukaan ei ole selvinnyt, että homma olisi ollut ennalta suunniteltu. Tätä ei sitten enää ole kuitenkaan huomioitu yhtä innokkaasti lehtikirjoittelussa kuin väitteitä ennalta suunnitellusta pahoinpitelystä.

Millainen roolisi oli katuaktivismissa?

Jaoin lentolehtisiä ja keskustelin ihmisten kanssa puistossa, jossa lippumme ja banderollimme olivat. Marssin aikana pidin banderollista kiinni.

Mistä asioista keskustelit jyväskyläläisten kanssa? Kuinka ihmiset reagoivat sinuun ja muihin aktivisteihin?

Keskustelin maahanmuutosta, rotubiologiasta, isänmaanrakkaudesta sekä uskonnosta nyt ainakin. Ihmisten reaktiot olivat pääosin positiivisia, ja osa kehui meitä hyväkäytöksisiksi herrasmiehiksi.

Miksi on mielestäsi tärkeää, että kansallismieliset edustavat Suomen kaduilla eivätkä ainoastaan esimerkiksi Internetin keskustelupalstoilla?

Vallankumous lähtee kaduilta, ei Internetistä. Internet on hyvä ase ihmisten tavoittamisessa ja tiedottamisessa, mutta fakta on se, että lopulta kansallismieliset voivat saada muutoksen aikaiseksi ainoastaan kaduilta lähtevän toiminnan avulla.

Jotkut ohikulkijat eivät pitäneet maahanmuuttovastaisesta sanomastamme. Media ja poliisi ovat tapahtuman jälkeen valehdelleet, että Vastarintaliike käy “poliittisesti eri mieltä olevien” ihmisten kimppuun. Kuinka suhtauduit ohikulkijoihin, jotka olivat politiikasta eri mieltä kanssasi?

Väite, jonka mukaan pahoinpitelisimme ihmisiä sen vuoksi, että he esittävät eriäviä mielipiteitä, on puhdas valhe. Tätä ja muita meihin liittyviä valheita levittävällä väellä ei ole totuutta tarjottavana, joten he turvautuvat sellaisiin mustamaalatessaan meitä.

Keskustelut sellaisten kanssa, jotka eivät ole poliittisesti samaa mieltä kanssamme, ovat minusta juuri mielenkiintoisimpia. Tämä tietysti sillä oletuksella, että he haluavat jatkaa keskustelua eivätkä luiki faktojen edessä karkuun. Pidän siis kiivaistakin väittelyistä ja pyrin jatkamaan niitä.

Kenelläkään ei ole näissä tilanteissa vaaraa tulla aktivistien pahoinpitelemäksi, kunhan he eivät itse uhkaile fyysisellä väkivallalla tai yritä sellaista käyttää meitä kohtaan.

Neste Oil Ralli on perinteinen ajankohta Vastarintaliikkeen aktivismille väenpaljouden vuoksi. Oletko aiempina vuosina osallistunut ralliaktivismiin?

Olen osallistunut myös kahtena aikaisempana vuotena. Kumpanakaan vuonna ei ole ollut mitään ongelmia, mikä varmaankin kertonee jotain siitä, kenen läsnäolo ne ongelmat kaupungille tänä vuonna toi.

Monien paikalla olleiden mukaan aktivismin aikana keskustassa kiersi paljon äärivasemmistolaisia. Huomasitko heitä ennen yhteenoton alkua?

Siinä kävi minunkin läheisyydessä eräs vasemmistolainen haistattelemassa, mikä lähinnä huvitti. Hän jatkoi matkaansa eteenpäin ja alkoi soitella kavereilleen. Huomasin myös muita “profiiliin” sopivia henkilöitä, jotka kiertelivät alueella.

Kuinka äärivasemmistolaiset käyttäytyivät ennen yhteenottoa?

He koettivat selvästi kerätä porukkaa kasaan hyökätäkseen kimppuumme. Itse varsinaiseen yhteenottoon osallistuneista vasemmistolaisista Arto Savolainen oli haastanut riitaa, uhkaillut, räkinyt ihmisiä kohti ja kutsunut näitä tappelemaan kanssaan. Hänen toimintaansa seuranneiden henkilöiden mukaan hänen käyttäytymisensä ei ollut lainkaan normaalia. Ehkä hänen saamansa huumetuomiot voivat selittää hänen aggressiivista esiintymistään.

Tutkinnallisista syistä päivän tapahtumista ei voi vielä puhua kovin tarkasti. Tahdotko kuitenkin kertoa jotain yhteenotosta?

Paikalla oli enemmänkin vasemmistolaisia kuin vain nämä kolme, joista olemme lehdistä lukeneet. Nämä muut kuitenkin päättivät kipittää karkuun ja jättää “toverinsa” taakseen. Poliisi antoi kaasua melko reilulla kädellä väelle ja he ilmeisesti ottivat siitä vielä itseensä, kun kansallismieliset eivät nöyrtyneet automaattisesti heidän auktoriteetistaan vaan päättivät auttaa tovereitaan. Tästä sitten saatiin ilmeisesti rikosnimike “väkivaltaisesta mellakasta”.

Mistä sinua epäillään tällä hetkellä?

Pahoinpitelystä sekä väkivaltaisesta mellakasta.

Millaisia kysymyksiä sinulta kysyttiin kuulusteluissa?

Päivän tapahtumista ja järjestöllisistä asioista, joista jälkimmäisiin tunnuttiin keskittyvän melkeinpä enemmän kuin itse tappeluun.

Millä perusteella sinut vangittiin?

Edellä mainitut rikosnimikkeet olivat ne varsinaiset syyt. Perusteluissa kerrottiin, että saattaisin hankaloittaa tutkintaa, jos olisin vapaana, minkä lisäksi siinä moralisoitiin Vastarintaliikkeen kehittyneestä ja kurinalaisesta järjestörakenteesta aivan kuin olisimme jokin rikollisjengi.

Vangitsemisoikeudenkäynnissä ollut tutkinnanjohtajakin tuntui keskittyvän enemmänkin moraaliperusteisiin, jotka kuulostivat lähinnä siltä, että hän olisi lukenut ne jostain vasemmistojulkaisusta. Normaalistihan noin lievillä perusteilla ei ketään vangita, saati sitten että vangittaisiin kahdeksan ihmistä.

Vangitsemisen jälkeen minua ei kuulusteltu enää kertaakaan, joten jouduin viettämään putkassa yhdeksän päivää puhtaasti putkassa makoilemisen ilosta.

Miten vietit tutkintavankeusajan? Saitko tukea ystäviltäsi?

Lukemalla ja jumppaamalla. Minulle lähetettiin suuri paketti kirjoja ja hieman vaihtovaatteita, mutta tätä pakettia poliisit eivät koskaan saaneet kannettua noin 20 metrin matkaa selliini. Minulla oli kuitenkin kirjoja ja vaatteita mukana, jotka otin itse mukaani, kun lähdin kotoani ilmoittautumaan poliisille.

Miltä tutkintavankeudesta vapautuminen tuntui?

Kuten kerroin, ilmoittauduin itse poliisille. Tämä tapahtui katutapahtumasta seuraavana perjantaina. Poliisit olivat etsineet minua kotoani, joten tiesin minulla olevan haun päällä. Vietin siis viikon verran vähemmän aikaa sellissä kuin muut vangitut.

Itse vapautuminen tuntui tietysti mukavalta, etenkin kun olin ajatellut olevani siellä ainakin seuraavaan tiistaihin, jolloin olisi kulunut kaksi viikkoa vangitsemisoikeudenkäynnistäni. Poliisi kuitenkin tuli torstaina selliini ja ilmoitti, että minut päästetään pois. En vastustellut ideaa.

Mitä mieltä olet itse katuaktivismitapahtumasta? Suomen mitassa se oli osallistujamäärältään suuri.

Itse tapahtumahan oli erittäin hyvä ja hyvin järjestetty. Huomaa, että eteenpäin on menty viime aikoina. Ehkäpä paras lauantai ikinä.

Valtamedian kirjoittelu aiheesta on ollut surkuhupaisaa. Miten olet suhtautunut Jyväskylä-uutisointiin?

Minua tämä yliampuminen ei yllättänyt mitenkään, koska valtamedialla on lähes poikkeuksetta tapana valehdella ja levitellä puolitotuuksia, joiden lähteinä ovat poliittiset vastustajat. Tämä on vuosien varrella tullut moneen otteeseen huomattua.

Olen myös itse sosiaalisessa mediassa jutellut monien valtamedian toimittajien kanssa kuluneen vuoden aikana sen jälkeen, kun he ovat kirjoittaneet meistä milloin mitäkin. He eivät edes häpeä tietoisesti levittämiään valheita.

Vähemmän yllättävää on, että nämä toimittajat useimmiten ovat avoimesti meitä vastustavia ihmisiä. Neutraalia tiedottamista?

Jotkut “kansallismielisinä” tunnetut ovat tapahtuman jälkeen sanoutuneet irti “väkivallasta”. Oliko Jyväskylän tapaus mielestäsi “poliittista väkivaltaa”?

Nämä pseudokansallismieliset voivat tietysti itse joskus astua kaduille, ja sitten, kun paikalle saapuu väkivaltaisia poliittisia vastustajia, voivat he kertoa meille, kuinka on väärin vastata väkivaltaan ja sillä uhkailuun. Tietokoneen äärellä on helppo huudella.

Jyväskylässä vasemmisto valmistautui tekemään poliittista väkivaltaa meitä vastaan, mutta he epäonnistuivat.

Monet syyttävät perussuomalaisten Olli Immosta tapauksesta. Menitkö Jyväskylään kohukansanedustajan käskystä?

Hänhän on koko Vastarintaliikkeen salainen johtohahmo. Tätä tietoa ei sitten saa levitellä!

Suurten puolueiden poliitikot ovat vaatineet Vastarintaliikkeen kieltämistä. Millaisia ajatuksia tämä herättää?

Nämä poliitikot pyrkivät tietysti keräämään tapahtumien ja mediainnostuksen varjolla poliittisia irtopisteitä. Heidän ajamansa suomalaisten kansanmurha tulisi kieltää lailla ja petturit tulisi asettaa vastuuseen suomalaisille aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Pidätkö tärkeänä, että kansallissosialistit tulevat myös tulevaisuudessa edustamaan avoimesti Suomen kaduilla?

Tietenkin pidän. Tulemme varmasti myös jatkossa näkymään yhä enemmän ja kuuluvammin koko Pohjolan kaduilla.

 

Toimitus

13 KOMMENTIT

 1. 8/8 haastattelu taas. Vartijoilta aika laiskaa ja vastuutonta toimintaa että eivät viitsi ilmoittaa kun vangitut saavat jotain ulkopuolelta. Valtamediat nyt valehtelivat kaikesta niinkuin aina. SVL jatkaa eteenpäin entistä vahvempana !

 2. hyvin haastateltu. ja potkut niille toimittajille!! joku roti pittää sentään olla… jos jotku ihmiset tykkää neekereistä nii menneepi afrikkaan ja pysyis siellä. aikookohan ne seuraavaksi muuttaa talaven mustaksi…

 3. Kiitos hyvästä haastattelusta. Selvensi paljon, että mistä tässä “verilöylyssä” todellisuudessa oli kyse.

 4. Loistava haastatattelu! Avaa varmasti vielä epäselvyyksiä monille ihmisille.

 5. “Nämä pseudokansallismieliset voivat tietysti itse joskus astua kaduille,”

  Samaa mieltä Jessen kanssa. Mahtava haastattelu by the way..

 6. Arvasin heti kun huomasin että kiinniotettujen pitäminen vankeudessa venyi ja venyi, että kuulusteluissa tultaisiin keskittymään enemmän Vastarintaliikkeen toiminnan uteluun kuin itse “mellakkaan”.

  Olisi hienoa jos vielä saisitte Juuso Tahvanaisen haastatteluun ja kysyisitte häneltä myös mitenkä poliisit yrittivät painostaa ja kuulustella häntä sekä mitä häneltä kysyttiin.

 7. Kiitos mielenkiintoisesta haastattelusta!

  Äärivasemmiston toimintataktiikkahan tunnetusti on, että he pyrkivät keräämään isomman porukan kasaan, jotta voisivat hyökätä rauhallisesti käyttäytyvien kansallismielisten kimppuun ja machoilla sen jälkeen Internetissä. Ei tainnut tälläkään kertaa onnistua, joten he turvautuivat varataktiikkana toimivaan uhriutumiseen, jota media komppaa täysillä. Eli eipä mitään uutta sinänsä!

  Muistakaahan muuten, ettei saa levitellä tuota tietoa Immosesta, sillä joku vasemmistolainen toimittaja saattaisi innostua siitä! 😉

  • Vasemmistolaisilla toimittajilla ja vihervasureilla yleisesti ottaen ei ole myöskään sarkasmintajua, joten kannattaa tosissaan olla levittelemättä sitä… 😀

 8. Mulla olis ehdotus koskien tätä valtamedian paskanpuhumisen suitsimista:
  Jollakin tutkivaa journalismia harrastavalla, tai muuten asiaan vihkiytyneellä varmasti on melko kattava lista medioiden edustajien, toimittajien ym julkaisujen sähköpostiosoitteita.
  Kun jokin roskamediastamme julkaisee selviä valheita, niin näihin kohtiin vaaditaan selvitystä ja/tai oikaisua. Kyseisen “narautuksen 😀 ” tehneen harkittavaksi varmaan jää, julkaiseeko asian vai ei. Jos vastapuoli on haluton kommentoimaan, tai edelleen jatkaa valheiden tulvaa, niin postituslista käyttöön, ja joka ikiselle julkaisulle linkkivinkkiä tapauksesta. Aina sen joku kuitenkin julkaisee, ja sitä kautta uusien silmäparien luettavaksi.
  Julkinen nöyryytys on paras keino saada edes jonkinlaista tolkkua tähän tiedottamiseen!

Comments are closed.