Koti Artikkelit Suomen politiikan lobbaajat täytyy paljastaa!

Suomen politiikan lobbaajat täytyy paljastaa!

6

Yle uutisoi syyskuun alkupuoliskolla eduskunnan uudesta käytännöstä tuhota vieraslistat päivittäin. Aikaisemmin listoja säilytettiin vuoden ajan, mutta joulukuussa 2016 tulleen KHO:n päätöksen jälkeen on siirrytty uuteen, huomattavasti nopeampaan tapaan hävittää listat. Korkeimman oikeuden päätöksellä listoista tuli julkisia, joten lienee selvää, että eduskunta haluaa salata vierailijansa.

Ennen päätöstä eduskunta salasi listat, sillä ne eivät päättäjien mukaan kuuluneet julkisuuslain piiriin. Eduskunnassa lobbaamista eli kulissien takana suoritettavaa politiikkaa tekevät henkilöt eivät siis kuulu julkisuuslain piiriin. Onko tämä sitä kuuluisaa demokratiaa, jossa kansalla on oikeus päättää ja tietää yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista?

Uusi malli tarkoittaa käytännössä sitä, että kävijöistä kiinnostuneet toimittajat joutuvat tilaamaan listat joka päivä. Lisäksi eduskunta ei suostu lähettämään listoja sähköisesti, vaan ne annetaan ainoastaan paikan päältä paperisina. Mikäli siis haluaisi pidemmällä aikavälillä tutkia, minkälaista väkeä eduskunnassa käy jatkuvasti lobbaamassa ja kenen isännöiminä, pitäisi marssia joka päivä Arkadianmäelle asiaa kysymään. Lienee selvää, ettei tällaiseen ole resursseja kovinkaan monella taholla, ja eduskunnassakin tiedetään tämä. Pisteenä i:n päälle eduskunnasta kerrottiin Suomen Kuvalehdelle, että listojen luovuttaminen ei onnistu siksi, että ne tuhotaan aina päivän päätteeksi, ja kesken päivän annettuina ne voisivat vaarantaa vierailijoiden turvallisuuden.

Vieraslistojen tuhoaminen on niin tökeröä toimintaa, että jopa Yle ymmärtää arvostella sitä. Ylen haastattelema professori Olli Mäenpää kertoo eduskunnan rikkovan lakia toimiessaan näin:

“Listojen salaamisen lisäksi professori Mäenpää pitää ongelmallisena sitä, että eduskunta hävittää tiedot vierailijoista. Eduskunnalla on arkistolain mukaan velvollisuus säilyttää asiakirjoja, jos niillä on merkitystä yleisen tiedonsaantioikeuden ja tutkimustiedon saatavuuden kannalta, Mäenpää sanoo.

Se ei ole mitä tahansa merkityksetöntä tietoa, jonka voisi noin vain hävittää. Siinä on ihan merkityksellistä tietoa, muun muassa lobbausrekisteriajatuksen ja muutenkin yleisen tiedonsaantioikeuden kannalta. – – Perustuslain mukaan valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa eduskunta. Tämä demokratia-aspekti edellyttää, että eduskunnan pitäisi olla mahdollisimman avoin toiminnassaan. On eduskunnan roolin kanssa ristiriidassa, jos avoimuutta ryhdytään vahvasti rajoittamaan.”

Eduskunnan vieraslistojen salaamisen vanavedessä myös ministeriö siirtyy entistä tehokkaampaan listojen tuhoamiseen. “Ministeriöiden vieraslistat tuhotaan jatkossa välittömästi – uusi järjestelmä käyttöön vuoden loppuun mennessä”, otsikoi Yle perjantaina. Tiedot ministeriön kokouksista ja niihin osallistuvista henkilöistä tuhotaan jatkossa heti, kun kokous on ohi. Skeptinen ihminen voisi ajatella, että ministeriössä olisi jotain salattavaa esimerkiksi korruption suhteen, mutta valtioneuvoston kansliassa työskentelevä alivaltiosihteeri Timo Lankinen perustelee listojen tuhoamista “turvallisuudella” – milläpä muullakaan!

Samalla kun eliitti perustelee turvallisuudella omien tekemistensä salaamista ja oman yksityisyydensuojansa parantamista, lobataan eduskunnassa täyttä vauhtia uutta tiedustelulakia, joka heikentää tavallisten kansalaisten yksityisyyttä. Eliitin valta kasvaa, kun taas kansaa sorretaan entistä enemmän. Tiedustelulakia niin ikään lobbaava Poliisihallitus on jopa päätynyt tökerösti valehtelemaan ajaessaan lakia, joka työllistäisi heitä itseään. Kun valehtelija, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen jäi kiinni “muunnellusta totuudestaan”, selitti hän Iltalehdelle, ettei oikeastaan edes valehdellut, vaan että tiedustelu nyt vain sattui alkamaan siitä vaiheesta, kun poliitikkojen ampumista suunnitellut tekijä itse ilmoittautui poliisille.

Myös kansalaisten tietoturvaa heikentävää lakia perustellaan “turvallisuudella”. Kun eduskunta “oman turvallisuutensa nimissä” siis salaa oleellisimman toimintansa, pitäisi kansalaisten kertoa “oman turvallisuutensa nimissä” kaikki yksityisasiansa eliitin vakoilukoneistolle. Poliisi, joka vakoilua suorittaisi, on narratiivin mukaan sataprosenttisen luotettava taho, joka ei varmasti mitenkään tulisi väärinkäyttämään keräämiään tietoja. Kun jo poliisiylijohtajana on valehtelija, on tätä hieman hankala uskoa käytännössä toteutuvaksi.

Kansalaisten ei tule luottaa eliittiin, sillä eliitti ei ole tavallisen kaduntallaajan puolella. Poliisin todellinen tehtävä on suojella rikollisia vallanpitäjiä, jotka salaavat oman toimintansa mutteivät luota kansalaisiinsa. Vaikka eduskunnassa päätetään suomalaisten asioista veronmaksajien kustantamana, ei meillä ole nykyään oikeutta saada tietää, kuka demokraattisten kulissien takana lobbaa.

 

Jesse Torniainen

6 KOMMENTIT

  1. Pitäisi jo astetta typerämpienkin tajuta, että jokin on pielessä, kun eliitin salailu lisääntyy samaan tahtiin kuin kansalaisiin kohdistettu vakoilu. Suomen hallitus on rikollisjärjestö.

  2. Facebook = jutkusome. Facebook. Hävitettävä. Facebook. Tuhottava jotenkin! Jutku Mark Zuckerberg on ROTTA!

Comments are closed.