Koti Uutisia Monsanto luopuu yrityksestä laajentaa GM-viljelyä Euroopassa

Monsanto luopuu yrityksestä laajentaa GM-viljelyä Euroopassa

0

Ympäristöjärjestöt iloitsevat uutisesta, jonka mukaan yhdysvaltalaisyhtiö Monsanto on luopunut yrityksistä tuoda uusia geenimuunneltuja viljelykasveja Eurooppaan.

UK_Geenimuuntelu

Yhdysvaltalainen maatalouskemikaalijätti Monsanto on yrittänyt hyväksyttää geneettisesti muunneltuja viljelykasveja vuosikaudet EU:ssa. Sillä on ollut vireillä useita hakemuksia, jotka koskivat maissin, soijapavun ja sokerijuurikkaan tuotannon laajentamista. Yhtiö on kuitenkin suurelta osin epäonnistunut yrityksessään, koska eurooppalaiset suhtautuvat yleisesti ottaen epäillen geenimuunneltuun ruokaan.

“Emme aio enää hakea viljelylupaa uusille bioteknologisille tuotteille Euroopassa”, kertoi Monsanto, joka aikoo nyt luopua täysin yrityksistään tuoda uusien geneettisesti muokattujen kasvien tuotannon Eurooppaan. Yhtiö perustelee EU-lupahakemuksensa pois vetämistä huonoilla kaupallisilla näkymillä.

Geenimuuntelua koskevien päätösten teko on kestänyt EU:ssa tavallisesti vuosia, ja viljelylupa on tähän mennessä myönnetty kolmelle lajille. Voimassaolevat luvat koskevat MON810-maissia ja saksalaista BASF-yhtiön perunaa.

Muun muassa Ranska, Saksa ja Italia ovat kieltäneet maissin kansallisesti. Se sai EU:lta kymmenen vuoden pituisen luvan vuonna 1998, ja Monsanto haki maissille jatkoaikaa vuonna 2007. Lupaprosessi on kuitenkin ollut käytännössä jäissä tästä lähtien. MON810-maissia kasvatetaan kuitenkin jossain määrin muun muassa Espanjassa ja Portugalissa, joissa suhtautuminen geenimuunneltuihin kasveihin ei ole ollut yhtä kriittistä kuin monissa muissa maissa. Yhtiön mukaan maissia on myyty myös Romaniaan, Tshekkiin ja Slovakiaan.

Monsanto kertoo nyt keskittyvänsä Euroopassa tavanomaiseen siementuotantoon. Se haluaa myös jatkaa muuntogeenisen viljan tuomista Eurooppaan Yhdysvalloista ja Etelä-Amerikasta. Eurooppa on kaikesta huolimatta yhä yksi suurimmista geneettisesti muunnellun viljan ostajista. Viljaa tuodaan Eurooppaan yli 30 miljoonaa tonnia vuodessa, pääosin eläinten rehuksi.

 
Lähteet: Nordfront, Yle

 
Aiheeseen liittyen:

Marssi Monsantoa vastaan
GMO-kasveista löytyi uusia haittatekijöitä
Monsanton GMO-maissi aiheuttaa syöpää
GMO puhuttaa USA:ssa