Koti Uutisia Eläinoikeusjärjestö sulki kuusi karhutarhaa Vietnamissa

Eläinoikeusjärjestö sulki kuusi karhutarhaa Vietnamissa

2
Animals Asian työntekijät siirtämässä pelastettua karhua viime tiistaina.
Animals Asian työntekijät siirtämässä pelastettua karhua viime tiistaina.

Eläinoikeusjärjestö Animals Asia on ilmoittanut pelastaneensa 13 kauluskarhua ja sulkeneensa kuusi karhutarhaa Quảng Ninhin maakunnassa Vietnamin koillisosassa. Nelipäiväisessä pelastusoperaatiossa karhuja noudettiin kymmenestä eri kohteesta ympäri maakuntaa. Kaikki 13 karhua on kuljetettu Animals Asian hallinnoimaan turvakotiin Vietnamin Tam Đảossa, missä eläimillä on mahdollisuus toipua ja päästä liikkumaan ulkotiloissa.

“Kutsumme joukkoa nimellä ‘lucky 13’. Tuhansia karhuja on kuollut tarhoilla ympäri Aasiaa ja satoja yksin tässä maakunnassa. Jokainen elämä on kuitenkin arvokas, ja jatkamme pelastaaksemme jokaisen karhun, jonka vain voimme”, totesi järjestön perustaja, englantilaissyntyinen Jill Robinson.

Animals Asian Vietamin-osaston johtaja Tuan Bendixsen jatkoi: “Tämä on ollut hyvin pitkä ja rasittava viikko, mutta iloitsemme siitä, että saimme nämä 13 karhua viimein ulos häkeistä, joihin ne olivat lukittuina vuosikymmenen ajan tai kauemmin. Tuntuu upealta, että saimme suljetuksi kuusi tarhaa neljän päivän aikana, vaikka jouduimmekin ikäväksemme jättämään joitakin eläimistä taaksemme. Niiden täytyy odottaa vielä jonkin aikaa, mutta palaamme takuuvarmasti heti, kunhan saamme luvan viranomaisilta.”

Paikallisia viranomaisia on käsketty huolehtimaan siitä, että jokainen vankeudessa elävä karhu Quảng Ninhissä siirretään Tam Đảon turvakotiin heinäkuun loppuun mennessä. Tämä on seurausta Animals Asian onnistuneesta kampanjasta Halonginlahden karhujen pelastamiseksi. Loppujen 17 karhun noutaminen on viivästynyt, sillä viranomaiset neuvottelevat yhä tarhanomistajien kanssa kuljetuksista.

Vietnamin lisäksi karhutarhoja kerrotaan olevan etenkin Kiinassa mutta myös Laosissa, Myanmarissa ja Koreassa. Kauluskarhuilta lypsettävän sapen uskotaan parantavan paikallisten uskomusten mukaan joitakin silmä- ja maksavaivoja, ja lisäksi sitä käytetään useissa kotitaloustuotteissa. Aidosta karhun sapesta maksetaan jopa 24 000 dollaria kilolta. Sapella ei ole kuitenkaan todistettu olevan mitään terveysvaikutuksia.

Sappea “lypsetään” kauluskarhuista niiden sappirakkoon asennettujen katetrien avulla yleensä kahdesti päivässä. Menetelmän uskotaan olevan karhuille kivulias, sillä niiden on nähty ulvovan ja pureskelevan käpäliään toimenpiteen aikana. Tarhoilta pelastettujen karhujen hampaiden on myös havaittu kuluneen häkkien kaltereiden pureskelusta. Karhujen jalat ovat niin ikään usein huonossa kunnossa, sillä harvat eläimistä ovat koskaan päässeet jaloittelemaan.

Jotkut pelastetuista karhuista ovat vuosien vankeudesta niin traumatisoituneita, että ne saattavat lyödä päätään tuntikausia seiniin tai kalvaa jäseniään. Jotkin eläimistä joutuvat häkkeihin jo pentuina, ja niitä saatetaan pitää vankeudessa jopa 30 vuotta. Useimmat vangitut karhut kuolevat nälkään, nestehukkaan sekä erilaisiin tauteihin ja kasvaimiin.

Lähde: Animals Asia

Aiheeseen liittyen:

Oikeutta Aasian karhuille
Eläinoikeusjärjestö valmistelee suurinta karhujen pelastusoperaatiotaan Kiinassa
Kiinalaiskaupunkia kritisoidaan koiranlihajuhlasta

2 KOMMENTIT

Comments are closed.