Koti Uutisia Oikeutta Aasian karhuille

Oikeutta Aasian karhuille

0

Eläinten oikeuksien puolustajat kokivat hiljattain voiton hetkiä Kiinassa. Aktivistit onnistuivat estämään kiinalaisen lääkealan yrityksen osakeannin, jonka tarkoitus oli laajentaa yrityksen harjoittamaa karhun sapen tuotantoa.

UK_Jill_Robinson
Englantilaisen Jill Robinsonin kokemus kiinalaisesta karhutarhasta vuonna 1993 sai hänet perustamaan eläinsuojelujärjestö Animals Asian.

Guizhentang Pharmaceutical toivoi kolminkertaistavansa sapen keräämiseen vangittujen Aasian mustakarhujen määrän 400:sta 1 200:aan. Yrityksen Shenzhenin pörssiin jättämä hakemus sai valtaisan protestiryöpyn näiden kauluskarhuiksikin kutsuttujen eläinten puolustajilta.

Karhunpukuun sonnustautuneet aktivistit valtasivat apteekkeja ja hakkerit saivat Guizhentangin Internet-sivut hetkeksi alas. Myös yli 70 julkkista allekirjoitti adressin, joka vaati pörssiä kieltäytymään yrityksen emissiosta. Guizhentang Pharmaceutical veti hakemuksensa, kun Kiinan suurimmat tiedotusvälineet julkaisivat karmaisevaa kuvamateriaalia pieniin häkkeihin sullotuista karhuista, jotka hädin tuskin pystyivät liikkumaan.

Karhun sapella ei ole todistettu olevan mitään terveysvaikutuksia. Vaikka tiedemiehet ovat kehittäneet sapelle synteettisen vaihtoehdon, perinteiden puolustajat eivät pidä sitä yhtä terapeuttisena kuin raakaa sappea. Aidosta karhun sapesta maksetaan jopa 24 000 dollaria kilolta, eli suurin piirtein puolet kullan hinnasta.

Sappea “lypsetään” kauluskarhuista niiden sappirakkoon asennettujen katetrien avulla yleensä kahdesti päivässä. Menetelmän uskotaan olevan karhuille kivulias, sillä niiden on nähty ulvovan ja pureskelevan käpäliään prosessin aikana. Tarhoilta pelastettujen karhujen hampaiden on myös havaittu kuluneen häkkien kaltereiden pureskelusta. Myös karhujen jalat ovat usein huonossa kunnossa, sillä harvat eläimistä ovat koskaan päässeet jaloittelemaan. Jotkut pelastetuista karhuista ovat vuosien vankeudesta niin traumatisoituneita, että ne saattavat lyödä päätään tuntikausia seiniin tai kalvaa jäseniään. Jotkin karhut joutuvat häkkeihin jo pentuina, ja niitä saatetaan pitää vankeudessa jopa 30 vuotta. Useimmat vangitut karhut kuolevat nälkään, nestehukkaan sekä erilaisiin tauteihin ja kasvaimiin.

Kiinan ja Vietnamin eläinten oikeuksia ajava Animals Asia -järjestö kertoo kotisivuillaan, että Kiinassa on noin 10 000 vangittua karhua eri tarhoilla. Jo satoja karhuja vapauttaneen järjestön perusti englantilaissyntyinen Jill Robinson vuonna 1998 vierailtuaan viisi vuotta aiemmin kiinalaisella karhutarhalla. Robinson on saanut laajaa tunnustusta työstään, ja hänen järjestönsä perustama karhujen turvakoti on ainoa laatuaan Kiinassa.

Kiinan ja Vietnamin lisäksi karhutarhoja kerrotaan olevan Laosissa, Myanmarissa ja Koreassa.

 
Lähteet: Animals Asia, The New York Times