Koti Yleinen Zulujen kuningas lupaa suojella valkoisia eteläafrikkalaisia mustalta hallinnolta

Zulujen kuningas lupaa suojella valkoisia eteläafrikkalaisia mustalta hallinnolta

0

Zulukansan kuningas Goodwill Zwelethini kaBhekuzulu, jonka ensisijainen kotiprovinssi on KwaZulu-Natal, on ilmoittanut tukevansa valkoista buuriväestöä tilanteessa, jossa mustan hallinnon kaiken aikaa käynnissä pitämä buurien kansanmurha kiihtyy kiihtymistään. Nyt Zwelethini on sanonut suojelevansa valkoisia hallituksen aggressiiviselta reaalipolitiikalta.

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa käynnisti ohjelman, jossa valkoisten kaikki maat takavarikoidaan ja ne annetaan mustille. Hallituksen politiikan uhreista lähes kaikki ovat valkoisia, mutta tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan on myös zulujen keskuudessa.

– Se zulukansa, josta puhun, ei tule olemaan enää kauaa olemassa, jos meillä ei ole täällä ruokaa. Sen vuoksi sanonkin, että maanviljelijöiden on tultava nyt lähemmäs meitä, jotta voimme keskustella siitä, mitä voimme tehdä asioille koskien maanviljelyä ja ruoan riittävyyttä alueella. Siksi pyydän buurien AfriForumia tulemaan tänne ja auttamaan meitä, sanoi kuningas Zwelithini.

Zulut ovat Etelä-Afrikan suurin etninen ryhmä. Zulukansaan on laskettu kuuluvan 10–12 miljoonaa ihmistä, mikä tarkoittaa yli viidesosaa maan koko väestöstä. Näistä ihmisistä suurin osa asuu KwaZulu-Natalin alueella. Zulujen suuren määrän vuoksi heidän mielipiteensä eivät ole hallitukselle aivan yhdentekeviä, eivät myöskään ajatellen ensi vuoden yleisiä vaaleja Etelä-Afrikassa.

– Sen, joka haluaa saada äänemme ja tulla meidän valitsemaksemme, on tultava tänne, polvistuttava ja luvattava, ettei meidän maihimme tulla koskemaan, lausui zulukuningas Zwelithini.

Vaikkei kuninkailla enää ole muodollista valtaa Etelä-Afrikassa, nauttivat he miljoonien ihmisten arvostusta ja maan hallinto tunnustaa heidät “perinteisiksi johtajiksi”. Zulukuningas Dinuzulu kaCetshwayo rekrytoi 1880-luvulla buureja sotilaikseen. Vastineeksi hän lupasi buureille maata. Zibhebhu kaMaphithaa vastaan käydyn sodan jälkeen vuonna 1884 buurit saivat juuri sen, mitä heille oli luvattu. Buurit asuttivatkin tuolloin puolta Zulumaata, ja he pitivät siellä yksityisiä maatiloja. Buurit ja zulut perustivat yhdessä itsenäisen tasavallan, ja hedelmällinen maataloustuotanto sai näin alkunsa.

Tämä sai Lontoon valtaapitävät huolestumaan; Lontoo oli tuohonkin aikaan eräs juutalaisten tärkeimmistä valtakeskittymistä. Tämän huolen vuoksi Etelä-Afrikkaan lähetettiin brittisotilaita, jotka miehittivät Zulumaan 1887.

Lähteet: Nordfront, Newspunch