Koti Uutisia Talous Vakava valuuttakriisi uhkaa Etelä-Afrikkaa ja Ukrainaa

Vakava valuuttakriisi uhkaa Etelä-Afrikkaa ja Ukrainaa

5

Japanin suurimman pankkiiriliikkeen Nomura Holdingsin mukaan seitsemää kehittyvää taloutta uhkaa vakava valuuttakurssikriisi: Etelä-Afrikka, Ukraina, Sri Lanka, Argentiina, Pakistan, Egypti ja Turkki. Yhtiö käyttää riskien tutkimiseen Damocles-mallia, joka on ennustanut kaksi kolmasosaa kehitysmaiden valuuttakriiseistä aina vuodesta 1996 lähtien.

Damocles-malli on onnistunut ennustamaan kriisejä jopa vuoden etukäteen. Viisi listan seitsemästä maasta kärsii tällä hetkellä jo vakavan valuuttakriisin esiasteesta. Jäljelle jääneistä kahdesta otsikoissa on ollut erityisesti Etelä-Afrikka, joka on ilmoittanut aikovansa ryöstää valkoisten maanviljelijöiden maat.

Uutisoimme lukuisia kehittyviä talouksia uhkaavasta valuuttakriisistä torstaina. Ongelmien taustalla on muun muassa 2007–2008 finanssikriisin jälkeinen keskuspankkien korkopolitiikka. Kriisin myötä länsimaiset keskuspankit laskivat korot nollaan hukuttaakseen yksityisen sektorin halpaan velkaan. Tämä johti siihen, että sijoittajat ohjasivat rahansa kehitysmaihin, joissa korkeammat korot merkitsivät korkeampia tuottoja velkakirjoille.

Nyt Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on kuitenkin alkanut nostaa ohjauskorkoaan, minkä vuoksi rahaa on siirtynyt kehitysmaista takaisin Amerikkaan. Samalla kun raha on paennut kehittyvistä talouksista, niiden ottamat valtavat dollarimääräiset lainat ovat kallistuneet, kun Fed on pönkittänyt dollarin kurssia. Tämä enteilee vakavia velan takaisinmaksuvaikeuksia.

Nomuran mukaan suinkaan kaikki kehittyvät taloudet eivät ole vaarassa. Matalimmillaan riski on muun muassa Bulgariassa, Venäjällä ja Perussa. Venäjän ja Ukrainan vertailu on poliittisesti mielenkiintoista, sillä länsimaat ovat kohdistaneet yhtäältä rajuja pakotteita edelliseen ja toisaalta tukeneet jälkimmäisen taloutta. Tästä huolimatta Ukraina on ajautumassa entistä vakavampiin ongelmiin, kun taas Venäjän tilanne on vakaa.

Lähde: Bloomberg

5 KOMMENTIT

 1. Ukraina on ollut target jo yli sata vuotta. Tai jopa Chelmnitskin ajoista. Tai siis ykköstargetteja. Kaikkihan me…

 2. Mielenkiintoista, että Etelä-Arfikka lasketaan nykyään “kehittyväksi” taloudeksi 😀
  Pistäytyessäni ko. valtiossa “pahan” valkoisen vallan aikana, niin sain kuvan vauraasta sivistysvaltiosta 😀 😀 😀
  Maareformin jälkeen puhuttaneen 3v sisällä kehitysmaasta, jossa nälänhätä 😀

  Jim Crow -lait USA:ssa ja apartheid S.A:ssa takasi rauhan ja elintason…kaikki, mihin kafferit koskee, muuttuu ennen pitkää paskaksi

  • Se oli todella hieno maa olla ja ihmetellä ja nyt se kehittyy kovaa vauhtia. Alamäkeen… 😬

 3. Mikähän näitä maita yhdistää, olisiko tämä suuri ja pyyteetön IMF.
  Tämä puulaaki hallinnoi tehokkaasti velalla koko maan rahaliikennettä sekä valtion budjettia, hyviä kiristyskeinoja joilla saadaan uitettua esim. kaivosyhtiöitä yms. viemään ilmaiseksi kyseisen valtion kansallisomaisuus.

  • Ja ZAn nykyisen hallituksen kokemus politiikasta ja ÄO takaavat sen, että sitä viedään kuin pässiä narussa.

   Kun valkoiset olivat vallassa, maata hallitsi jotakuinkin yhtenäisen mielipiteen omaava, vain kahta virallista kieltä (Afrikaans & Englanti) puhuva ja käyttävä joukko, jolla oli tietotaitoa niin politiikan kuin talouden saralta.

   Nyt siellä on tilalla sekalainen sakki jossa joka toinen haluaa kalifiksi kalifin paikalle, puhuu lähes pariakymmentä eri kieltä (joista on 11 virallisia..!) ja jonka kokemus niin talous- kuin muustakin politiikasta rajoittuuuseimmiten kovaääniseen meuhkaamiseen ja henkselien paukutteluun.

Comments are closed.