Koti Uutisia Talous Kehitysmaiden valuutat syöksykierteessä – finanssikriisivertaukset esillä

Kehitysmaiden valuutat syöksykierteessä – finanssikriisivertaukset esillä

3

Kehitysmaissa voi piillä seuraava kansainvälisen talouskriisin siemen. Muun muassa Turkin, Indonesian, Etelä-Afrikan ja Argentiinan valuutat ovat olleet syöksykierteessä poliittisten ja taloudellisten ongelmien vuoksi.

Ongelmien taustalla on 2007–2008 finanssikriisin jälkeinen keskuspankkien korkopolitiikka. Kriisin myötä länsimaiset keskuspankit laskivat korot nollaan hukuttaakseen yksityisen sektorin halpaan velkaan. Tämä johti siihen, että sijoittajat ohjasivat rahansa kehitysmaihin, joissa korkeammat korot merkitsivät korkeampia tuottoja velkakirjoille.

Nyt Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on kuitenkin alkanut nostaa ohjauskorkoaan, minkä vuoksi rahaa on siirtynyt kehitysmaista takaisin Amerikkaan. Samalla kun raha on paennut kehittyvistä talouksista, niiden ottamat valtavat dollarimääräiset lainat ovat kallistuneet, kun Fed on pönkittänyt dollarin kurssia. Tämä enteilee vakavia velan takaisinmaksuvaikeuksia.

Kehitysmaiden maksutaseen heikentyminen loi pohjan sille, että Argentiinan ja Turkin poliittiset kriisit laukaisivat lukuisten valuuttojen syöksykierteen, joka on kuohuttanut tällä viikolla. Ongelmien taustalla on myös Etelä-Afrikka, jonka talouden musta terroristihallitus ANC on ajanut laskuun.

Tutkijat vertaavat tilannetta jo Aasian finanssikriisiin 1990-luvun lopulla, jolloin Amerikan korkopolitiikka kylvi tuhoa useissa valtioissa. Esimerkiksi Indonesian rupia on vajonnut nyt ensimmäistä kertaa 20 vuoden takaisen katastrofin tasolle.

Lähde: The Guardian

3 KOMMENTIT

 1. Turkki ja Argentiina ovat hyvinkin teollistuneita ja kehittyneitä maita ja yhteiskuntia. Etelä-Afrikka oli/on valkoisille korkean elintason maa, ks. mm. väestönlaskennan tulotilastot.

  USA:n korkopolitiikalla säädellään oman maan inflaatiota, ei ole heidän vika, jos se vaikuttaa kielteisesti tai myönteisesti muuallekin. Jos jotkut ovat ottaneet halpaa dollarilainaa enemmän kuin on sitten todellista takaisinmaksukykyä, se on oma vika.

  • Amerikka on kyllä tehnyt mm. Irakin ja Libyan kautta selväksi, miten kehitysmaille käy, jos ne pyrkivät itsenäistymään dollarijärjestelmästä.

   • Gaddafi halusi luoda kultaan perustuvan valuutan tietyille (pohjois-)Afrikan maille. Libyan kultavaranto oli maailman suurimpia ennen Jewnited Nationsin ja (((NATO:n))) ryöstöoperaatiota. Maailman viimeiset itsenäiset pankit ovat/olivat Libyalla, Iranilla, Syyrialla ja Pohjois-Korealla. Venäjällä tilanne lienee tervehtymään päin juutalaisten sabotointiyrityksistä eli ruplan kurssi on noussut taas → https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/kurssihistoria.jsp

    Jewipedian mukaan Gaddafi on pedofiili, kannibaali ym. jännää. Oikeasti hän oli rakastettu, hyvä johtaja. Itse tuonti/vientialalla työskentelevänä, näin vaikutukset: NATO iski Libyaan ja vientiartikkelimme veto pieneni yli 90 %. Kiitos, koukkunokat ynnä heidän lakeijat! 2008 maailmanlaajuisen laman merkit näkyivät myös n. puolen vuoden viiveellä todella selvästi Suomessa.

    Aikaisempi 90-luvun lama oli meidän oma lama, joten se ei näkynyt alallani. Tämän laman aiheutti meidän “päättäjien” eli maksettujen valehtelijoiden ynnä hyödyllisten idioottien typeryys ja ahneus pikavoitto silmissään kiiluen. Rahamme ja säästömme pelattiin pois ja niitä roudattiin matkalaukuissa pienille saarille ja mertentakaisille numerotileille.

Comments are closed.