Koti Uutisia Talous Tutkijat varoittavat amerikkalaisten suuryhtiöiden kansainvälisestä ylivallasta

Tutkijat varoittavat amerikkalaisten suuryhtiöiden kansainvälisestä ylivallasta

4

Talousjulkaisu Financial Timesin mukaan tutkijat ovat yhä yksimielisempiä siitä, että Facebookin ja Amazonin kaltaisten amerikkalaisten jättiyhtiöiden ylivalta tuhoaa tavallisten työntekijöiden hyvinvointia. Ylikansalliset yhtiöt käyttävät monopolivoimaansa painaakseen rehellistä työtä tekevien ihmisten palkkoja alas.

Jopa Kansainvälinen valuuttarahasto ilmoittaa pitävänsä monopolien kasvuvauhtia ongelmana. Viime vuonna Google ja Facebook hallitsivat kahdestaan lähes 60 prosenttia Amerikan kaikesta digitaalisesta mainonnasta. Pienet ja keskisuuret kilpailijat ajetaan konkurssiin tai ostetaan pois.

Kuluneiden vuosikymmenten aikana länsimaissa on kohdattu kummallinen ilmiö, jossa yhtiöiden tekemät suuret voitot johtavat palkkojen näivettymiseen. Työntekijöiden hyvinvointi ja yhteiskunnallinen asema huononee, vaikka “talous” kasvaisikin perinteisillä mittareilla mitattuna nopeasti.

Suuryhtiöiden valtava kasvu on johtanut siihen, että yhä suurempi osa voitoista maksetaan yhtiöitä rahoittavalle finanssieliitille eikä työntekijöille. Näin taloudellinen ja poliittinen valta siirtyvät aidon työn ja talouden piiristä pankkiirien hallitseman finanssitalouden piiriin.

Ruohonjuuritason kansalaisjärjestöt ovat vaatineet, että lainsäätäjien tulisi puuttua vaaralliseen kehitykseen estämällä kansainvälisten yksityisten monopolien synty. Poliitikot eivät ole kuitenkaan ryhtyneet toimiin, sillä globaalit monopoliyhtiöt ovat valtapuolueiden tärkeimpiä rahoittajia. Monopolit suojelevat asemaansa poliittisen korruption avulla.

Valtapuolueiden kannattamat kansainväliset “vapaakauppasopimukset” tulisivat pahentamaan tilannetta entisestään, sillä ne tarjoaisivat rikkaille monopoleille suoran väylän manipuloida kansallisvaltioiden lainsäädäntöä. Tällä hetkellä “vapaakauppasopimuksien” neuvottelut kuitenkin takkuavat Italian kansallismielisen hallituksen vastustuksen vuoksi.

Lähde: Financial Times

Lue myös: Selvitys: finanssijuutalaiset manipuloivat politiikkaa yhä suuremmilla rahoilla

4 KOMMENTIT

  1. Järjestelmä ei taida olla kenenkään hallinnassa – ei edes judejen. Kovaa mennään, mutta suuntaa “ei voi muuttaa” koska “mun demokratia”! No mennään sitten sata lasissa päin seinää… Kun maailma tarpeeksi hakkaa päätään seinään näiden suuryritysten kanssa niin kai sitä tyhmemmätkin organisaatiot joskus oppivat, orjuuden kautta voittoon?

  2. Eipä tuossa nyt pitäisi Herran vuonna 2018 olla paljoa varoiteltavaa, koska näin on ollut aina ainakin 1900-luvun alusta saakka. Nyt tietenkin on se suuri finaali ja lopullinen tappoisku kanallisia ja itseinäisten valtioiden pyrkimyksiin ja haluun omistaa ja määrä itse taloudellisista resursseistaan ja luonnovaroistaan sekä siitä millaisia ulkomaanvelkasopimuksia joutuu tekemään ja keiden kanssa.

    • Ei o, ei tu, eikä tilata. Ei Twitteriäkään saati muita sosiaalipornokanavia. Myös Tinder ja Whatsapp keräävät ja urkkivat käyttäjien tietoja, niin viestejä, kontakteja kuin sijainteja.

Comments are closed.