Koti Uutisia Turun AKK, opiskelijan silmin

Turun AKK, opiskelijan silmin

1

Turun Aikuiskoulutuskeskus on ollut isosti esillä sivuillamme viime aikoina. Mutta minkälaista oppilaitoksessa opiskelu oikeastaan on? Kansallinen Vastarinta haastatteli erästä oppilasta.

AKK

Olet opiskelijana Turun AKK:ssa. Minkälaista keskustelua Vastarintaliikkeen mainokset oppilaitoksessa aiheuttivat ja miten ne vaikuttivat ilmapiiriin?

Moni oppilas alkoi puhua Vastarintaliikkeen toiminnasta. Oppilaitos uhkasi erottamisella, kunhan saa tekijän kiinni.

AKK uhkasi erottaa mainosten levittäjän. Kuinka aktiivisesti koulu painosti oppilaita? Se oli ainakin tehnyt vastineen mainoksille?

Opettajat kyselivät oppilailta oppitunneilla ja levittivät oppilaille lappuja, joissa oli uhkaus erottamisesta ja lupaus ilmoittaa tekijä poliisille. Laput oli irrotettu ilmoitustauluilta.

Vastarintaliike teki vastineelle vastineen. Miten se vaikutti tilanteeseen?

Asiasta tuli moni puhumaan minulle. Hyvin moni vieraili Kansallisen Vastarinnan sivuilla. Oppilaat alkoivat kiinnostua Vastarintaliikkeen toiminnasta. Ainakin opettajien jakamat laput ovat hävinneet.

Onko ilmapiiri nyt vapaampi?

Tämä viikko on ollut aika rauhallinen.

Minkälainen tausta oppilailla on, onko esimerkiksi paljon pitkäaikaistyöttömiä tai maahanmuuttajia? Mitkä ihmisryhmät ovat eniten edustettuina?

Venäläisiä on aika vähän. Muutama afrikkalaistaustainen on tullut ihmettelemään hitsauslaitteita. Iranilaisia on kourallinen. Suurin osa on pitkäaikaistyöttömiä, joilla ei ole kiinnostusta oppia yhtään mitään.

AKK on julkisrahoitteinen voittoa tavoitteleva yhtiö. Ansaitseeko se mielestäsi paikkansa suomalaisessa koulutusjärjestelmässä? Oletko tyytyväinen saamasi opetuksen tasoon?

Opettajat ovat hyvin laiskoja. Heillä ei ole yhtään motivaatiota opettaa ja auttaa oppilaita. Opettajia ei kiinnosta, onko paikalla. Jokaiselle pitäisi tehdä opetussuunnitelma, mutta sitä ei noudateta. Moni jää kokonaan ilman ammattia, ja se on täysin opettajien vika. Moni oppilas vaatii opettajilta apua, mutta tähän saa vastauksen, että katsotaan seuraavalla viikolla.

Oletko puhunut asiasta muiden oppilaiden kanssa, ja miten olet koettanut vaikuttaa asiaan?

Tämä on tosiaan se toinen suuri puheenaihe. Moni on soittanut työkkäriin asiasta ja haluaisi muutosta. Palkkaisivat enemmän opettajia, jos kerran tarvitsee ottaa liikaa oppilaita.

Minulla on pari kaveria levyseppäpuolella. Heiltä puuttuu teoriat kokonaan yms. He ovat olleet kohta vuoden koulussa. Koulu loppuu tämän kuun lopussa, eikä kumpikaan valmistu. He ovat pelkästään tehneet hitsausharjoituksia. Levysepän työssä kyllä tarvitaan hitsaustaitoa, mutta pitäisi opettaa vähän muutakin. Opettaja pääsee näin helpolla, kun pistää oppilaat yksinään hitsaamaan. Opettaja mieluummin pelaa pasianssia ja juo kahvia.

Lähtisitkö uudelle kurssille, esimerkiksi aivan uudelle alalle?

En olisi lähtenyt tällekään kurssille, jos olisin tiennyt toiminnan ja opetuksen vähyyden. Jonkun pitäisi oikeasti puuttua asiaan. Jokaisella alalla on ihan sama meininki. Olen jutellut rakennus-, auto-, putki- ja muurauspuolen väen kanssa, ja kaikki sanovat samaa. Opettajat eivät opeta eivätkä ole kiinnostuneita opettamaan!

Olen kuullut, että opettajilla olisi omia sivubisneksiä. Minkälaisia huhuja niistä liikkuu?

Opettajat teettävät oppilaillaan töitä, jotka menevät opettajan omaan käyttöön. He ottavat asiakkailta käteismaksuja, ei kuitille. He vievät esimerkiksi kaikki rautaromut romuttamoon ja ottavat rahat käteen. Lisäksi oppilaita on pyydetty auttamaan kuskaamisessa, ja palkaksi on saatu ruokaa grilliltä.

Onko oppilaitoksen toimintatavoissa yleisesti mitään eettisesti arveluttavaa, ellei jopa laitonta?

Oppilaitos saa valtiolta 70 € päivässä oppilasta kohden. Oppilaat otetaan sisään ja heitä pidetään väkisin kirjoilla ja opiskeluaikaa venytetään. Opinnäytteitä ei saa antaa sitä mukaa, kun taitoja kertyy. Oppilailla on paljon etätyöpäiviä, jolloin heille annetaan lukemista, asioita, joita ei ole opetettu lainkaan. Oppilaitokselle hyödyllinen oppilas on sellainen, joka ei edes halua oppia tai valmistua. Jos joku haluaa nopeasti pois ammattipaperit kourassa, hän on häirikkö.

Kiitos haastattelusta!

Toimitus

 

Aiheeseen liittyen:

Poliittista vainoa Turun AKK:ssa

 

1 KOMMENTTI

  1. Suomen koulujen on hankkiuduttava eroon AKK-opettajien kaltaisista kansanvihollisista. Puistattavaa luettavaa nuo haastateltavan kokemukset.

Comments are closed.