Koti Artikkelit Haastattelu Tanskan Vastarintaliikkeen edustajan kanssa

Haastattelu Tanskan Vastarintaliikkeen edustajan kanssa

2

Tanskan Vastarintaliikkeen ja Nordfront.dk:n perustamisen johdosta Ruotsin Vastarintaliikkeen Simon Lindberg päätti ottaa yhteyttä Henrik Jarsbohon, liikkeen edustajaan maassa, ja haastatella tätä.

jarsbo

Hei Henrik! Aloittaisitko esittelemällä itsesi lukijoille?

Voin aloittaa kertomalla olevani 49-vuotias. Olen syntynyt ja kasvanut Århusissa, Tanskan suurimmassa kaupungissa, mutta suuren osan aikuisikääni olen asunut Kööpenhaminan kupeessa. Kööpenhaminassa sain myös ensi kerran tutustua kansallissosialistiseen taisteluun, kun olin parikymppinen.

Milloin koit ideologisen heräämisesi?

Se alkoi oikeastaan melko aikaisin, olin 14 ja sattumalta näin Adolf Hitlerin Taisteluni-teoksen kirjastossa. Luin sitä vähäsen ja päätin lainata kirjan kotiin. Minun oli kovin vaikea laskea kirja käsistäni ja halusin vain jatkaa lukemista, kunnes olin päässyt kirjan loppuun.

Samoihin aikoihin aloin kiinnostua politiikasta ja luin Tanskan kaikkien puolueiden julkaisuja. Luin materiaalia niin Tanskan kommunistisesta puolueesta kuin Edistyspuolueelta ja kaikkea siltä väliltä. Aloin pian ajatella, että kaikissa puolueissa on jotain hyvää, mutta myös paljon huonoa. Tunsin olevani oikealla kansallisen ja kulttuurillisen identiteetin painotuksen vuoksi ja vasemmalla sosiaalipolitiikan ja kansankokonaisuusajatuksen pohjalta. Näiden kahden yhdistämisestä olin lukenut vain yhdessä teoksessa, Taisteluni-kirjassa. Minulle alkoi kirkastua, että on otettava parhaat ajatukset oikealta ja vasemmalta, nationalistiset ja sosialistiset, ja yhdistää ne. Tulin siihen tulokseen, että minun täytyi olla kansallissosialisti!

Parikymppisenä kuulin puhuttavan, että kansallissosialistinen järjestö oli aloittanut toimintansa Tanskassa, ja että sillä oli kaksi osastoa Kööpenhaminassa. Päätin lähteä pääkaupunkiin ja kokeilla onneani. Ehkä näihin “natseihin” voisi törmätä Kööpenhaminan suunnalla? Tapaaminen ei ollut kuitenkaan niin yksinkertainen asia kuin kuvittelin. Mistä löytäisin heidät ja miltä he näyttäisivät? (Yhteydenotto ei ollut niin yksinkertaista ennen kuin Internet tuli suurelle yleisölle tutuksi.) Kierrellessäni Kööpenhaminassa näin hakaristillä koristetun tarran. Tarrassa luki “Tanskan kansallissosialistinen liike” ja eteläisen Kööpenhaminan postinumero. Silmäni loistivat – olin lopultakin löytänyt heidät!

Seuraavana päivänä kirjoitin kirjeen DNSB:lle ja muutaman päivän kuluttua sain vastauksen heidän yksikönjohtajaltaan Amagerista (saari, jolla muun muassa osa Kööpenhaminasta sijaitsee). Minut kutsuttiin tapahtumaan, jossa myös järjestön johtaja Jørgen Nielsen oli mukana. Tuntui hienolta tavata ihmisiä, jotka ajattelivat samoin kuin itsekin, ja siltä istumalta liityin jäseneksi. Tämä tapahtui vuonna 1986.

Sain mahdollisuuden tutustua DNSB:n perustajaan Povl Heinrich Riis Knudseniin sekä nykyiseen hyvään ystävääni ja järjestötoveriini Vastarintaliikkeessä, Henrik Asfergiin.

Riis Knudsen oli hyvin älykäs mies ja erinomainen puhuja. Hänen puheensa saivat meidän nuorten miesten selät suoristumaan ja innoittivat meitä. Tänä päivänäkin ajattelen, ettemme olisi voineet saada keneltäkään muulta parempaa poliittista koulutusta kuin siltä mieheltä.

Kuinka aloit kiinnostua Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä?

Jätettyäni DNSB:n vuonna 1998 en ole ollut sidoksissa mihinkään järjestöön. Syy siihen, miksi lähdin DNSB:stä, ei ollut siinä, että ajatukseni olisivat jotenkin muuttuneet tai että ottaisin etäisyyttä kansallissosialismista. Päinvastoin yritin uudistaa ja parantaa järjestöä. En saanut tälle tukea, joten päätin lähteä pois. DNSB:lle ei ollut siihen aikaan vaihtoehtoa, joten päätin pitää vähän taukoa poliittisesta työstäni.

Joitakin vuosia sitten DNSB:n nykyinen johtaja Esben Kristensen otti minuun yhteyttä ja kysyi, haluaisinko jälleen mukaan rakentamaan DNSB:tä. Koska tunnen Esbenin DNSB:n vanhoilta päiviltä ja minulla on aina ollut hyvät välit häneen, päätin mennä mukaan työryhmään, jonka tehtävänä oli uudistaa DNSB:tä. Työ oli kuitenkin vaikeampaa kuin olin odottanut. DNSB ei uudistunut toivomallani tavalla, ja sinä päivänä tiesin, ettei minulla ollut tulevaisuutta puolueessa.

Olin etsimässä modernia kansallissosialistista liikettä, joka olisi riippumaton ja identiteettinsä tunnustava, liikettä, joka olisi täynnä energiaa, positiivisuutta ja jolla olisi halua kehittyä. Näytti siltä, että löytääkseni etsimäni minun oli pakko kääntää katseeni pohjoiseen. Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä löysin sen, mitä olin etsinyt!

Oliko ratkaisu vaikea? Olitko ajatellut asiaa pitkälle?

Kuten sanottua, minulle selvisi, etten tulisi löytämään etsimääni Tanskasta vaan minun tuli vaihtaa suuntaa pohjoiseen ja Vastarintaliikkeeseen. Olin pannut merkille, että Vastarintaliike toimii myös Norjassa ja Suomessa, joten näin luonnollisena, että liikkeen pitäisi toimia myös Tanskassa. Otin yhteyttä järjestöön Internetin kautta. Olen pitänyt yhteyttä liikkeeseen yli vuoden, joten minulla on ollut hyvin aikaa ajatella asiaa eikä hätiköidä. Oltuani mukana osoittamassa mieltä pohjoismaisen naisrauhan puolesta Bollnäsissä oli aivan selvää, että nyt olin tullut kotiin.

danmark-kartOlen jo osittain saanut vastauksen tähän kysymykseen, mutta haluatko vielä lisätä, miksi Vastarintaliikettä tarvitaan Tanskassa, kun DNSB on jo olemassa?

Hyvä kysymys. DNSB ja Vastarintaliike ovat järjestöinä aika erilaisia, vaikka molemmat ovat kansallissosialistisia. Kuten aiemmin mainitsin, näen Vastarintaliikkeen kehittyvänä järjestönä, kun taas DNSB on mielestäni monessa suhteessa jäänyt jälkeen. Sitä paitsi Vastarintaliikkeellä on jotakin, mitä DNSB:llä ei ole, nimittäin ajatus yhtenäisestä kansallissosialistisesta Pohjolasta. Aika, jolloin ruotsalaiset ja tanskalaiset vihasivat toisiaan itsekkäiden kuninkaiden kunnianhimon vuoksi, kuuluu menneeseen. Meidän täytyy katsoa eteenpäin ja taistella yhdessä yhteisiä vihollisiamme vastaan!

Mikä on suunnitelma nyt, kun aloititte Tanskassa – millä tavoin työskentelette kasvaaksenne?

Ensimmäinen askel oli luonnollisesti saada Nordfront.dk toimintaan. Laskimme, että käyttäisimme loppuvuoden järjestön rakentamiseen. Työ on aikaa vievää, ja meille on tärkeää heti alusta alkaen saada mukaan oikeanlaisia ihmisiä. Ei ole toimivaa yrittää vain saada mukaan niin monia jäseniä kuin mahdollista, vaan haluamme määrän sijasta panostaa laatuun. Kokemukseni perusteella voin sanoa, että näin on paras.

Meillä on monta ideaa toteutettavanamme Tanskassa, mutten halua tässä kertoa niistä sen enempää. Yksi kysymyksistä on, kuinka nopeasti kasvamme. Tärkeintä ei ole joka tapauksessa se, mitä suunnittelemme toteuttavamme, vaan se, mitä käytännössä pala palalta saamme aikaan. Teot ovat sanoja väkevämpiä!

Mitä luulet, millainen kasvualusta kansallissosialistisella järjestöllä on Tanskassa?

Monet asiat vaikuttavat Tanskan tilanteeseen. Ensinnäkin maassa on jo kansallissosialistinen järjestö, mutta se ei ole ongelma meille. Toiseksi Tanska on Norjan tavoin ollut Saksan “miehittämänä”, mikä edelleenkin vaikuttaa negatiivisesti joidenkin ihmisten ajatuksiin kansallissosialismista. Onneksi tällainen mieliala on vahvasti laskussa – näin ajattelevat tänä päivänä pääsääntöisesti vanhemmat ihmiset.

Tanskassa toimii myös muutamia muita kansallismielisiä järjestöjä. Yhteistä näille on se, että ne ovat yksinomaan kansallismielisesti orientoituneita, ja ne näkevät islamin suurimpana uhkana. Heidän painopisteensä ei ole kansaamme kohtaavissa todellisissa ongelmissa. Siksi en näe tällaisia liikkeitä Vastarintaliikkeen kilpailijoina. Näillä perusteilla noin ajattelevista ihmisistä ei ole liikkeelle minkäänlaista hyötyä.

Kaikesta huolimatta näen edessämme valoisan tulevaisuuden ja uskon, että ajan mittaan onnistumme rakentamaan Tanskaan vahvan kansallissosialistisen järjestön!

Minkälaiset vaikutelmat sinulla on Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä tähän asti?

Ehdottomasti positiiviset, minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Erityisen vaikuttunut olen pohjoismaisesta yhteistyöstä kotisivujen parantamiseksi. Sivujen materiaali on hyvin ammattimaista ja loppuun asti ajateltua. Klas Lund on myös tehnyt meihin suuren vaikutuksen, ja olemme täällä Tanskassa sataprosenttisesti hänen takanaan. Olen myös pannut merkille, että muut järjestössä johtoasemassa olevat henkilöt ovat hyvin päteviä, eivät vain Ruotsissa, vaan myös Norjassa ja Suomessa.

Millaiseksi koet vastaanoton muilta pohjoismaisilta tovereilta?

Olemme saaneet loistavan vastaanoton! Olen kuullut vain ystävällisiä ja positiivisia sanoja pohjoisilta veljiltä ja sisarilta. Olemme kaikki yhtä suurta perhettä, ja tämän voi kokea tavatessamme.

Monet ihmiset ovat myös laittaneet itsensä likoon tekemällä todella suuren työn auttamalla Nordfront.dk:n perustamisessa. Haluan vielä kerran kiittää näitä ihmisiä!

Suuret kiitokset ajastasi, ja vielä kertaalleen lämpimät tervetulotoivotukset mukaan taisteluyhteisöön!

Kiitokset itsellesi. Kauan eläköön Pohjola!

nordfrontdk

Simon Lindberg

Nordfront.se

2 KOMMENTIT

  1. Todella mielenkiintoinen haastattelu. Hyvä, että järjestössä on nuoren polven lisäksi myös kokeneita ja elämänsä aikana järjestötoimintaan monipuolisesti tutustuneita henkilöitä!

  2. Mielenkiintoinen haastattelu! Tanskan Vastarintaliikkeellä voi olla aluksi haasteita, mutta ennemmin tai myöhemmin kaikki tanskalaiset kansallissosialistit seisovat Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen takana! Odotan innolla lisää kuulumisia Tanskan suunnalta.

Comments are closed.