Koti Uutisia Gerhard Ittneriä kuulusteltu NSU-asiassa

Gerhard Ittneriä kuulusteltu NSU-asiassa

1

UK_Ittner

Saksassa yli vuoden vankeudessa ollutta Gerhard Ittneriä on kuulusteltu NSU-asiassa. Ittner suorittaa vajaan kolmen vuoden rangaistusta holokaustin kiistämisestä.

Oikeudenkäynti ryhmän kolmea väitettyä jäsentä vastaan alkoi Saksassa loppukesästä. NSU:ta (Nationalsozialistischer Untergrund) on käytetty perusteena useille Saksan valtion käyttämille pakkotoimille. Pakkotoimet ovat mahdollistaneet kansallismielisten pidätykset ilman varsinaisia rikosepäilyjä sekä henkilötietojen keräämisen niin sanottuun “äärioikeistorekisteriin”.

Media on pitkään väittänyt Ittnerin olleen yhteyksissä väitettyihin NSU-terroristeihin ja toimineen heidän ideologisena johtajanaan. Lopulta Saksan liittovaltion syyttäjistö taipui median aivopesussa ja määräsi Ittnerin kuulusteltavaksi.

Gerhard Ittnerin kuljettaminen Bayreuthin vankilasta Karlsruheen kuulusteltavaksi muodostui mittavaksi vankila- ja poliisiviranomaisten operaatioksi. Vajaan 400 kilometrin matkan aikana Ittner oli sijoitettuna kolmessa eri vankilassa, myös pahamaineisessa Stammheimin vankilassa. “Äärimmäisen vaarallisen vangin” kuljetuksessa käytettiin muun muassa panssaroituja ajoneuvoja.

Liittovaltionsyyttäjän toimisto Karlsruhessa lopulta kuulusteli Ittneriä 10.10. Häneltä kysyttiin, tunsiko hän epäiltyjä terroristeja. Ittner kiisti tunteneensa nyt oikeudessa istuvia syytettyjä sekä koskaan olleensa yhteyksissä niin sanottuun NSU-järjestöön. Kuulustelussa Ittner kertoi, että hän pitää koko NSU:ta tekaistuna, jotta kansallismielisiä voidaan vainota Saksassa. Kuulustelu päättyi ennen kuin se oli ehtinyt edes kunnolla alkaakaan. Ittner määrättiin siirrettäväksi takaisin Bayreuthin vankilaan.

Saksan valtio teki yhden kysymyksen esittämisestä vaikeamman kuin sen olisi tarvinnut olla. Kaiken kaikkiaan Ittner vietti kaksi viikkoa vankikuljetuksissa ja vankiloissa kuulustelun takia, joka kesti alle 15 minuuttia. Kahden viikon ajan Ittneriltä evättiin peseytyminen ja häntä pidettiin ympärivuorokautisessa eristyksessä.

Parhaillaan Saksan oikeus käsittelee Ittnerin tyttöystävälleen kirjoittamia kirjeitä, joissa hän kutsuu seitsemän vuoden oikeuden välttämistä maanpaoksi. Kirjeiden ei uskota tuovan Ittnerille lisävankeutta, sen sijaan niistä saattaa seurata kurinpidollisia toimia.

 

Aiheeseen liittyen:

Haastattelu Gerhard Ittnerin kanssa
Vankila: ei enempää kirjeystäviä Ittnerille

1 KOMMENTTI

  1. Ittnerin haastattelu oli hyvin mielenkiintoista luettavaa. Naurettavaa taas tämä kansallismielisten ajojahti.

Comments are closed.