Koti Uutisia Talous Yhdysvallat: Saudi-Arabialla lupa kaapata teknologiayhtiöitä, Kiinalla ei

Yhdysvallat: Saudi-Arabialla lupa kaapata teknologiayhtiöitä, Kiinalla ei

1

Tämän vuoden aikana maailmalla on kohistu kansainvälisestä 100 miljardin dollarin Vision Fund -rahastosta, joka pyrkii ottamaan tulevaisuuden tärkeimmät teknologiayhtiöt haltuunsa. Vaikka rahasto on japanilainen, valtaosa sen pääomasta on peräisin Lähi-idän ääri-islamisteilta, muun muassa Israelin kanssa liittoutuneelta Saudi-Arabialta.

Ääri-islamistien rahoittama japanilainen Vision Fund on saanut suurta ylistystä muun muassa Yhdysvaltojen sionistipresidentti Donald Trumpilta. Sen sijaan vastaava kiinalainen teknologiarahasto – jonka pääoma ei ole peräisin ääri-islamisteilta vaan kiinalaisilta itseltään – on raivostuttanut Amerikan eliitin.

Joukko amerikkalaisia vallanpitäjiä tahtoo pysäyttää Zhongguancun Development Group -nimisen rahaston (ZDG), joka toimii tiiviisti yhteistyössä Amerikan lupaavimpien aloittelevien teknologiayritysten kanssa. ZDG:n omistaa Kiinan pääkaupunki Peking.

Yhdysvallat on perinteisesti saarnannut “vapaiden markkinoiden” puolesta. Kun maan rinnalle ilmestyy varteenotettavia kilpailijoita, “vapaiden markkinoiden” ihanne unohtuu kuitenkin välittömästi. Tällöin amerikkalainen eliitti pyrkii kaikin keinoin rajoittamaan kilpailijoidensa kykyä käydä kansainvälistä kauppaa ja lisätä markkinaosuuttaan. Näin Israel-lobbyn johtama Yhdysvallat pyrkii säilyttämään kansainvälisen poliittisen ja sotilaallisen ylivalta-asemansa.

Barack Obaman hallinnossa valtiovarainministeriössä työskennelleen Nathan Sheetsin mukaan Yhdysvaltojen on nyt Kiina-uhan vuoksi unohdettava propagandapuheet siitä, kuinka ulkomaalaiset investoinnit luovat hyvinvointia.

– [Kiinan] hallitus on koonnut miljardien dollareiden sotakassan, joka mukanaan se matkustaa eri maihin ostamaan niiden yhtiöt ja teknologian, Sheets varoitteli.

Entisen varapresidentti Joe Bidenin juutalainen neuvonantaja Ely Ratner puolestaan vaatii suorasanaisesti Yhdysvaltoja estämään kiinalaiset investoinnit “tietyillä toimialoilla”. Trumpin Valkoinen talo on erityisen huolissaan Kiinan investoinneista tekoälyyn sekä muuhun teknologiaan, jota voi hyödyntää sodankäynnissä.

Yhdysvaltojen pelot voivat olla monilta osin perusteltuja, mutta kolmeen kysymykseen maan eliitti ei tahdo vastata suoraan: Miksei Yhdysvallat pidä Saudi-Arabian teknologiainvestointeja turvallisuuspoliittisena uhkana? Entä miksi itsenäisyydestään huolissaan olevien valtioiden tulisi antaa amerikkalaisille oikeus ostaa omia teknologiayhtiöitään? Eikö Kiina toteuta kauppapolitiikassaan samaa strategiaa, joka teki Amerikasta maailman ainoan suurvallan?

Lue myös:
Saudi-Arabian ääri-islamistijohtaja ilmaisi tukensa Israelille
Saudi-Arabian ääri-islamistijohtaja tapasi juutalaismiljardöörejä New Yorkissa

1 KOMMENTTI

  1. Tässäkin on kyseessä vain ihmisten tyhmyys. Se joka my yhtiönsä tai osakkeensa näille, on tyhmä. Siinä vaiheessa kun tarjotaan “liian hyvää sopimusta” pitää ymmärtää että itse tekee jotain sellaista mihin mut eivät pysty tai rahoitus/aika ei riitä. Ja juuri silloin ei pidä myydä.

    Katsotaampa Suomen valtion ja yksityisten tekemiä kauppoja: Hämeen sähkö, Postipankki, Posti ja Tele, Neste, Imatran Voima, Kemira, Valmet, Ovako, … Mitä niistä on seurannut? Oliko niistä saatu raha kovinkaan pitkäikäistä? Lämmittikö kuin kusi housuissa pakkasella?

    Asioita pitää ajatella koko kansan edun puolesta. Ei omaa napaa tarkastellen.

Comments are closed.