Koti Uutisia Uskonnollinen saudijohtaja toruu naisia lääkärikäynneistä

Uskonnollinen saudijohtaja toruu naisia lääkärikäynneistä

3

UK_saudinaiset_sairaala

Merkittävä uskonnollinen saudijohtaja on moittinut naisia, jotka käyvät mieslääkäreiden vastaanotoilla ilman miespuolista saattajaa, raportoi Al-Hayat viime kuussa. Šeikki Qays al-Mubarakin mukaan tämän on islamin vastaista.

Al-Mubarakin lausuntoa edelsi yliopisto-opiskelijan kuolema helmikuun alussa, kun ensihoitajilta evättiin pääsy kampukselle sillä perusteella, ettei heidän mukanaan ollut miespuolista saattajaa tai läheistä sukulaista. Tätä pidetään ehdottomana sääntönä muslimien tiukassa sukupuolten välisessä erottelussa.

“Naisista on tullut välinpitämättömiä konsultoidessaan lääkäreitä ilman mahramia (miespuolista saattajaa), ja tämä on kiellettyä”, totesi uskonnollisen Ulema-neuvoston jäsen al-Mubarak. Lääkärintarkastus voi merkitä, että “nainen näyttää kehonosiaan lääkärille […] tämä ei ole sallittua, ellei se ole välttämätöntä”, hän jatkoi.

Al-Mubarakin mukaan naisten tulisi kääntyä mieslääkärin puoleen “vain, kun naispuolista lääkäriä ei ole saatavilla”. Tällöinkään heidän “ei tulisi olla yksin, ja lääkärin tulisi katsoa vain kehon osaa, jossa kipu sijaitsee”, hän lausui.

Vuonna 2002 viisitoista tyttöä kuoli koulussa syttyneessä tulipalossa pyhässä Mekan kaupungissa, kun uskonnollinen poliisi esti heidän evakuoimisensa sillä perusteella, etteivät he olleet pukeutuneet islamilaisten pukeutumissääntöjen mukaisesti. Todistajien mukaan miespuolisia väestönsuojelun työntekijöitä estettiin auttamasta uhreja, koska 12–14-vuotiaat tytöt eivät olleet ehtineet pukea ylleen mustia, koko kehon peittäviä abaya-asuja paetessaan hädissään liekkien alta.

Saudi-Arabia tulkitsee islamilaisia lakeja hyvin tiukasti, erityisesti sukupuoliroolien suhteen. Naisten ei anneta työskennellä tai matkustaa ilman miespuolisen perheenjäsenen suostumusta. Saudi-Arabia on myös ainoa maa maailmassa, jossa autolla ajo on naisilta kielletty.

Lähde: AFP

Aiheeseen liittyen: Naiset ahtaalla sodanjälkeisessä Irakissa

3 KOMMENTIT

Comments are closed.