Koti Uutisia Talous Turkki ei suostu nostamaan korkoja – Nato-jäsenyys vaakalaudalla

Turkki ei suostu nostamaan korkoja – Nato-jäsenyys vaakalaudalla

2

Turkki on joutunut Nato-liittolaisensa Yhdysvaltojen rajun taloussodan kohteeksi Kiinan ja Iranin tavoin. Kriisi on johtanut liiran kurssin dramaattiseen romahdukseen. Turkin tapauksesta tekee erityisen se, että maa on aiemmin ollut lämpimissä väleissä Amerikan kanssa.

Virallinen syy Turkin taloussaartoon on kiista maassa vangitusta amerikkalaispastori Andrew Brunsonista. Todellisuudessa yksittäiset pastorit eivät ohjaile maailmanpolitiikkaa, joten syyt konfliktille ovat paljon laajemmat.

Kansainvälinen finanssieliitti on ollut Turkille vihainen maan itsenäisestä finanssi- ja rahapolitiikasta. Valtio on pitänyt korot ideologisista syistä matalalla eikä se ole kuunnellut ulkomaisten suursijoittajien ohjeita tehdessään investointeja.

Turkin itsenäisen talouspolitiikan vuoksi kansainvälinen finanssieliitti ei ole kyennyt käyttämään maata tehokkaasti hyväkseen. Tämä on todennäköisin syy sille, miksi Donald Trump on päästänyt Goldman Sachs -taustaisen juutalaisen Steven Mnuchinin sekä Rothschild-taustaisen Wilbur Rossin johtamaan Amerikan finanssisotaa Turkkia vastaan.

Turkki on suututtanut Yhdysvallat myös taistelemalla Amerikan tukemia kurditerroristeja vastaan Lähi-idässä. Lisäksi Turkki on suunnitellut liittyvänsä nousevien talouksien BRICS-ryhmään, joka uhkaa dollarivaluutan kansainvälistä ylivaltaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on pitänyt itsevarman linjan Amerikan hyökkäyksistä huolimatta. Presidentti totesi, ettei hän peräänny korkopolitiikassa, sillä koronkiskonta johtaa vain rikkaiden rikastumiseen ja köyhien köyhtymiseen. Erdoğan vihjasi, että Turkki mieluummin eroaa Natosta ja hankkii uudet liittolaiset kuin luovuttaa rahakysymyksessä.

Lähteet: Bloomberg, RT

2 KOMMENTIT

  1. Erdogan on likainen jutkurotta. Turkin kanssa ei kenenkään pitäisi olla missään tekemisissä. “Turkki on Eurooppaa”. Just, joo. Niin Israel ja Somaliakin.

Comments are closed.