Koti Uutisia Transrasvat ovat riski sydänterveydelle, tyydyttyneet rasvat eivät

Transrasvat ovat riski sydänterveydelle, tyydyttyneet rasvat eivät

2

UK_rasvat

McMasterin yliopiston tutkimusryhmän mukaan transrasvojen käytöllä on yhteys kohonneeseen riskiin kuolla ennenaikaisesti ja sairastua sepelvaltimotautiin. Tyydyttyneillä rasvoilla ei havaittu vastaavaa yhteyttä.

Ryhmä analysoi 50 tutkimusta, jotka käsittelivät trans- tai tyydyttyneiden rasvojen yhteyttä aikuisikäisten terveydentilaan. Tutkimus julkaistiin British Medical Journal -tiedelehdessä 11. elokuuta 2015.

Tutkimusta johtanut apulaisprofessori Russell de Souza totesi, ettei tyydyttyneiden rasvojen nauttiminen kohottanut sydänsairauksien riskiä. Tyydyttyneitä rasvoja on voissa, maidossa, lihassa, lohessa, kananmunan keltuaisessa sekä kasviperäisissä tuotteissa, kuten suklaassa ja palmuöljyssä.

Sen sijaan teollisten transrasvojen käyttö lisäsi sepelvaltimotaudin kuolleisuuden riskiä 28 prosenttia ja riski sairastua sepelvaltimotautiin nousi 21 prosenttia. Transrasvat valmistetaan kovettamalla kasviöljy vetykaasun avulla. Öljyn kaksoissidokset pelkistyvät ja rasvan sulamislämpötila nousee. Transrasvoja käytetään esimerkiksi margariinissa, valmisruoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijat painottivat, ettei tuloksista tule vetää lopullisia johtopäätöksiä. Tästä huolimatta analyysi on vahvistanut viiden aikaisemman systemaattisen katsauksen tulokset. Katsaukset käsittelivät tyydyttyneiden rasvojen, transrasvojen ja sepelvaltimotaudin välistä yhteyttä.

Lähde: Newswise.com

2 KOMMENTIT

  1. Katsos kun löytyi mukava yhteys teolliseen tuotantoon. Miksi ruokaakin pitää valmistaa nykyään teollisesti? Eikö ahneudella ole mitään rajaa?

  2. Tämähän on selvä. Tällä hetkellä medialla näyttää olevan painava kampanja rasvattomien ja prosessoitujen ruokien puolesta. Esim. juttu italialaisesta jäätelöstä, kun ihmeteltiin miksi se ei aiheuta vatsavaivoja. Syy löytyy yksin prosessoimattomasta maidosta/kermasta. Esim. juustolat Etelä-Euroopassa eivät separoi tai pastöroi käyttämäänsä maitoa välttämättä ollenkaan, eikä se estä herkullisten tuotteiden syntymistä. Tämän takia siellä esiinty huomattavasti vähemmän myös “maitovammaisuutta”.

Comments are closed.