Koti Uutisia Kotimaa Syyllistyykö Helsingin Muslimit ry rahankeräysrikokseen?

Syyllistyykö Helsingin Muslimit ry rahankeräysrikokseen?

13

Helsingin Muslimit ry kerää rahaa käyntikorteilla, joissa kehotetaan ihmisiä tukemaan järjestön toimintaa sekä siirtämään lahjoituksia ilmoitetuille pankkitileille. Käyntikorteissa ei sen sijaan ilmoiteta kampanjan rahankeräystunnusta, mikä herättää epäilyksen rikoksesta.

Suomen tiukkojen rahankeräyslakien vuoksi muslimiyhdistyksen tapa hankkia lahjoituksia on laiton, ellei siihen ole haettu erikseen rahankeräyslupaa. Arpajaishallinnon sivuilla todetaan, että asianmukaisesti toimiva rahankeräyksen järjestäjä ilmoittaa rahankeräystunnuksen sekä luvan myöntäneen viranomaisen nimen selvästi keräyksen yhteydessä.

Rahankeräykseen liittyvät hämäräperäisyydet ovat erityisen hälyttäviä siksi, että Helsingin Muslimit ry:n lakkautettu emoyhteisö Islamin Aika ry on liitetty terrorismitutkintoihin. Keskusrikospoliisin mukaan Islamin Aika ry on hallinnoinut Helsingin Roihuvuoressa moskeijaa, jossa radikalisoituneet islamistit ovat syyllistyneet terrorismirikoksiin. Nykyään juuri Helsingin Muslimit ry ylläpitää samaa moskeijaa.

“Tutkinnan ja osapuolten kertomusten mukaan moskeijassa oli hedelmällinen kasvuympäristö jihadismille. Yhdyskunta ei kitkenyt väkivaltaa ihannoivien ääriajattelijoiden ryhmää, ja moskeijassa tunnustettiin fundamentalistista islamia”, Iltalehti kirjoitti yhdistyksiä käsitelleessä uutisessaan.

Lähteet: Uskonnot.fi, Iltalehti

13 KOMMENTIT

 1. Vaikka kyse onkin muslimista on Suomen rahankeräyslaki ihan älytön. Kansallismielisille ei lupaa kerätä rahaa edes anneta.

  • Lahjoittaminen ei ole kiellettyä, kunhan pitää huolen että summa alittaa lahjaverorajan eli 5000€, 4999 on aika passeli maksimisumma.

   • Tuossahan on selvä mahdollisuus pienimuotoiseen rahanpesuun, en yllättyisi vaikka sitäkin toimintaa harjoitettaisiin.

    • Sekin on sellainen harmaa alue. Toisaalta henmkilö voi ilmaista asian: Yhdistyksemme ottaa myös lahjoituksia vastaan; jolloin konteksti ei ole pyyntö , taasen jos asia esitetään pyyntönä; Jos teillä ei ole käteistä, voitte myös lahjoittaa ja osoittaa sen tilille xxx.
     Mutta tuo muslimien yhdistys on kuitenkin sortunut pyyntöön ja se on laitonta ilman lupia.

 2. No onpa törkeää toimintaa. Rahan pyytäminen käyntikortissa, vähän sama jos moikkauksen jälkeen sanoo tarvitsevansa rahaa. Hätä ei myöskään taida olla todellinen.

  • Käyntikortissa mainittu yhdistys ja toiminnan tukeminen ei ole mitenkään tulkinnanvaraisia, vaan liittävät rahankeruun yhdistykseen ja sen tavoitteiden tukemiseen. Se jos moikkauksen jälkeen pyytää rahaa on se vähän toinen juttu, eikä silloin pyydetä rahaa jonkun yhdistyksen toiminnan tukemiseen, vieläpä pankkitilille.

   • Huumekauppiaat tulleevat nostamaan kuvan tiimoilta kunnianloukkaussyytteen. Salmis-solmu taitaa olla niitä harvoja toimittajia, jotka pyrkivät totuudenmukaiseen ja realistiseen tiedottamiseen. Pojot siitä, saattaa vaan rehellisyys käydä työpaikan päälle.

Comments are closed.