Koti Uutisia Kotimaa Suomen asuntokupla puhkeamaisillaan

Suomen asuntokupla puhkeamaisillaan

7

Helsingin Sanomat varoittaa, että Suomen asuntomarkkinat voivat olla puhkeamaisillaan. Tähän viittaavat rakennusalalla jyrkästi nousseet kustannukset, rakennusyhtiöiden tuottavuuden lasku sekä arvioitu tyhjilleen valmistuvien asuntojen valtava määrä.

Suomessa on eletty usean vuoden ajan rakennusbuumia, ja vielä alkuvuonna 2018 uusille asunnoille oli vahva sijoittajakysyntä. Asuntojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla tänä vuonna kahdeksan prosenttia. Syksyn myötä tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti, sillä kysyntä on romahtamaisillaan. Kun kuplan paisuessa aloitetut rakennushankkeet viimein valmistuvat, ei läheskään kaikille asunnoille ja toimitiloille löydykään enää ostajia.

Kuplan äärirajoilla monien rakennustöiden hinnat nousivat lähes sata prosenttia. Tämä johtui siitä, että toimiala uskoi loputtomaan kasvuun ja pyrki aggressiivisesti hyödyntämään tuotantopanoksiaan. Nyt “loputon” kasvu on kuitenkin tulossa tiensä päähän, sillä yhtäkkiä kauppa on alkanutkin hidastua.

Ongelmien taustalla on vuosia jatkunut nollakorkopolitiikka, jossa kansalaiset on päätetty hukuttaa velkaan näennäisen edullisiin lainaehtoihin vedoten. Halpa raha on kannustanut kansalaisia keinottelemaan asunnoilla ja toimitiloilla. Vaikka asuntokupla on halpaa velkarahaa kansalaisille tyrkyttäneiden pankkiirien syytä, kuplan puhkeaminen köyhdyttää rahaeliitin sijaan rehellistä työtä tekeviä tavallisia kansalaisia.

Talouskriisi voi levitä helposti asuntomarkkinoilta myös muuhun yhteiskuntaan, sillä kansan köyhtyessä kulutus pysähtyy ja yritykset menettävät asiakkaansa. Tämä taas johtaa työttömyyden nousuun. Lisäksi suurilla yhtiöillä ja rahastoilla on huomattavia summia kiinni kiinteistöissä, jotka menettävät kuplan puhjetessa arvoaan. Myös tavalliset kansalaiset ovat säästäneet eläkepäiviään varten sijoittamalla asuntorahastoihin. Kiinteistömarkkinat voivat tempaista siis koko kansakunnan syöksykierteeseen.

Monia asuntokriisissä raivostuttaa eniten se, että pankit tulevat jälleen yksityistämään voitot ja kansallistamaan riskit. Pankkiirit ovat lainanneet rahaa holtittomasti kuluttajille, koska suuri liikevaihto merkitsee finanssieliitille suuria bonuksia.

Mikäli talous kriisiytyy, tullaan pankit pelastamaan veronmaksajien rahoilla, kuten viime vuosina on lännessä ollut tapana. Pankkiirit pitävät bonuksensa, mutta kansa köyhtyy paitsi asuntojen hintojen romahtamisen myös pankkien pelastuspakettien ja nousevien elinkustannusten vuoksi.

Lähde: Helsingin Sanomat

7 KOMMENTIT

 1. Minä ihmettelen mistä tämä “buumi” oikein tuli. Ja mistä sijoittajat kuvittelivat kysynnän syntyvän. Jo 10 vuotta sitten todettiin että mm. Helsingissä joka kolmas asunto oli yksinasuvan uli 75 vuotiaan omistuksessa. Tämä tarkoittaa että nyt kun jo kuudettä vuotta peräkkäin suomalaisten väkimäärä vähenee, ollaan tulossa tilanteeseen missä 30% asunnoista vapautuu. Se tarkoittaa markkinoilla vääjäämättä hintojen laskua. Väestörakenteesta johtuen tilanne on sama koko Suomessa JA koko euroopassa. Mitä kuvitellaan tapahtuvan kun 30% väestöstä poistuu vanhuuttaan? Miksi rakentaa uutta kun olemassa olevaa ja lämmitettävää asuntoa on tarjolla pilvin pimein?

  Jo muutama vuosi sitten Saksan itäisissä osissa purettiin kahdeksan kokonaista kaupunkia kun sielä ei ollut riittävästi asukkaita. Betonit murskattiin ja kierrätettiin. betoniteräkset ja kuparit sulatettiin uudelleen jne. Ja tilalle istutettiin metsää.

  Tämä kuplan puhkeaminen on nähtivssä myös myytävissä kesämäkeissä. Eivät nuoret halua työmaalle kesäksi. He hyppäävät lentokoneeseen. Myytävien kesämökkien rintama siirtyy joka vuosi noin 50km etelään. Rintaman edetessä tulee ko. alueelta paljon mökkejä myyntiin kerralla. Nyt rintama etenee Lempäälän tasolla. Ikävä vain että näistä mokeistä pyydetää usein kohtuuttomia summia tonttien kokoon ja rakennusten yleiseen kuntoon nähden.

  Mutta ei tämän kuplan puhkeaminen ole ollut ennalta arvaamatonta. Suomen väestönkehitystä on pohdittu jo -70 luvlta asti. -80 luvun hurja rakennusbuumi loi tilanteen jonka jälkiseurauksena ei kuuteen-seitsemään vuoteen rakennettu juuri mitään. Viimevuosina rakennetut asunnot ovat lähinnä yksineläjille tarkoitettuja, pinta-alaltaan pieniä ja perheille sopimatomia asuntoja ilman säilytystiloja. Tämä yhdistettynä vapautuviin asuntoihin, ollaan tilanteessa että rakentaminen keskittyy korjausrakentamiseen seuraavat vuodet. Ehkä vuosikymmenet.

 2. Tämä buumi kertoo vaim siitä kuinka tyhmä tavallinen H&M:n kassia heilutteleva kuluttaja Suomessa on. Kun ei omaa persettään kauemmas näe, niin kyllähän nollakorkoinen laina on silloin sijoitus.

  Tosin olen kiitollinen näille. On kaunista katsottavaa, kun valtava massa sekoaa romahduksen tullessa. Tätä, jos jotain on odotettu.

  • Tosin ei siitä 90-luvun lamastakaan mitään opittu, joten olen pessimisti sen suhteen, että opettaako tämäkään.

   • On tietenkin ihan perusteltua olla pessimisti ihmisten itseoppimiskykyyn nähden.
    Ei ole mitenkään odotettavissa, että ihmiset oppisivat pelkästän omien kokemustensa ansiosta. Siksi mikään karmivakaan kokemus ei yksistään riitä.
    Hitler perustellusti näki, että suurin osa ihmisistä olisivat kyllä oppimiskykyisiä, mutta itsenäinen oppiminen ei ole suurimmalle osalle osa arkityötä eikä kuulu harrastuksiinkaan. Valtaosa ihmisistä ottaa oppinsa sieltä mistä sen vähimmällä vaivalla saavat muun arkipuuhansa lomassa.
    Kansallisten etujen mukaista opetusta, oppimista ja siis kansallisten etujen mukaista ajattelua ei voida istuttaa ihmisiin ilman että myrkyllisen ja helposti saatavilla olevan globalismiopetuksen rinnalle saadaan vähintään lähes yhtä voimallisesti esillä oleva ja kansallisesti voimaannuttava elävöittävä opetus.
    Ihmiset kyllä ottavat vastaan mieluummin terveemmän luonnollisemman tiedon jos pääsevät siihen käsiksi edes suunnilleen yhtä luontevasti kuin myrkylliseen propagandaan. Tämän ymmärryksen levittäminen on kuitenkin globalisteille vaarallista ja juuri siksi sellaisten asioiden tuominen julki pyritään demonisoimaan ja estämään.
    Olen huomannut, että Hitlerin kuuluisimmassa kirjassa ei ole lukijalle mitään synkkää, vihamielistä eikä vaarallista tekstiä. Se vaikuttaa mitä lämminhenkisimmämän huomaavaisen oloisen henkilön kirjoittamalta kirjalta, mutta samalla poliittisesti äärimmäisen tarkkanäköisen henkilön. Vaarallista siinä täytyy olla juurikin vain ne tarkkasilmäiset havainnot politiikasta ja yhteiskunnasta ja se, että ne saadaan esitettyä varsin selkeästi ja ymmärrettävästi. Jos jokainen tuon kirjan lukisi, ei länsimainen demokratia todennäköisesti voisi ylläpitää asemaansa hyväksikäyttäjien huijauksen työkaluna.

 3. Rahvaan harmaan massa, jota edelleen joskus kutsutaan ylisanoin ”työväenluokaksi”, on tuhonnut sielunsa ja keskittymiskykynsä roskaruoalla, muovilla, somella, Hollywoodilla ja teknologialla niin pahoin, että se ei pysty lukemaan edes yhtä lukua Hitlerin merkittävästä teoksesta. Eikä sen täystuhoa kohti kulkevaa kelkkaa käännä mikään pieni taloudellinen notkahdus, joka 90-luvun ”lamakin” oikeasti” oli.

  Pitää ymmärtää, että tämä massa, joka kerskakuluttaa pankkilainojen, luottokortin ja osamaksujen avulla, ei vihaa rikkaita siksi, että maailman pahimmat riistäjät ovat rikkaita. Se vihaa rikkaita, koska niillä on enemmän varallisuutta ja tavaraa, ja siitä tulee samanlainen riistäjä – usein jopa pahempi – heti, kun se perii mittavan omaisuuden tai voittaa lotossa. Esimerkiksi kävisi linkki tämänpäiväiseen iltapäivälehden juttuun, jossa suomalaiset lottovoittajat kehuskelivat omistavansa yli 10 mersua.

  Kuplan todellista puhkeamista odotellessa!

 4. Nämä venäläiset torjuntaohjukset eivät sovellu hyökkäykseen, joten maailma olisi paljon turvallisempi paikka, jos kaikilla mailla olisi sellaiset.

  • Jaa että asuntokupla ammutaan rikki venäläisellä torjuntaohjuksella? Loogista. Mulle kaksi.

Comments are closed.