Koti Uutisia Kotimaa Suomenlahti sinilevän peitossa

Suomenlahti sinilevän peitossa

2

Suomen ympäristökeskuksen mukaan lähes koko Suomenlahti on sinilevän peitossa. Leviä pitkään tutkinut Seppo Knuuttila pitää tämänhetkistä tilannetta poikkeuksellisena. Hän ei muista samankaltaista tilannetta tällä vuosikymmenellä.

Suomenlahden lisäksi sinilevää esiintyy runsaasti myös maan sisävesillä. Sinilevä saa Knuuttilan mukaan ravintonsa fosfaateista. Merellä fosfaatteja on vapautunut runsaasti Itämeren syvänteistä, joissa on isoja määriä hapettomia alueita, joilta fosfaatteja vapautuu pintavesiin.

Kesän helteet ja iso määrä fosfaatteja vedessä aiheuttavat sinilevälle otollisen ympäristön kukkia. Siksi levätilanne voi helpottua vasta viikkojen kuluttua.

Lähde: Yle

2 KOMMENTIT

  1. Juu. Tulin kolme viikkoa sitten malagasta ja jo silloin oli koko suomen rannikkovedet aivan vihreänä. Ainoastaan pienet järvet ja lammet missä ei ollut peltoja ympärillä olivat sinisiä.

  2. Mistähän suurin osa fosfaatista on peräisin?
    Tehtaalla säkkiin, säkistä pellolle, pellolta jokeen, joesta mereen ja meressä syvänteisiin.
    Taitaa olla liian karua totuutta keinolantabusinekselle, joten parempi syyttää meren syvänteitä kun tuottavat fosfaattia ja päästävät sitä veden sekaan, hyi tuhma meri.

Comments are closed.