Koti Uutisia Ruotsin oikeusministeri suunnittelee uutta lakia mielipiteenvapauden torppaamiseksi

Ruotsin oikeusministeri suunnittelee uutta lakia mielipiteenvapauden torppaamiseksi

3
Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask.
Ruotsin oikeusministeri Beatrice Ask.

Ruotsin oikeusministeri Beatrice Askin mukaan sananvapauslait eivät ole ajan tasalla nopeasti lisääntyvän “nettivihapuheen” kanssa ja niitä olisi hänen mukaansa modernisoitava. Lakimuutos estäisi toisin sanoen käytännössä hallituksen arvostelun:

“On ehdottomasti tehtävä selväksi, minkälainen kirjoittelu on sallittua ja hyväksyttävää ja mikä ei. Panettelu ja solvaus on jo nyt laitonta ja sille on selvät säännöt. Mutta säännöt on kirjoitettu 60 vuotta sitten, ja silloin meillä ei ollut käytössä Internetiä eikä muuta modernia tekniikkaa”, sanoo Ask.

Askin mukaan suuri osa “nettivihapuheesta” liikkuu niin sanotulla “harmaalla alueella”. Uuden lakimuutoksen astuttua voimaan rajasta laittoman ja laillisen nettikirjoittelun välillä tulisi “selvämpi”.

Lakimuutoksen arvellaan valmistuvan 31. tammikuuta 2016, ja samalla myös laittomasta uhkauksesta, panettelusta ja solvauksesta olisi luvassa kovempia rangaistuksia. Nettisivustojen ylläpitäjillä tulisi tällöin myös olemaan suurempi vastuu sivuilla julkaistavista lukijoiden kommenteista. “Kotisivujen ylläpitäjällä on ehkä sitten isompi vastuu siivota ja poistaa sopimaton materiaali”, Ask kommentoi.

Tällä hetkellä vastaavaa päätoimittajaa ei voi asettaa syytteeseen lukijakommenteista, mikäli sivusto ilmoittaa lukijoiden vastaavan niistä itse.

Lähteet: Nordfront.se, Sveriges Radio

3 KOMMENTIT

  1. No niin. Jotain tällaista olen odotellutkin. Kauan on jo puhuttu internet-sensuurista ja sitä on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Tällä hetkellä esim. Suomen internet liikenne kansainvälisesti on proxattua ja ole odotellut koska esim. tietyille sivuille ei pääse lainkaan. Proxyssä on helppo listata maakohtaisesti kielletyt sivut.

    Ja mitä muuta on jo suunniteltu sananvapauden nimissä? Lähitulevaisuus tulee kertomaan sen.

Comments are closed.