Koti Uutisia Pohjoismaat Ruotsin finanssivalvonta on rikkonut lakia

Ruotsin finanssivalvonta on rikkonut lakia

0

Ruotsin finanssivalvonta Finansinspektionen myöntää rikkoneensa lakia poistamalla julkista tietoa dokumenteista koskien viraston sisäisiä kiistoja suurpankkien rahanpesuskandaaliin liittyen. Asia paljastui, kun Svenska Dagbladet -lehti pyysi nähtäväkseen viraston sisäisiä dokumentteja liittyen SEB ja Swedbankkiin rahanpesututkintaan.

Lehti sai kuitenkin oletettua vähemmän tietoa, mikä sai heidät kyseenalaistamaan viraston toimia, sillä jokaisella on oikeus saada tietoa viranomaisten tekemisistä julkisuusperiaatteen nojalla. Oli selvää, ettei viranomainen ollut antanut kaikkea lain velvoittamaa tietoa lehdelle.

Viranomaisen toiminta onkin herättänyt suurta ihmetystä myös lainoppineiden keskuudessa. Uppsalan yliopiston julkisoikeuden professori Olle Lundin on erittäin huolestunut tapahtuneesta.

– En ole koskaan aikaisemmin kuullut näin käyneen. Tämähän on dokumenttien manipulointia. Hitto, tätä en olisi uskonut viranomaisen tekevän, kertoo Lundin ja jatkaa:

– Minun mielestäni tämä on rikollista. Siis se, että poistetaan asioita dokumenteista ennen kun niitä luovutetaan medialle. Se rikkoo perustuslakia ja on myös virkarikos.

Lähde: Nordfront