Koti Uutisia Pohjoismaat Ruotsiin turvavyöhykkeitä estämään kuorma-autoiskut väkijoukkoon

Ruotsiin turvavyöhykkeitä estämään kuorma-autoiskut väkijoukkoon

2

Nizzan, Berliiniin ja Tukholman kuorma-autolla väkijoukkoon tehdyt tuhoisat terrori-iskut järkyttivät ihmisiä ympäri Eurooppaa ja saivat kaupunkien päättäjät pohtimaan, miten ajoneuvolla tehtäviä iskuja voisi estää tulevaisuudessa. Ratkaisuksi ei etsitä puuttumista monessa sukupolvessa radikalisoituvien elintasosiirtolaisten pääsyyn Eurooppaan tai edes laittomaan siirtolaisuuteen, vaan ajoneuvoihin asennettavaa kallista turvateknologiaa.

Ruotsissa Tukholma ja Göteborg aikovat kehittää autoteollisuuden, operaattorien ja tutkijoiden kanssa geofence-paikannusjärjestelmän. Kaupunkien sisälle suunnitellaan nyt vyöhykkeitä, joiden vaihtuessa järjestelmään kytketty auto jarruttaa automaattisesti kuljettajasta välittämättä. Järjestelmää on testattu julkisessa liikenteessä ja sitä on tarkoitus laajentaa.

Ajoneuvolle voidaan luoda myös reitti, josta poikkeaminen aiheuttaa hälytyksen. Järjestelmään kytketyt ajoneuvot näkyvät digitaalisella kartalla. Liikenneturvallisuusjohtaja Maria Kraft Ruotsin liikennevirastosta sanoo, että vyöhykkeillä voisi turvata alueita, joilla liikkuu paljon ihmisiä, kuten toreja ja kävelykatuja. Datasiirroille riittävän kattava verkosto ja säädökset täytyy ensin kuitenkin saada kuntoon.

Projektissa mukana olevien Scanian ja Volvon edustajien mukaan ohjelmiston luotettavuutta ja tietoturvaa pitää vielä testata. Hakkereita pidetään ongelmana. Maallikon silmissä riskinä on myös mahdollisuus voida kytkeä ajoneuvo ulos paikannusjärjestelmästä ennen iskun toteuttamista tai vaihtoehtoisten keinojen suosiminen terrori-iskuissa.

Lähde: Yle

2 KOMMENTIT

  1. Mitäpä jos estettäisiin muualta tulleiden pääseminen kuljettajiksi ja ajoneuvoihin halvempi “kuolleen miehen kytkin” jolloin auto lukittuu automaattisesti kun kuljettaja poistuu hytistä.
    Mutta ei, kallimman kautta mennään, luodaan turvallisuusuhalla bisnes ja maksajiksi laitetaan niin veronmaksajat kuin yksityisyrittäjät.
    Näin sitä tahallaan tehdyllä uhalla ja hypetetyllä pelolla hallitaan ihmisiä, mutta ei puututa siihen mistä se johtuu.

  2. Haha. 🙂 laitetaan myös kaikkiin marketeissa myytäviin puukkoihin pienet GPS sirut ja niiden paketteihin sellainen kasvojentunnistusohjelma, että jos ostajalla on suojaväri se laukaisee hälytyksen.

Comments are closed.