Koti Uutisia Elämäntavat Poliisi voi vakoilla myös rikottua kännykkää

Poliisi voi vakoilla myös rikottua kännykkää

8

Kauppalehti muistuttaa, etteivät tietoturvaansa vaalivat suomalaiset voi luottaa siihen, että heidän kännykkänsä sisältämät tiedot saataisiin pyyhittyä edes rikkomalla puhelin kirveellä tai heittämällä se vuosiksi meren pohjaan. Keskusrikospoliisi kykenee onkimaan tiedot pahastikin murjotuista elektroniikkalaitteista.

“Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion digitekniikkaryhmän tutkimista näytteistä 80 prosenttia on matkapuhelimia. Suurimman osan näytteistä tutkivat paikallispoliisit, ja vain vaikeimmat tapaukset tulevat krp:n rikostekniseen laboratorioon”, Kauppalehti kirjoittaa.

Päällisin puolin käyttökelvottomista laitteista voi saada irti muun muassa kuvia, videoita ja aikaleimoja esimerkiksi lukemalla suoraan laitteen muistipiiriä. Toisinaan vaurioituneita tietoja yhdistellään kuin “palapeliä”, kertoo rikosinsinööri Sampo Ojala:

– Kun tiedot on saatu ulos, palapeliä lähdetään kasaamaan mahdollisimman matalalla tasolla. Käytämme heksaeditoria data-analyysiin. Sillä voidaan esimerkiksi pirstoutuneista videoleikkeistä kokoamalla nähdä, mitä videolla tapahtuu. Viimeksi työn alla oli sellainen, jossa etsintäsäännöillä pyrittiin paikantamaan poistettuja tekstiviestejä tai niistä jäljellä olevia osia.

Tietoturvaansa vakavasti suhtautuvat suomalaiset eivät lähtökohtaisesti käytä älypuhelinta mihinkään tulenarkaan toimintaan. Mikäli vahinko on kuitenkin päässyt tapahtumaan, täytyy laite hävittää niin perusteellisesti, ettei jäljellä ole enää osia, joita laboratorioon voisi viedä.

Lähde: Kauppalehti

8 KOMMENTIT

 1. Ja tätä tullaan käyttämään kansallismielisiä vastaan. PolPo on sen asian jo hyvinkin selväksi tehnyt.

 2. Tämä on ollut tiedossa jo vuosia. Eli aina kun vanha kännykkä poistuu käytöstä niin akku pois ja takkaan.

  Älykännykkä on myös täysin tirvaton kopiointilaitteelle. Jos jollakulla on taskussaan kännykän kokoinen kopiointilaite, hän saa 30s kopioitua täysin älykännykän esim. seisomalla jalankulkuvaloissa vieressäsi. Pelkkä napin painallus kopioi 3m alueella kännyköistä kaiken materiaalin salasanoja myöten. Eikä se maksa kuin 150$ postimyynnissä. Sen jälkeen henkilön kaikki tiedon ovat selkokielistä luetavaa.

  …niin että elämää ja sen hallintaa ei kannata rakentaa kännykkään. Oikea elämä on paljon rikkaampaa.

  • Toimiikohan tuo kopiointi jos on laitteesta verkko pois päältä eli ns. lentotilassa?

  • Näitä laitteita on, mutta vaativat yleensä joko bluetoothkontaktin tai kaapeliyhteyden. Voitko pistää linkkiä sellaiseen, joka scannaa ilman niitä ja jopa lentotilassa olevan?

 3. Jos kännykkä on ollut poliisin käsissä se kannattaa hylätä ja työntää mieleisensä eläimen perseeseen ja ostaa uusi tilalle. Ja jos on rahat vähissä ostaa yhtä halvan kuin suomalainen naissuvakki. Silläkin pärjää kunnes samanmielisten hattu on kiertänyt tai voihan sitä, vaikka laulaa niin kauan, että kuulijat maksavat vaikka mitä että se loppuu.
  Niin…, saavatpahan sittten poliisit kuunnella “syvätietoa” eli sen nykyään käytetyimmän “aivorungon” “röpsettelyä” päivät lyhenevät ja yöt pitenevät. Eipä aikaakaan kun SUPON yrmeät sedät tulevat rinta rottingilla ketomaan, että nyt Putinin ruplasalkku sitten viimein löytyi kun oikein “syvältä” kaivettiin!!!

Comments are closed.