Koti Uutisia Kulttuuritaistelu Orbán kieltää sukupuolentutkimuksen: “Se on ideologia, ei tiedettä”

Orbán kieltää sukupuolentutkimuksen: “Se on ideologia, ei tiedettä”

6
Unkarin “sukupuolitieteilijät” ovat järkyttyneitä siitä, ettei heidän feminististä ideologiaansa voi enää levittää koulutuksen kautta.

Unkarissa on ollut voimassa lauantaista asti uusi laki, joka kieltää niin kutsutuilta sukupuolitieteen opinnoilta valtion rahoituksen. Yliopisto ei sitä paitsi saa tarjota uusia kursseja aiheesta, mutta sukupuolentutkimuksen opinnot jo aloittaneet saavat jatkaa aina loppukokeeseensa asti. Kyseinen laki on saanut monet yliopistot näkemään punaista, muiden muassa George Sorosin oma Central European University (CEU), joka tuomitsee lausunnossaan Unkarin hallituksen toimet:

“Central European University (CEU) ilmaisee vahvan vastustuksensa sukupuolentutkimuksen opintojen poistamista MA-ohjelman listalta Unkarissa. Tämä on merkittävä akateemisen vapauden ja yliopistojen itsenäisyyden loukkaus. Sukupuolentutkimus on kansainvälisesti tunnustettu tieteenala, jonka opinnot sisältävät yhteiskunnasta relevanttia tietoa, jota on opetettu CEU:ssa jo yli kaksi vuosikymmentä. Sukupuolentutkimuksen poistaminen ohjelmasta merkitsee erityistä menetystä Unkarin akateemiselle maailmalle sekä myös demokraattisesti valituille lainsäätäjille. CEU tulee luonnollisesti jatkossakin opettamaan ja tutkimaan aihetta USA:n tunnustamissa MA- sekä PhD-koulutusohjelmissaan.”

Monet ovat myös kommentoineet, että tämä olisi jälleen yksi Viktor Orbánin keino hiljentää poliittiset vastustajansa. Unkarin varapääministerin Zsolt Semjénin mukaan kritiikki on kuitenkin aiheetonta. Semjén kommentoi, että “sukupuolentutkimus on ideologia, ei tiedettä” ja siksi aiheella ei hänen mukaansa pitäisi olla mitään tekemistä yliopiston kanssa. Semjén jatkoi edelleen, että sukupuolentutkimusta opiskelleiden tarve työelämässä on olematon:

– Kukaan ei halua palkata sukupuolitieteilijää.

Lähteet: Nordfront, Daily Mail

6 KOMMENTIT

 1. Sukupuolen näkee yleensä, kun kurkkaa housuihin. Jos siihen kyetäkseen tarvitsee mennä yliopistoon opiskelemaan, ei liene penaalin kynistä terävin.

 2. Tästä asiasta oli aiemmin “uutinen” esim:
  https://www.hs.fi/nyt/art-2000005789645.html

  Tässä annetaan ihmisille mielikuva siitä, että Unkarilla ei olisi varaa moiseen haihatukseen ja rinnakkaiseksi syyksi esitetään urkumusiikin opetusta.
  Missään valtamediassa ei mainita, että nämä koulut ovat Sorosin rahoittamia 0 hyötykouluja.

  • Iltalehti uutisoi siitä myös ja mielipidepalsta oli hilpeää luettavaa. Orbanilla on tukijoita Suomessakin.

 3. “Kukaan ei halua palkata sukupuolitieteilijää.”
  Mihin sellaisia tarvitaan?

Comments are closed.