Koti Artikkelit Arki Lapset kärsivät, kun tekniikka vie vallan

Lapset kärsivät, kun tekniikka vie vallan

2

Sekä lapset että aikuiset viettävät lähes kaiken vapaa-aikansa tietokoneen, television tai kännykän parissa. Voimme nähdä kokonaisen kansakunnan, joka on menettänyt kaiken luovuutensa ja mielikuvituksensa ja jossa ihmissuhteet kärsivät mitä suurimmassa määrin.

Tilanne on hieman paradoksaalinen, sillä tämän päivän yhteiskunnassa kehotetaan kaikkia “yksilöllisyyteen”. Tästä väitetystä ihmisten “vapauttamisesta” huolimatta ihmiset ovat enemmän tai vähemmän samankaltaisten toimintamallien orjia. On pelottavaa, että jopa lapsista on tullut tekniikan henkisiä orjia. Ei ole epätavallista, että jo 4–7-vuotiailla lapsilla on oma tietokone tai iPad. Tämän kehityksen kanssa käsi kädessä kulkee usein se, että lasten luonnollista leikkiä ei ole enää olemassa.

barn_mobiltelefoner

Valitettavasti tänä päivänä on jo lapsia, jotka ovat niin tottuneita ohjattuun leikkiin, etteivät he kykene oman ajatuksensa pohjalta keksimään leikkejä ja seikkailuja. Toinen tärkeä seikka on, että yhä useammat vanhemmat ovat hengellisesti passiivisia. Tämän päivän ihmisen elämä on laatikoitu aikataulu, jossa arkipäivän spontaanisuus ja luonnolliset suhteet ovat harvinaisia. Tunnen ihmisiä, jotka elävät niin sanotussa oravanpyörässä. He kiiruhtavat stressaantuneina eteenpäin elämässä ja unohtavat sen, millä todella on merkitystä. Heillä ei tunnu olevan aikaa vierailla vanhan äitinsä luona tai pysähtyä kuuntelemaan pientä lasta, jolla olisi jotain kerrottavaa.

Muutama vuosi sitten luin eräästä paikallisesta ilmaisjakelulehdestä kurssista, jolla opetellaan, miten lasten kanssa tulisi seurustella (!). Yksi kurssin osa oli luopua koko viikonlopun ajaksi sekä tietokoneesta että televisiosta. Ajatuksena oli oppia seurustelemaan ilman näitä apuvälineitä. Vanhemmille sukupolville tämä kuulostaa järkyttävältä ja todellisuudenvastaiselta, mutta tämä on se, mihin olemme tulleet. Ihmisistä tulee yhä enemmän tekniikasta riippuvaisia ja he unohtavat, miten tärkeää on vahvistaa ihmisten välistä kontaktia. Sanotaan, että lapset tekevät miten tekevät, eivätkä siten, kuten heille sanotaan, ja tämä on selkeä todiste tästä. Monet lapset eivät tiedä, miten seurustella muiden kanssa, miten kommunikoida ja kuinka ratkaista konflikteja.

Askel oikeaan suuntaan olisi, että sekä aikuiset ja lapset havahtuisivat sille, että heille on hyväksi liikkua ulkona luonnossa ja mielellään vielä fyysisen aktiviteetin parissa. Lapsilla, jotka jo nuorina oppivat olemaan fyysisesti passiivisia, on riski saattaa elämänsä epäterveelliselle pohjalle, jota myöhemmin aikuisena on hyvin vaikeaa korjata. Kasvaakseen, vahvistuakseen ja parantaakseen motoriikkaansa lasten tulee leikkiä, kiipeillä, hyppiä, juosta ja pyrähdellä. Paras leikkipaikka ei ole EU:n mukailema “lapsiturvallinen” leikkipaikka, vaan luonto ja esimerkiksi lähimetsä. On olemassa lukuisia tutkimustuloksia siitä, miten positiivinen vaikutus luonnossa liikkumisella on sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.

barn_skogen

Olen vakuuttunut siitä, että meidän epäterveellinen ja persoonaton yhteiskuntamme tulee suistumaan raiteiltaan lähitulevaisuudessa. Monet tämän päivän kasvuvaiheessa olevista lapsista eivät saa sitä vakaata pohjaa, jonka he tarvitsisivat selvitäkseen aikuiselämästä. Meillä vanhemmilla on valtava vastuu ja meidän tulee muistaa, että olemme lastemme lähin esikuva. Vanhempana on mahdollisuus ja velvollisuus puhua suoraan ja näyttää tietä. Sulje TV, tietokone ja kännykkä ja vie lapset ulos. Et ole ilkeä äiti tai isä, jos asetat rajoja. Ennemminkin toisinpäin. Rajojen puuttumisella voi olla tuhoisat seuraukset.

Kevät on pian täällä ja toivon, että metsät, pihat ja leikkipaikat tulisivat olemaan täynnä villejä lapsia! Toivon myös, että yhä useampi vanhempi pysähtyisi hetkisen ja pohtisi, mitä kulunut fraasi “laatuaika” todellisuudessa tarkoittaa. Meidän täytyy ottaa aikaa sille, että löydämme tien takaisin terveellisempään ja luonnollisempaan elämäntapaan, jossa “tässä ja nyt” hyödynnetään parhaimman mukaan ja jossa välitetään ihmissuhteista ja hoidetaan niitä.

Paulina Forslund

Nordfront.se

2 KOMMENTIT

  1. Hyvä kirjoitus. Olen huomannut tämän saman asian, eli että lapset ja nuoret vaikuttavat nykyisin zombeilta – yksilöllisyyttä ei ole, vaan he ovat markkinavoimien talutusnuorassa olevaa massaa. Monet myös häiriintyneitä, eli ei ymmärretä edes perusasioita ihmiselämään liittyen.

  2. Erittäin hyvä artikkeli!

    Entisenä nettiaddiktina (käytän nykyään konetta pari kertaa viikossa kirjastossa) pidän näitä laitteita (tietokone, tv ja kännykkä) HYVIN haitallisina niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Comments are closed.