Koti Artikkelit Kansanmurhaa vastaan Jyväskylän kaduilla

Kansanmurhaa vastaan Jyväskylän kaduilla

8

AK_kansanmurhaa_vastaan_jkl

Suomen Vastarintaliikkeen vastine rasisminvastaiselle viikolle kulminoitui lauantaina 22.3. Jyväskylässä järjestettyyn katutapahtumaan. Tapahtuma sujui mallikkaasti, ja aktivistien levittämä tieto Etelä-Afrikan valkoisten kansanmurhasta synnytti paljon mielenkiintoista keskustelua.

Hieman puolenpäivän jälkeen aktivistit nostivat Jyväskylän keskustan kävelykadulle pystyyn kaksi taulullista tietoa ja valokuvia, jotka kertoivat synkkää totuutta Etelä-Afrikan valkoisten ahdingosta. Taulujen lisäksi kansanmurhan julmuutta esitti kaksi ruumiiksi maskeerattua aktivistia, jotka kiinnittivätkin nopeasti ohikulkijoiden huomion. Epätavallinen rekvisiitta houkutteli ihmisiä opiskelijoista aina turisteihin ja eläkeläisiin keskustelemaan kanssamme.

jkl_km_aktivismi2

jkl_km_aktivismi11

jkl_km_aktivismi4

jkl_km_aktivismi10

Useita jutustelemaan jääneitä jyväskyläläisiä ihmetytti suuresti, miksei valtamedia ole eteläisen Afrikan valkoisten kansanmurhasta maininnut sanallakaan. Vaikka osa paikallisista olikin omaksunut jyrkän apartheid-vastaisen arvomaailman koulusta ja sanomalehdistä, ottivat useimmat ohikulkijat tiedon Etelä-Afrikan julmuuksista avoimesti ja kiitollisina vastaan. Monet olivat myös samaa mieltä kanssamme siitä, että kiihtyvän maahanmuuton myötä samanlaiset ongelmat voivat tulevaisuudessa koskea myös Suomea. Keskustelemassa kävi jopa paikallisia, joilla on ollut ystäviä töissä Zimbabwen kaltaisissa maissa, joista he ovat joutuneet muuttamaan pois mustien sietämättömän rikollisuuden vuoksi. Jopa muutama maahanmuuttaja ja rasisminvastaista viikkoa SPR:n virallista linjaa noudattaen viettänyt nuorisotyöntekijä otti “Vastustan kansanmurhaa” -pinssin takkiinsa.

jkl_km_aktivismi7

jkl_km_aktivismi12

Pahimmat soraäänet keskittyivät puuttumaan epäolennaisuuksiin, kuten taulujen kuvien brutaaliuteen ja apartheid-politiikan “epäeettisyyteen”. Vastalauseet kuitenkin usein hiljenivät, kun muistutimme, että apartheidin jälkeen on surmattu huomattavasti enemmän valkoisia kuin mitä mustia surmattiin apartheidin aikana. Lisäksi Afrikan maat, joissa on aikoinaan ollut valkoinen valta, ovat nykyäänkin vauraampia ja myös mustille parempia maita asua kuin maat, joita ei koskaan kolonisoitu.

Noin kaksi tuntia kestäneen tapahtuman aikana sadat lentolehtiset ja tarrat sekä useat kansanmurhan vastustamista viestittävät pinssit löysivät uuden omistajan. Kansanmurhan vastaisen viikon sanomalle oli selvästi tilaa myös Jyväskylän kaduilla. Vaikka närkästyneiden vasemmistolaisten tekemien lukuisten hätäkeskuspuheluiden johdosta myös virkavalta poikkesi paikan päällä juttelemassa taulujen kuvien raakuudesta, ei toiminnalle esteitä löytynyt. Jopa poliisi oli ymmärtäväinen aktivistien viestin suhteen. Tulipa eräs hätäkeskukseen soittanut keski-ikäinen fanaattinen rasisminvastustaja poliisin selän taakse uhoamaan, mutta provokaatio ei purrut. Äänekkäimmätkään virkavaltaan turvautuneet vastustajat eivät myöskään kyenneet perustelemaan väitettään siitä, että Etelä-Afrikan huono tilanne olisi valkoisten syytä.

jkl_km_aktivismi5

jkl_km_aktivismi9

jkl_km_aktivismi8

jkl_km_aktivismi1

Tuki hätää kärsiville Etelä-Afrikan valkoisille on kultaakin kalliimpaa. Kansanmurhan vastaiselle viikolle oli selvää tilausta ja Jyväskylän kaduille palaamme varmasti uudestaan! Suuret kiitokset mukana olleille aktivisteille, jäsenille ja tukijäsenille! Lauantain aktivismista ja kansanmurhan vastaisesta viikosta on tulossa laaja artikkeli alkavalla viikolla.

 

Paavo Laitinen

8 KOMMENTIT

  1. Tällainen aktivismi herättää huomiota taatusti! Hienoa ja luovaa meininkiä!

Comments are closed.