Koti Uutisia Israelin boikotointi laittomaksi Britanniassa

Israelin boikotointi laittomaksi Britanniassa

1

Juutalaislobbyn kontrolloima Britannian hallitus on ilmoittanut pian toteuttavansa lain, joka tekee kaikille julkisille ryhmille – mukaan lukien paikalliset viranomaistahot ja yliopistot – laittomaksi organisoida Israelin boikotointia tai osallistua siihen. The Jewish Chroniclen mukaan konservatiivipuolueen ministerin kabinetin kansliassa Matt Hancockin “odotetaan pian tekevän matkan Israeliin voidakseen antaa ohjeistusta hallituksille, kansalliselle terveyspalvelulle, yliopistoille ja muille julkisille brittiläisille ryhmille”.

Laki tulee olemaan toistoa Israelin “laista boikotoinnin aiheuttaman vahingon estämiseksi Israelin valtiolle”, jonka Israelin parlamentti Knesset hyväksyi vuonna 2011. Lain mukaan mikä tahansa instituutio, joka nojaa edes osittain julkiseen rahoitukseen – mukaan lukien yliopistot, paikalliset viranomaiset ja opiskelijayhdistykset – tulevat rikkomaan lakia, mikäli ne julkeavat vastustaa Israelin politiikkaa Palestiinassa.

Englannin versio laista tulee Boycott, Disinvestment and Sanctions -boikottiliikkeen (BDS) saaman julkisen tuen nousun jälkeen. Liikkeen tuki levisi netissä ja se sai näin kierrettyä kontrolloidun median Israel-myönteisen sensuurin. Tällä tavalla esimerkiksi Britannian National Union of Studentsin toimeenpaneva komitea on äänestänyt BDS:n puolesta, minkä lisäksi opiskelijat yli 30 yliopistosta ovat äänestäneet boikotin puolesta. Nämä puolestaan ovat saaneet aikaan akateemisia boikotteja. Jossain tapauksissa ne ovat saaneet instituutioita perumaan sopimuksiaan yritysten kanssa, joilla on liiketoimintaa Israelissa.

Sanomattakin selvää britannianjuutalaisten edustajainhuoneen hallitus tervehti hallituksen uutta Israel-myönteistä lakia ilolla. Puheenjohtaja Jonathan Arkush kertoi: “Me otamme ilolla vastaan ilmoituksen siitä, että laillisia askeleita on otettu Israelin boikotointia vastaan. Boikotit ovat vastustettavia, haitallisia ja jakavia joka tasolla.”

Juutalaislobby oli kuitenkin valkoisten hallitseman Etelä-Afrikan boikotin kannattajien kärjessä, eivätkä boikotit silloin tuntuneet “vastustettavilta, haitallisilta tai jakavilta”, koska ne olivat eurooppalaisia, eivät juutalaisia, vastaan. Apartheidin vertaaminen Israelin toimintaan on loukkaavaa apartheidin harjoittajia kohtaan, koska Etelä-Afrikka ei olisi milloinkaan juljennut kohdella mustaa väestöä tavalla, jolla Israel kohtelee palestiinalaisia. Lisäksi Israel on rikkonut enemmän ihmisoikeussopimuksia kuin apartheidin äärimmäisin kannattajakaan olisi voinut kuvitella.
UK_Israelin_boikotointi_laittomaksi

Lähde: The New Observer

1 KOMMENTTI

Comments are closed.