Koti Artikkelit Ilmastolakkoilevat lapset poliittisina sotilaina

Ilmastolakkoilevat lapset poliittisina sotilaina

10

Perjantaina 27.9. osallistuivat usean Suomen kaupungin koululaiset ”ilmastolakkoon” vaatimaan, että aikuiset ottavat enemmän vastuuta niinkutsutusta ilmastokriisistä ja maapallon tulevaisuudesta. Paikalle tuli koululuokkia aina pienemmistä naperoista teineihin.

Vuonna 2011 tehdyssä World Values Survey-kyselyssä, suuri osa ruotsalaisista nuorista eivät arvostaneet demokratiaa. 18-26 -vuotiaiden ikäryhmästä 26% vastasi olevansa samaa mieltä väitteestä, että olisi hyvä, että Ruotsin johdossa olisi ”vahva johtaja, jonka ei tarvitse välittää eduskunnasta tai vaaleista”. Siitäkin huolimatta, että demokratiakasvatus kuuluu ruotsalaisten koulujen arvokasvatukseen kiinteästi. Asiantuntijoiden mielestä koulu oli epäonnistunut tehtävässään: oppilaat eivät olleet oppineet tarpeeksi miksi täytyisi olla demokraattinen.

Ilmastolakkoilu voidaan nähdä osana yhteiskunnan sekä koulujen demokratiakasvatusta – kuinka oppia toimimaan kansalaisena – ja onnistuikin mobilisoimaan lapset ja nuoret barrikadeille, enemmän ja vähemmän ymmärtäväisenä itse asiasta. Eduskuntatalon edustalla puhujan korokkeelle pääsivät kaikenikäiset lapset. Puhujat kysenalaistivat esimerkiksi miksi he pystyivät olemaan syyspäivänä ulkosalla pelkässä hupparissa ja vetäen johtopäätöksen, että kyse täytyy olla ilmastonlämpenemisestä enemmänkin kuin esimerkiksi vaan aurinkoisesta syyssäästä. Mutta eräs yhdistävä tekijä lapsilla oli: ahdistus. He kertoivat puheissaan, miten he itkevät koska ilmastonmuutos on niin ahdistava asia. Tätä ennen oli ilmastomielenosoitusten kansainvälinen johtotähti, aspergerin oireyhtymällä diagnosoitu Greta Thunberg antoi New Yorkissa pidetyssä YK:n ilmastokokouksessa itkuisen ja ahdistuneen puheen. Myös helsinkiläislapset itkivät ja olivat ahdistuneita asiasta, jota aikuiset olivat heille opettaneet koulussa, mitä media ja Greta Thunberg olivat saaneet heidät ajattelemaan. Eduskuntatalolla tunnelma oli kuin kollektiivinen mielenhäiriö, joukkopsykoosi, jossa uhreina oli lapset ja nuoret. Aikuiset ja vanhempi nuoriso joka oli paikalla, muodostui suurelta osin opettajista ja vasemmistosta.

Ilmastolakkoon onkin kytkeytynyt myös yhä vahvempi poliittinen sanoma: kapitalisminvastaisuus. Kun 16-vuotias Greta Thunberg kertoo puheessaan, että juuri kapitalismi on suuri syypää ilmastonmuutokseen, myös suomalaislapset kirjoittavat mielenosoituskyltteihinsä kapitalismin vastaisia iskulauseita. Aiheesta ei vielä suurelle osalle mielenosoituksen ikäluokista opeteta kouluissa. Helsingissä paikalle oli tullut myös työttömät kommunistit vaatimaan yleislakkoa vastauksena ilmastodebattiin.

Koulun eräs tehtävä on poliittinen sosialisaatio. Tällä tarkoitetaan sitä, että yksilö, joka on lapsi tai nuori, kasvatetaan niihin arvoihin ja normeihin, jotka koetaan toivottavina. Se sisältää myös epäsuoran sosialisaation joka tapahtuu epätietoisesti, esimerkiksi erilaisten elesignaalien kautta. Kun yksilö on sisäistänyt yhteiskunnan normit, on helpompi säilyttää sosiaalisen systeemin balanssi. Poliittinen sosialisaatio on myös osa marxilaista teoriaa – sen kautta valta voidaan siirtää toiselta yhteiskuntaluokalta toiselle, olipa sitten kyse työnväenluokasta tai patriarkaalisesta yhteiskunnasta. Uusmarxilaisessa poliittisessa sosialisaatiossa eri yhetiskuntaryhmille opetetaan niiden paikat yhteiskunnassa, ja tämän kautta koulu toimii yhteiskunnassa valtainstrumenttina, koska se pystyy opettamaan ”uusista normeista” lapsille.ja nuorille. Vaikka periaatteessa koulun tehtävä on opettaa kriittisen ajatteluun, se samalla syöttää omia mallejaan – esimerkiksi kritiikki sukupuolinormeja kohtaan on toivottavaa – saimmehan tästäkin aivan vasta esimerkin, kun oppikirjassa opetettiin biologian vastaisesti kuinka ” miehetkin voivat synnyttää”, kun taas kritiikki suomalaislapsiin kohdistuvaa maahanmuuttajaväkivaltaa kohtaan ei ole toivottavaa ylläpitää vaan sitä vastaan käytetään kasvatuksen valtavälinettä – suvaitsevaisuuskasvatusta. Tähän liittyy myös niin kutsuttu radikaali opetussuunnitelmafilosofia (Null 2011), jossa dominoivana tekijänä on juuri koulun rooli paikkana, jossa sosiaalinen muutos tapahtuu. 70-luvulla tapahtunut harhaanjohtava opetuskokeilu Pirkkalan monisteen kanssa voidaan nimenomaan nähdä radikaalia opetussuunnitelmafilosofiaa toteuttavana. Koululaisten mobilisointi ilmastolakkoon on Pirkkalan monisteeseen verrattuna tapahtunut paljon vähemmän räikeämmin, mutta paljon suuremmassa mittakaavassa. Kuunnellessa lasten puheita Eduskuntatalon edustalla on päivänselvää, että heidän ajatusmaailmaansa on vaikutettu aktiivisesti todella massiivisessa skaalassa ja sama on tapahtunut täysin valtakunnallisesti.

Lähde: Null, Wesley (2011). Curriculum: From Theory to Practice. Lanham, MD: Rowman & Littlefield.

10 KOMMENTIT

 1. Nuorempi sukupolvihan tykkää yleensä kapinoida vanhempaa vastaan, etenkin auktoriteettejä, ja nykyinen mädätys jos mikä on kaikkien isoimpien herrojen ja rouvien aivoituksista lähtöisin. Niiden joukkohysterian lietsojien, rahoittajien ja myös rahallisesti hyötyjien. Älykännystä löytää myös nykyisen mädätyksen kritiikkiä – vaikkapa täältä – ja toivottavasti sitä jaetaankin laajalti. Vai haluaako nykynuori oikeasti olla samaa mieltä kuin vaikkapa harmaa setäpääministeri Rinne tai rajat-sekä-raajat-auki-muslimimiehille feministit?

 2. Mielestäni jokaisen itseään kansallissosialistiksi kutsuvan vanhemman tulisi pitää lapsensa kotikoulussa.

 3. Erittäin hyvä otsikko!

  — Yhtäällä puhutaan informaatiosodasta.
  — Toisaalla sanotaan, että lapsia ei saa käyttää sotatoimiin.

  Mutta loppupelissä ollaan valmiit laittamaan lapset rintamalle, jos siitä on pienintäkin poliittista hyötyä!
  — Ja juuri ne, jotka eniten puhuvat lasten suojelemisesta, ovat kaikkein valmeimpia käyttämään lapsia hyväkseen.

  Nyt, loppupelissä tällaisesta lasten hyväksikäytöstä on jo tullut osa valtion virallista politiikkaa, minkä seurauksena lapsi otetaan huostaan ja viran suojassa toimivat hyväksikäyttäjät päättävät lapsen kohtalosta.
  — Valtio luonnollisestikin suojelee heitä.

 4. Varmasti jokainen kansallissosialisti ja kansallismielinen on huolissaan ilmastonmuutoksesta, saastuttamisesta, luonnon tuhoamisesta ja eläinten oikeuksista. Tämä homma on vaan vedetty niin äärimmilleen, että hyväksikäytetään jopa lapsia.
  ”Ilmastolakkoon onkin kytkeytynyt myös yhä vahvempi poliittinen sanoma: kapitalisminvastaisuus” Hienoa!
  Tässä olisi Vastarintaliikkeelle ja Kohti Vapautta kansanliikkeelle mahdollisuus. Mainostakaa myös aktivismissanne luonnon -ja eläintensuojelun tärkeyttä, ja esim kuinka monikansalliset megayhtiöt tuhoavat luontoa vain tavoitellakseen voittoja. Mainostakaa yhä enemmän globalismin ja kapitalisminvastaisuutta. Nämä asiat kun yhdistätte tähän: ”kunnioittavat suomalaiset yhdistävät voimansa vaatiakseen pakkomonikulttuurisuudesta, korko-orjuudesta ja Euroopan unionista vapautettua isänmaa.” Niin nuoriso ja tulevaisuus on meidän!

 5. Vittu mitä paskaa! Näillä kakaroilla ei ole mitään käsitystä ilmastoasioista.
  Ilmasto muuttuu, niin se on tehnyt satojen tuhansien vuosien ajan.
  On ollut kylmää, kuumaa ja kaikkea siltä väliltä. Riippumatta ihmisen toiminnasta.
  Hiilidioksiidia enemmän tai vähemmän. Hyvä että sitä on, muuten ei olisi elämääkään.

  • Joo, itse aika paljonkin ilmastoasioista tietävänä ja aihetta tutkineena yliopistotasolla ei voi kuin ihmetellä tätä aina vain leviävää ja kasvavaa ihmisten yleistä kusipäisyyttä. Ihminen muuttaa PLANEETAN lämpötilaa? Absurdi väite.

   Tässä on sama kuin valtameren nk. pH-puskurin kanssa: ihminen EI PYSTY meren pH-arvoa muuttamaan.

 6. Olisivatkohan lapset kohkanneet samalla innolla, jos kansaakiihottavat politrukit olisivat muistaneet kertoa heille että meidän suomalaisten teot ovat pisara valtameressä ja että me olemme jo aiemmin tehneet tehokkaan energiankäytön ja ympäristönsuojelun eteen enemmän kuin suurin osa maailman muista maista.

  Älykkäimmillä joukon lapsilla käynnistyy terve vastareaktio, kun he myöhemmin saavat oikeaa tietoa asioista ja suuruusluokista. Pelkästään Kiinan päästöt lisääntyvät kuukaudessa enemmän kuin koko Suomen päästöt ovat vuodessa, joten vaikka Suomi katoaisi, se vaikuttaisi kokonaispäästöihin vain pienen ohitsekiitävän hetken.

  Nyt olisi hyvä miettiä, miten saada lasten mieliin epäilyksen piru haastamaan virallista liturgiaa.

 7. Jos nämä olisivat oikeita kapinallisia niin hallitukset olisivat näiden kimpussa kuten 60-luvulla Kent Staten ja Chicagonkin tapaukset silloin osoittivat.Tällä ilmastonmuutos hömpällä sumutetaan näitä kansanvaihto operaatioita, joilla luonto tullaan takuuvarmasti tuhottua täällä Pohjolassa.Katainenhan sanoi jo muutama vuosi sitten jonkun Eu Kalergi strategin suulla että Suomeen mahtuu 40 miljoonaa ihmistä.Kataisen mielikuvitus ei olisi riittänyt moisiin dystopioihin eikä kukaan ottanut niitä todeksi silloin eikä nytkään.Katsokaa ympärillenne.Suomi täytetään Afrikkalaisilla ja Lähi-Idän ihmeillä tasaisen tappavaa tahtia.Turussa asian havaitsee kouraisevalla tavalla.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here