Koti Uutisia Huvittava rasismikohu Helsingissä

Huvittava rasismikohu Helsingissä

5

Keskiviikkona Image-lehti julkaisi tekstin, jossa helsinkiläisen yökerhon henkilökuntaa syytetään rasismista. Aiheeseen tarttuivat myös muut mediat. Torstaina rasismista syytetyn ravintolan edustaja julkaisi aiheesta vastineen, josta käy ilmi, että henkilökunnan täysin normaali toiminta on koettu rasistiseksi.

Viihdeuutiset

Vesa Linja-aho innostui saatuaan aamukuudelta puhelun humalaiselta ystävältään, joka oli kokenut, että hänen ravintolasta poistamisensa oli johtunut kuviteltuun rasismiin puuttumisesta. Linja-aho teki ilmeisesti kahdelta humalaiselta saadun puhelinhaastattelun pohjalta Image-lehteen blogitekstin yökerhon rasistisesta toiminnasta. Juttu julkaistiin uudelleen siltä pohjalta myös ainakin Ylellä ja City -lehdessä.

Yökerhon edustajan myöhemmin kirjoittamassa vastineessa kuitenkin selvennetään tilannetta. Afrikkalaiset naiset olivat ryhtyneet nimittelemään suomalaisia valomerkin jälkeen, jolloin heitä oli pyydetty käyttäytymään kunnolla. Kymmenen minuuttia myöhemmin kaikkia asiakkaita pyydettiin poistumaan, koska yökerhon sulkemisaika läheni. Kaikki muut ymmärsivät, että ravintola on suljettu, mutta Vesa Linja-ahon ystävät kokivat ravintolan sulkeutumisen rasismiksi.

Alla Linja-ahon teksti, jonka sensaatiohakuinen otsikko kuului: “Rasismiin puuttuminen oli järjestyksenvalvojille liikaa: yliopistotutkija raahattiin naama pitkin portaita alas Lady Moonista”

Ihmettelin kun sain aamukuudelta puhelun ystävältäni Kata Mertaselta, joka työskentelee tutkijana yliopistolla.

Mitä oli tapahtunut? Kata kertoi olleensa viettämässä iltaa yökerho Lady Moonissa Helsingissä ja päätyneensä juttelemaan kahden etelä-afrikkalaisen naisen kanssa.

Juuri ennen valomerkkiä järjestyksenvalvojat ilmestyivät yllättäen paikalle poistaamaan mainittua kahta eleläafrikkalaisnaista ravintolasta.

Sitten alkoi tapahtua: Mertanen kysyi syytä poistolle, koska henkilöt eivät olleet tehneet mitään. Vastauksen sijaan kaksi järjestyksenvalvojaa tarttui häneen ja raahasivat hänet yökerhosta ulos niin että naama kynti rappusia.

Tässä vaiheessa Mertasen seuralainen Simo Kauppinen tuli kysymään, minkä takia Kataa viedään ulos ravintolasta. Tämän jälkeen häntä käskettiin poistumaan, minkä Kauppinen tekikin. Alaovella oli vastassa poliisipartio, joka ohjasi Kauppisen suoraan poliisiauton takapenkille.

Kauppinen ei ollut missään vaiheessa väkivaltainen. Lopputulos oli yökerhosta poistaminen hänellekin, minkä lisäksi Kauppinen päätyi poliisiauton taakse 45 minuutiksi ilman, että hänelle ilmoitettiin syytä kiinniotolle, kiinniotettaessa eikä sen jälkeen.

“Ainut mitä tein oli että kysyin miksi heitä tultiin heittämään ulos” Kata Mertanen kertoo. Hänen takkinsa on edelleen ravintolan hallussa. Sitä ei suostuttu antamaan edes pyydettäessä vaan hänet jätettiin värjöttelemään ulos ja odottelemaan Kauppisen vapautumista poliisiautosta.

Paikalle tuli muutama ulkomaalaistaustainen henkilö, joista toinen tarjosi hänelle takkinsa.

“Kohtelu oli tilanteeseen nähden täysin kohtuutonta”, tiivistävät Kauppinen ja Mertanen.

Tunnen Mertasen ja tiedän että hän ei ole paskanpuhuja- eikä rähisijätyyppiä ja kahden puhelinhaastattelun perusteella pidän Mertasen ja Kauppisen kertomuksia uskottavina. Jätän tuttuun tapaani tilanteen jatkoselvittelyn medialle ja sitä kautta viranomaisille.

Seuraavana päivänä sama Image-lehti suostui julkaisemaan yökerhon vastineen, sillä JSN:n ohjeiden mukaisesti heillä on vastineoikeus. Alla ravintolan edustajan versio tapahtuneesta:

Kerron nyt mitä oikeasti on tapahtunut ja toivon teidän oikaisevanne kirjoituksenne. Kertomuksen todentamiseksi ravintolalla on turvakameran tallenteet illan tapahtumista.

3:30 valomerkki.

3:34 valomerkin jälkeen järjestyksenvalvoja oli tullut kehottamaan kahta eteläafrikkalaista naista käyttäytymään kunnolla toisten asiakkaiden pyynnöstä. He olivat huudelleet solvauksia muille asiakkaille. Ketään ei tässä yhteydessä poistettu ravintolasta.

3:40 järjestyksenvalvoja tekee kierroksen ravintolassa ja kertoo asiakkaille että on aika alkaa siirtymään narikkaan.

3:45 järjestyksenvalvoja tekee uuden kierroksen ja samalla alkaa ohjaamaan ravintolan perältä asiakkaita narikan suuntaa. Tässä vaiheessa edellä mainitut naiset siirtyvät ohjeiden mukaan narikkaan, mutta vieressä istunut Kata Mertanen ystävänsä kanssa ei useista järjestyksenvalvojan ilmoituksista huolimatta ymmärrä, että ravintola on suljettu ja kaikkien pitää poistua ravintolasta. He kävelevät kuitenkin lopulta itse narikkaan.

3:55 Kata Mertanen ei löydä narikkalappuaan eikä näytä siltä että hän olisi sitä oikeasti halunnutkaan löytääkään.

3:59 Kata Mertanen ja hänen seuralaisensa ohjataan alakertaan. Molemmat kävelevät itse alas viimeisinä asiakkaina järjestyksenvalvojan saattamina. He ovat ulkona ravintolasta klo 3:59:47.

Tämän jälkeen he jäävät ulko-oven ulkopuolelle porttikongiin seisoskelemaan.

Järjestyksenvalvojat hoitavat lopputoimensa ja ovat lähdössä kotiin, kun he huomaavat, että kyseinen pariskunta on edelleen porttikongissa. Kotiin lähtiessään järjestyksenvalvojat ohjaavat pariskunnan ulkoportin ulkopuolelle. He lähtevätkin poistumaan ihan kiltisti.

Juuri kun järjestyksenvalvoja on laittamassa portin ovea kiinni, molemmat ryntäävät järjestyksenvalvojan päälle. Kadun toisella puolella oleva poliisipartio näkee tilanteen ja tulee heti paikalle. Kata Mertanen saadaan istutettua kadulle, mutta hänen seuralaisensa poliisi ottaa autoon rauhoittumaan aggressiivisen käytöksen johdosta.

4:15 poliisit paikalla ja tarkastavat molempien tiedot. Poliisin raportin mukaan koko tapahtuma kestää 18 minuuttia.

Onneksi järjestyksenvalvojan vammat jäivät vähäisiksi. Poliisihan ei ilman syytä ketään talteen ota. Järjestystä valvovaan henkilöön kohdistuva väkivaltainen käytös on myös rikos.

terveisin,

Henri Vilonen
ravintolajohtaja

Vesa Linja-aho lupaa seurata tilanteen kehittymistä, joten tapauksesta todennäköisesti tullaan vielä kuulemaan lisää.

5 KOMMENTIT

  1. Suomen media, joka on kulttuurimarxilaisten käsissä, ei lähtökohtaisesti tarkista _mitään_ faktoja _mistään_, vaan kaikki kirjoittelu on käsifiiliksellä sutaistua propagandisointia ja valheita. Suosittelen ottamaan kaiken suomalaisessa mediassa kirjoitetun tynnyrillisellä suolaa. Kaikki “journalistit” Suomessa ovat räikeitä pettureita ja valehtelijoita.

Comments are closed.