Koti Uutisia Ghetoissa työskenneille lisää eläkettä

Ghetoissa työskenneille lisää eläkettä

7

Saksan liittopäivät hyväksyi yksimielisellä päätöksellä lainsäädännön maksaa takautuvasti eläkettä toisen maailmansodan aikana ghetoissa työskenneille juutalaisille.

Lainsäädäntö niin kutsutusta “ghettoeläkkeestä” on oikeuttanut ghetossa työskennelleiden eläkkeen hakemisen vuodesta 1997 alkaen. Säädäntöä laajennettiin vuonna 2002, jolloin 70 000 hakemuksesta 61 000 ei vastannut eläkkeenmaksamisen vaatimuksia. Lainsäädännön “hiomista” kuitenkin jatkettiin, ja vuonna 2009 noin 26 000:lle aiemmin hylätylle hakemukselle annettiin myöntävä päätös, jolloin eläkettä sai hakea neljältä vuodelta takautuvasti.

Nyt uudet muutokset lainsäädäntöön oikeuttavat muutaman sadan euron eläkkeen kuukaudessa hakemisen takautuvasti vuodesta 1997 alkaen. Eläkkeeseen oikeutettuja juutalaisia arvioidaan olevan noin 50 000, joista Israelissa asuu noin 13 000. Saksan liittotasavallan työ- ja sosiaaliministeri Andrea Nahles kertoi huhtikuussa julkistetussa lausunnossaan Saksan tahtovan toimia nopeasti uuden säädännön suhteen johtuen sen “historiallisesta vastuusta holokaustista selvinneisiin, jotka kokivat suunnattomia kärsimyksiä kansallissosialismin alla”.

Lähteet: JTA, Claims Conference, Deutsche Rentenversicherung

7 KOMMENTIT

 1. Ei.Voi.Olla.Totta. Ihan käsittämätöntä spedeilyä, mitähän noi seuraavaksi vaatii?!?

 2. Tätä voi pitää törkänä painostuksena. Kun näin moni saa eläkettä, ja vielä takautuvasti, voidaan hyvällä syyllä nostaa esille usein esitety kysymys:”Jos näin moni selvisi leireiltä niin kuka sielä oikein kuoli?”

  Saksan osalta ollaan vaikeassa tilanteessa kun ollaan yhä miehitetty maa. Se varmistaa sen että itse ei pääse laatimaan lakejaan, vaan miehittäjät sanelevat säännöt. Ihmetyttääkin minkä arvoisena pidetään aikoinaan tehtyä työtä, jos siitä pitää maksaa muutamia satoja euroja joka kuukausi eläkettä? Melkoisen kovapalkkaista työtä ovat tehneet aikoinaan, kun niinkin lyhyestä työstä saa indeksikorotuksien myötä muutaman sata euroa. KELA:n mukaan joutuisin tekemään 20 vuotta tällä palkalla työtä, jotta eläkkeeni nousisi 247e.

  Joku epäjatkuvuuskohta tässä on. Onkohan Lapin-lisä saanut uuden muodon?

  • Saisimmekohan Saksalta korvauksia, kun eräs saksalainen sotamies raiskasi tässä vuonna -43 erään sukulaiseni? Tämä kyseinen sukulainen ei ole enää elossa, mutta korvaukset voisi lisätä perintöön.

   • Niin, tai saako kaikki Neuvostoliiton sotilaiden raiskaamat saksalaisnaiset korvauksia venäjältä? Niitä meinaan riittää.

 3. Hei! Oiva lisä eläkkeisiin olisi että kaikki elossa olevat holokaustissa kuolleet 6 miljoonaa juutalaista saisivat eläkkeeseensä holokaustilisän! Hehän ovat kuitenkin niin paljon kärsineet!

 4. Kukaan ei vissiin noteerannut, että eihän juutalaiset pyytäneet noita eläkkeitä, vaan etnomasokistiset semi-saksalaiset yrittävät hälventää suurta syyllisyyden taakkaansa harteiltaan?

  Ei nykypäivän juutalaisten tarvitse pyytää rahaa, me länsimaistuneet ja omat juuremme hylänneet kansat teemme sen ihan omasta tahdostamme. Kuinka paljon siinä on koululaitoksella asiaan osaa, en tiedä mutta tiedän sen, että jos haluat opettaa historian itse lapsellesi, on kolme sossun ämmää oven takana arvioimassa oletko nyt varmasti kelvollinen isäksi.

  Omat päättäjämme kusevat oman kansansa muroihin sen minkä ehtivät, rahaa luodaan myymällä kaikki suomalainen pois ja samalla perustetaan ainakin viisitoista tutkimuskomissiota ja ryhmää, selvittämään kauanko meillä on vielä myytävää.

Comments are closed.