Koti Artikkelit Luonto Erätaitoja Etelä-Suomessa

Erätaitoja Etelä-Suomessa

9

Suomen Vastarintaliike järjesti 3.–5.8.2012 metsäretken eteläiseen Suomeen, jonne kokoontui aktivisteja eri paikkakunnilta. Retken aiheena oli perustavanlaatuisten selviytymistaitojen harjoittelu.

Erätaitoja opeteltiin alan rautaisen ammattilaisen ohjauksessa. Kokoonnuimme varhain perjantaiaamuna (3.8.) tapaamispaikalle, ja pikaisten tervehtimisien jälkeen kävimme viikonlopun tavoitteet läpi. Aktiivien keskuudessa vallitsi jännittynyt ilmapiiri. Ensiksi keskusteltiin edellytyksistä, jotka jokaisen eräretkeilijän ja selviytyjän on hallittava. Näitä olivat muun muassa oikea mielenlaatu, elämänasenne ja ravinto sekä säännöllinen henkinen ja ruumiillinen harjoitus. Mielenkiintoisia ja havainnollistavia esimerkkejä kuunnellessa aika kului kuin siivillä. Positiivinen ja innostunut asenne ovat kaiken a ja o myös erämaassa!

Varsinainen harjoittelu alkoi hyvässä ja aurinkoisessa säässä kello 11:n aikoihin. Kävimme läpi suunnistamisen perustaitoja, joihin kuuluvat tärkeimpinä tietysti kartanlukutaito ja kompassin käyttö. Seuraavaksi siirryttiin monille uuteen aiheeseen: kuinka suunnistaa luonnon omia merkkejä käyttäen. Ilmansuunnat voi selvittää lukemattomin eri keinoin. Se onnistuu esimerkiksi vertaamalla puiden oksien suuntaa, sammaleen määrää puissa ja vaikkapa tarkastelemalla muurahaispesiä.

Noin kuuden aikaan illalla pystytimme leirin silmää hivelevälle alueelle muutaman kilometrin päähän kokoontumispaikalta. Perustettuamme leirin söimme illallista. Ruoka koostui useimmilla keitetyistä juureksista ja lihasta. Maittavan aterian jälkeen aktivistit viettivät aikaa jutustellen keskenään ja kyselemällä erätaidoista kokeneemmilta tovereiltaan.

 

Seuraavaksi tehtävänämme oli rakentaa erilaisia tilapäismajoituksia, ja tässä onnistuttiin tavoitteiden mukaisesti. Mukaamme olimme ottaneet vihreitä kevytpeitteitä ja narua, joista rakensimme muun muassa riippumattoja. Koska kello oli jo paljon, päätimme käydä nukkumaan. Aktivistit nukkuivat tekemissään riippumatoissa yön, ja ne todettiin varsin onnistuneiksi, sillä nopea mutta aggressiivinen ukkosmyrskykään ei onnistunut kastelemaan uupuneita eränkävijöitä.

Seuraavaan päivään herättiin hyvillä mielin, suosiollisessa säässä. Tänään meidän oli tehtävä tuli erilaisia sytytysvälineitä käyttäen. Näihin kapistuksiin kuuluivat esimerkiksi tulipora ja magnesiumsytytin. Kävimme läpi myös erilaisia nuotiotyyppejä ja niiden ominaisuuksia. Päivän varsinainen työ oli kuitenkin rakentaa maauuni ja valmistaa siinä ruokaa. Maauunin rakentaminen oli iso projekti, sillä ensin meidän täytyi kaivaa metrin syvyinen kuoppa, joka oli reilut puoli metriä leveä. Seuraavaksi rakensimme valtavan ristikkonuotion, johon käytettiin halkaisijaltaan kutakuinkin 20 cm:n paksuisia tukkeja. Asettelimme nuotioon useita kiloja hieman nyrkkiä suurempia kiviä, jotka varaisivat tarpeeksi lämpöä maauunia varten. “Paistelimme” kiviä useita tunteja ja siinä sivussa söimme ruokaa retkikeittimestä sekä juttelimme luontoasioista yleisesti. Käytännöllisiä vinkkejä sateli aktiivien kuunteleviin korviin. Opimme, kuinka pestä vaatteet maastossa, lämmittää vettä sadetakissa ja tehdä lähes huomaamaton tuli.

Kun kivet maauunia varten olivat tarpeeksi kuumia, käärimme uuniin laitettavat ruokamme folioon ja lastasimme tulipunaiset kivet kuopan pohjalle. Laitoimme foliopaketit kivipohjalle ja käänsimme myös muutaman kiven ruokien päälle. Tämän jälkeen suljimme ja tiivistimme uunin hiekalla sekä sammaleella. Odotellessamme ruoan valmistumista uunissa rakensimme kahden hengen laavun. Laavu rakennettiin köysiä myöten luonnonmateriaaleista, mutta koska kello oli jo paljon, sallimme itsellemme luvan tehdä laavun katon kevytpeitteestä. Ruoka kypsyi uunissa erityisen maukkaaksi, eikä maauunia voi kuin suositella kaikille metsissä liikkujille. Syönnin päätteeksi aktivistit kävivät ansaitulle levolle.

Kolmantena päivänä herättyämme oli sade kastellut koko metsän. Koska päivän aikataulu oli tiukka, aloitettiin koulutus heti pikaisen aamupalan jälkeen. Tehtävämme oli rakentaa kolmijalka, jonka avulla esimerkiksi veden keittäminen pakissa on helpompaa. Teimme kaksi kappaletta kolmijalkoja, ja saimme niihin erityisen hyvät solmut puiden juurista. Seuraavaksi ryhdyimme keskustelemaan suunnistamisesta tähtien avulla. Tämän jälkeen eräs aktivisteista esitelmöi, kuinka esi-isämme olivat hyödyntäneet eläimistä saatavia raaka-aineita hämmästyttävän monipuolisesti. Ennen vanhaan niistä saatiin liimaa, astioita, vaatteita, työkaluja sekä paljon muuta.

Viikonloppu alkoi lähestyä loppuaan ja laitoimme leirimme kasaan ja kävelimme muutaman kilometrin päähän pysäköidyille autoillemme. Keitimme autoillamme vielä kahvit ja hyvästelimme toverimme. Kaikki olivat oppineet ja työskennelleet koko viikonlopun ajan kiitettävällä innolla ja väsymättömyydellä. Luonnonläheinen tapahtuma inspiroi varmasti meistä kutakin entistä verevämpään taisteluun rakkaan maaperämme puolesta!

Ville Hyvärinen

9 KOMMENTIT

 1. Hienolta näyttää! Harmittaa suunnattomasti, ettei päässyt itse paikalle. Olisi ollut erittäin hyödyllinen reissu.

 2. Näyttää kivalta ja hyödylliseltä! Kiitos kokemuksien jakamisesta!

 3. Varmasti opettavainen viikonloppu, tuollaisille on tarvetta. Luontoon kannattaa tutustua nyt kun se vielä on olemassa.

 4. Oli varmasti mahtava viikonloppu! Todellinen tietopaketti teille osallistujille, mutta myös hyvin kirjoitettu artikkeli valaisi hienosti meitä, jotka emme paikalle päässeet. Kiitokset siitä!

 5. I would like to thank you for a very nice week in Finland. I really enjoyed it, as always.

  You are very good people and I am glad I can call you my friends. No one can have too many friends like you guys.

  You are very professional in everything you do, and the results speak for themselves.

  You are motivated, you never complain, you work hard and do not try to dodge it.

  I know I am dealing with a different kind of people, when I for example can teach almost 24 hours straight, without any complaints and people are still happy and interested.

  When the time is 04:00 (in the morning) and we are still going, and I say let us take a walk in the wilderness, and people happily say yes. Well, I sure as heck cannot do that with every group, far from it.

  One can tell you are the sons of the Finnish warriors who kicked ass years ago…

  I would say you are showing others the way…

  I also would like to thank you for the good service, showing me around, good food, coffee and ice-cream in the nice sun, etc. A special thank you to one of the women for 2 very nice pies. That was a very nice surprise.

  I am already looking forward to my next trip to Finland, and more pie too 🙂

  The article is also very nice and beautiful photos. I am looking forward to see the rest. Maybe post a photo of the self feeding fire before you guys lit it 🙂

  Greetings from Sweden

  P.S. Please translate to Swedish and post on http://www.nordfront.se

 6. Hyvää toimintaa, tälläista tarvitaan, jotta erätaidot ei pääse ruostumaan.
  Jatkakaa samaan malliin.

Comments are closed.