Koti Artikkelit Aktivistipäivät Ruotsissa

Aktivistipäivät Ruotsissa

6

ak_apr13

Vuosittaiset Ruotsin Vastarintaliikkeen aktivistipäivät järjestettiin tänä vuonna Tukholman lähettyvillä. Joukko suomalaisia aktivisteja lähti paikalle perjantaiaamuna Turun satamasta. Odotukset ja tunnelma olivat korkealla alusta asti.

Saavuimme perille illalla. Paikalle oli jo saapunut järjestävän ryhmän jäseniä, ja lisää ihmisiä saapui tasaiseen tahtiin aamuyölle saakka. Ilmapiiri illalla oli rento ja iloinen. Alueen viimeaikaiset tapahtumat olivat kohottaneet paitsi turvajärjestelyiden tasoa myös aktivistien motivaatiota ja itseluottamusta huomattavasti. Oli ilo tavata tuttuja tovereita Ruotsista ja Norjasta, mutta erityisen mukavaa oli huomata paljon uusia kasvoja osallistujien joukossa. Paikalla oli myös tukholmalainen suomenkielentaitoinen aktivisti, joka mielellään terästi kielitaitoaan toimiessaan välillä tulkkina.

web-aktivistdagene-2

Aamulla heräilimme puolisen tuntia ennen virallista herätystä. Aamupalan ja kuulumisten vaihdon jälkeen alkoi itse ohjelma. Aktivistipäivien aiheena oli ammattimainen toiminta.

 

Tietoturva

Ruotsissa viranomaiset voivat vapaasti kuunnella kansalaisten puhelimia, seurata Internet-viestintää sekä tutkia ihmisten tietokoneita. Ruotsin viranomaiset toimivat myös yhteistyössä amerikkalaisten tiedustelupalveluiden kanssa. Järjestelmänvastainen toiminta Ruotsissa halutaan kitkeä kokonaan pois tekemällä opposition edustajista lainsuojattomia. Robert Eklund listasi lukuisia tärkeitä neuvoja Vastarintaliikkeen jäsenille. Kalliiden ohjelmien sijaan tulisi suosia ilmaisia avoimen lähdekoodin (open source) ohjelmia, jotka ovat myös turvallisempia käyttää. Viestinnän salaus ja riittävät salasanat ovat erittäin tärkeitä tietoturvan kannalta. Lienee turha mainita sosiaalisen median ja älypuhelinten riskeistä tietoturvalle.

web-aktivistdagene-6

Lounaaksi tarjoiltiin itse teurastettua sikaa lisukkeilla, sekä “tinkimaitoa”.

 

Täysipäiväinen aktivismi

Klas Lund puhui ammattimaisen toiminnan tärkeydestä. Kuinka harrastelija-asenteella toimivat voisivatkaan pärjätä ammattilaiselle, joka toimii täysipäiväisesti asiansa puolesta? Ammattilaiseksi voi Lundin mukaan tulla vain antamalla kaiken aikansa toiminnalle. Meidän on kysyttävä itseltämme, haluammeko olla harrastelijoita vai ammattilaisia. Haluammeko antaa kaikkemme voiton eteen? Olemme parempia kuin muut kansallismieliset järjestöt tai vastustajamme, Lund jatkoi. Olemme parhaita kadulla ja uhraamme paljon aikaa taisteluun, mutta on vielä paljon parannettavaa.

klas2-web
Klas Lund.

Lund myös painotti, että vaikka vastarinnassa seisovat saavat suurimman kunnian kaduilla ja esivallan kanssa ottamansa riskin vuoksi, niin tarvitsemme myös eri alojen ammattilaisia tueksemme, aivan kuten armeijakin tarvitsee kokkeja, mekaanikkoja jne. Annetut tehtävät on myös osattava suorittaa ja ne pitää suorittaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Ammattimaisessa järjestössä toimivan on ymmärrettävä, että järjestötyö on palkkatyötä tärkeämpää. Urheilija ja sotilas keskittyvät vain yhteen asiaan, ja siksi he menestyvät. Vaikka kaikilla meillä ei ole taloudellisia edellytyksiä täysipäiväiseen työhön järjestössä, on siihen pyrittävä, Lund summasi.

 

Ryhmäkuulumiset

Seuraavaksi puheenvuoro annettiin aktivistiryhmien johtajille. Yleisesti ryhmille kuului hyvää. Kaikissa ryhmissä on tapahtunut kasvua, ja yhdessä ryhmässä on tullut jopa ongelmia logistiikassa suuren ryhmäkoon vuoksi. Suurin osa ryhmistä on saanut paljon näkyvyyttä paikallisissa ja valtakunnallisissa medioissa. Esimerkiksi vasta järjestetty tukimielenosoitus Kultaiselle aamunkoitolle oli rohkaissut monia radikaalista toiminnasta kiinnostuneita ottamaan yhteyttä. Myös Norjan Vastarintaliikkeen johtaja Haakon Forwald kertoi huomattavasta kasvusta Norjassa. Perusaktivismin lisäksi norjalaiset ovat luoneet pohjaa uudenlaisille toiminnoille tulevaisuudessa.

web-aktivistdagene-3
Ryhmänjohtaja Emil Hagberg.

Vastarintayhteiskunta

Juuso Tahvanainen aloitti kertomalla Suomen kuulumiset tältä vuodelta, minkä jälkeen hän piti esitelmänsä vastarintayhteiskunnasta. Esitelmä oli jatkoa Suomen aktivistipäivillä kesällä pidettyyn puheeseen. Tahvanainen käsitteli puheessaan muutamia historiallisia vastarintajärjestöjä ja niiden strategiaa. Taistelun ja suoran toiminnan oikeutukseksi ja tueksi on aina tarvittu myös sosiaalista työtä ja tavallisen kansan avustusta. Jotta kumouksellinen järjestö saa tarpeeksi jäseniä tekemään niin taistelu- kuin avustustyötä, täytyy sen järjestää monipuolista vapaa-ajantoimintaa, jossa radikaalit voivat tavata uusia ihmisiä. Pelkkä painettu propaganda ei riitä.

Esitelmän lopussa summattiin kapinallissodankäyntiin oleellisesti liittyvä “hearts and minds” -periaate, jota on helppo soveltaa myös kansallismieliseen työhön Pohjolassa. Luottamuksen ja vuoropuhelun roolia ei saa aliarvioida.

 

Vastarintamedia

Pär Öberg on ollut nyt jonkin aikaa vastuuhenkilönä Ruotsin Vastarintamediassa, ja hän kertoi kuulijoille tehtävästään. Öberg peräänkuulutti esitelmässään laadukkaiden valokuvaajien ja videokuvaajien tarpeellisuutta. Tarvitsemme rohkeita kuvaajia, jotka menevät sinne, missä tapahtuu, ja jotka seisovat vaikka kivi- ja lasipullosateessa eturintamassa, totesi Öberg. Laadukkaat valokuvat ovat tärkeä osa propagandamateriaalia. Videomme saavat paljon katselukertoja, joten niidenkin on syytä olla laadukkaita. Öberg antoi kuulijoille hyviä vinkkejä ammattimaisista kuvauslaitteista ja -ohjelmista.

Öbergin esitelmän jälkeen Klas Lund jakoi kunniamaininnat viidelle taistelussa ansioituneelle aktivistille. Muun muassa Tukholmassa monet nuoret aktivistit ovat kunnostautuneet pitämällä päänsä kylminä hyvinkin uhkaavissa tilanteissa tänä vuonna.

Täyttävän päivällisen jälkeen kartoitettiin henkilökohtaisia vahvuuksia ja heikkouksia elämän eri osa-alueilla kyselyn keinoin. Kaikilla jäi varmasti jotain parannettavaa, ja jokaisen onkin mietittävä, kuinka se tehdään.

web-aktivistdagene-8

Päivän ohjelma oli kaiken kaikkiaan erittäin kattava ja johdonmukainen. Tapahtuman aiheen mukaisesti se oli erittäin ammattimaisesti järjestetty kokonaisuus. Illan päätöspuheen piti Simon Lindberg, joka puhui innoittavasti tulevaisuuden haasteista ja siitä kunniasta, joka meitä odottaa, saaden raikuvat suosionosoitukset yleisöltä.

Janne Ahokas

6 KOMMENTIT

 1. Hienoa toimintaa! Toivottavasti aktivistipäivien esitelmien aiheista kuulemme lähitulevaisuudessa tarkemminkin.

 2. Skarpin oloinen tapahtuma! Seinällä näkyvä VAM-lippu on myös melko verevä “statement”!

 3. Hyvä käydä vaihtamassa kuulumisia länsinaapurissa muun Pohjolan kesken! Varmasti mielenkiintoinen tapahtuma!

 4. Tämä on juuri sitä mistä muutama päivä sitten kirjoitin. Keihään kärki on keihään vaarallisin osa. Mutta se tarvitsee jatkoksee varren ja käden joka sitä käyttää.

  Jäsenten toimintaedellytysten luominen pohjaa yksinkertaisesti Maslowin tarvehierarkiaan. Toivottavasti meillä on käynnissä eri ihmisten ammattien kartoitus. Sen jälkeen tiedetään kuka osaa mitäkin ja kuka pystyy auttamaan missäkin, on sitten milloin missäpäin vaan.

  Samalla tavalla pitäisi saada taloudelliset resurssit siten kuntoon, että edellytykset parempaan elämään yhteisössä ovat itsetään selvyys. Nuo blogin valokuvat missä omassa keittiössä valmistetaan omalla väellä ruuat, juomat, juustot ja muut raaka-aineista, joiden alkuperä voidaan todentaa suoraan tuottajaan. Ja jonka seurauksena tukkuportaan pudotus välistä takaa tuottajalle paremman hinnan ja meille paremmat/edullisemmat raaka-aineet. Ja sama tietysti kaikilla elämän- ja liiketoiminnan alueilla. Tuetaan omaa rotua.

  Muodostamalla riittävän vahvan yhteisön, olemme kuin lumipallo joka kieriessään kerää koko ajan lisää massaa ja vauhtia. Mutta siinä on omat haasteensakkin. Soluttautujat. Niiltä emme välty. Ja heidän vuoksi täytyy pitää koko ajan korvat auki.

  Siihen asti, puhaltakaamme yhteen hiileen.

 5. Asiallinen reissu oli, ja erityisen mukava oli vanhojen tuttujen lisäksi nähdä paljon uusia kasvoja! Kun muut järjestöt valuvat pikku hiljaa kohti porvarillisuutta, niin Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä tulee yhä militantimpi!

 6. Tack till alla Er från Finland som kom på besök! Trevligt. Bara synd att vi inte fick mera tid tillsammans. Välkommen tillbaka!

Comments are closed.