Koti Artikkelit Acca Larentia -murhat

Acca Larentia -murhat

5

Euroopassa muistellaan joka vuosi 7. tammikuuta lyijyn vuosina suoritettua Rooman Acca Larentia -teurastusta. Italiassa marttyyrejä kunnioitetaan suurmarssilla, joka huipentuu perinteiseen nimenhuutoon.

Acca Larentia -murhat viittaa kolmeen henkirikokseen, jotka tapahtuivat Roomassa tammikuun 7. päivä 1978. Tällöin kolme nuorta aktivistia kansallismielisestä Fronte della Gioventù -järjestöstä tapettiin.

Kaksi heistä oli juuri poistunut kansallismielisen Movimento Sociale Italianon (MSI) päämajasta, joka sijaitsi kadulla nimeltään Acca Larentia Tuscalanon suositulla alueella. Nuoret olivat jakamassa lentolehtisiä, joilla mainostettiin tulevaa Amici del Venton konserttia. Kolmas nuorista kuoli muutama tunti sen jälkeen poliisin vastaisessa mielenosoituksessa murhapaikalla.

 

Väijytys

Päämajan lähettyvillä viisi tai kuusi ampujaa ampui viittä nuorta MSI-aktivistia automaattiaseilla. Yksi nuorista, 20-vuotias lääketieteen opiskelija Franco Bigonzetti, sai osuman ja kuoli välittömästi. Vincenzo Segneri sai osuman käteen, mutta kykeni palaamaan puolueen päämajalle suojanaan panssaroitu ovi. Hän palasi haavoittumatta kahden muun kanssa, Maurizio Lupinin ja Giuseppe D’Audinon. Viimeinen ryhmästä, 18-vuotias opiskelija Francesco Ciavatta, haavoittui, mutta yritti karata portaita, jotka sijaitsivat puolueen rakennuksen sivulla. Häntä jahtasivat kuitenkin hyökkääjät ja häntä ammuttiin vielä kerran selkään, minkä jälkeen hänet jätettiin kuolemaan. Hän kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan.

Uutiset hyökkäyksestä levisivät nopeasti muutamassa tunnissa. Hämmästynyt yleisö, suurimmalta osin roomalaisia MSI-aktivisteja, kerääntyi hyökkäyspaikalle, jonka karabinieerit rajasivat. Hyökkäyksen epäselvien syiden ja olosuhteiden vuoksi syntyi mellakoita ja tilanne vaati poliisin väliintuloa kyynelkaasun avulla. Paikalla olleiden medioiden varusteet vaurioituivat ja Fronte della Gioventùn Gianfranco Fini haavoittui lievästi kyynelkaasukanisterista, jonka poliisi ampui nuoria ja vanhoja roomalaisia aktivisteja vastaan.

Kaaoksen aikana karabinieerikapteeni Edoardo Sivori ampui Stefano Recchionia, 19-vuotiasta poliittista aktivistia ja muusikkoa, joka kuoli kahden päivän sairaalassa olon jälkeen. Laulaja Fabrizio Marzi omisti hänelle laulun nimeltään “Giovinezza”.

Kolmen kuukauden jälkeen murhista Francesco Ciavattan isä teki poikansa kuoleman murtamana itsemurhan juomalla pullollisen suolahappoa.

acca larenzia

Acca Larenzia

AK_Acca_Larentia_muistokyltti

Hyökkäyksen syy

Syylliset hyökkäykseen saatiin selville muutama päivä hyökkäyksen jälkeen, kun läheiseltä bensa-asemalta löytyi äänikasetti, jolla epäselvä nuori ääni kertoi seuraavaa Nuclei Armati di Contropotere Territoriale -äärivasemmistojärjestön puolesta:

Aseistettu joukko iski taitavan informaation keruun ja viemärin [viittaus MSI:n päämajaan] seuraamisen jälkeen Acca Larentiassa mustia rottia [Italiassa musta on kansallismielisten symbolinen väri] vastaan oikealla hetkellä juuri kun he olivat lähdössä tekemään seuraavia väkivaltaisia toimia. Älkää huolehtiko toverit, listamme on vielä pitkä.

Acca2015-1

Acca2015-2

Tapahtuman tutkiminen

Lähes kymmeneen vuoteen tutkimukset eivät johtaneet lopulliseen päätökseen. Vuonna 1988 selvisi, että samaa Skorpion-konepistoolia, jota oli käytetty hyökkäyksessä, oli myös käytetty kolmessa muussa murhassa, joista Italian punainen prikaati väitti olevansa vastuussa: ekonomisti Ezio Tarantellin murhassa, Firenzen entisen pormestarin Lando Contin murhassa (10.2.1986) ja Italian senaattorin Roberto Ruffillin murhassa (16.4.1988).

Viittä entistä äärivasemmistolaisen Lotta Continuan militanttia sai syytteet: Mario Scrocca, Fulvio Turrini, Cesare Cavalleri, Daniela Dolce ja Francesco de Martiis. Viimeisintä ei saatu kiinni ja hän pysyi pakosalla, kun taas Scrocca pidätettiin. Hän teki kuitenkin itsemurhan sellissään päivä sen jälkeen kun tuomari kuuli häntä. Loput kolme vapautettiin näytön puutteiden takia.

Acca Larentian murha lisäsi jännitteitä puolin ja toisin kansallismielisten ja äärivasemmistolaisten aktivistien ja militanttien välillä. Lisäksi se myötävaikutti yleiseen jännitteiden tilanteeseen, joka vallitsi useita vuosia Italian ensimmäisessä tasavallassa.

 

CasaPound International

5 KOMMENTIT

  1. Silmät auki, lähipiirissäsikin saattaa piileksiä vasemmistosuvakki.

  2. Selkäpiitä karmii hyvällä tavalla, kun veljet Italiassa huutavat veljien nimenhuudossa: “Presente!”

  3. Paikanpäällä kerran olleena voin sanoa että on arvokas tilaisuus.
    On aina tärkeätä muistaa aatteemme puolesta kaatuneita, menneiden aikojen martyyrejä ja nykypäivän. Heidän veri ei ole valunut turhaan.
    Eurooppa on meidän!
    Eläköön Voitto!

  4. Äärimmäisen hieno tapahtuma, juuri näin voidaan näyttää, etteivät nämäkään poliittiset sotilaat kuolleet turhaan. Viime vuoden tapahtumasta on muuten todella komea video tehty: https://vimeo.com/153107778

Comments are closed.