Koti Uutisia Kotimaa Yläasteikäisten espoolaisnuorten huumeidenkäyttö poikkeuksellisen rajua

Yläasteikäisten espoolaisnuorten huumeidenkäyttö poikkeuksellisen rajua

13

Viimeisimpien huumeseulontojen mukaan yläasteikäisten espoolaisnuorten huumeidenkäyttö on päässyt erittäin rajuksi; 13–16-vuotiaiden hallusta ja elimistöstä on löydetty samanaikaisesti jopa viittä eri ainetta, esimerkiksi amfetamiinia, metamfetamiinia, bentsodiatsepiinejä, kannabista, lakkaa (gammabutyrolaktonia), Subutexia ja Rivatrilia. Nuorimmat hallussapidosta tai käytöstä kiinni jääneet ovat 12-vuotiaita, ja huumeidenkäyttö on saattanut tätä ennen jatkua jo kuukausien ajan.

– Tämä on todella yllättänyt meitä pitkän työuran tehneitä työntekijöitä, kommentoivat Espoon lastensuojelun sosiaaliohjaaja Minna Rivala-Koskinen sekä johtava sosiaalityöntekijä Pia Kurola.

– Poikkeuksellista on, että nämä huumeidenkäyttäjät ovat todella nuoria ja että he ovat käyttäneet useita vahvoja huumeita ja lääkkeitä sekaisin ja vielä myyneet niitä. Meitä on hämmästyttänyt se, miten näin nuoret ovat uskaltaneet käyttää niin montaa huumaavaa ainetta samanaikaisesti. – – Meihin ovat ottaneet yhteyttä myös sellaiset viranomaiset, jotka eivät ehkä aiemmin ole tehneet niin paljon ilmoituksia, kuten kirjastonhoitajat sekä nuorisotalojen ja seurakuntien työntekijät, jatkaa Rivala-Koskinen.

Osa huumeiden käytöstä kiinni jääneistä nuorista on ollut lastensuojelun asiakkaina jo pidempään, osa heistä on taas sijoitettu kiireellisesti sijaishuoltoon eri puolille Suomea, kun lapsen huumeriippuvuus on tullut vanhemmille täytenä yllätyksenä. Helsingin Sanomien mukaan tapausten joukossa on ollut sekä hyvä- että huono-osaisten perheiden lapsia.

Rivala-Koskinen kertoo HS:n artikkelissa viimekeväisestä tilanteesta, jossa hän oli soittanut nuorelle ja kysynyt kuulumisia. Puhelun aikana huumeiden vaikutuksen alainen nuori yritti myydä Rivala-Koskiselle itselleen rauhoittavia lääkkeitä.

– Taustalta kuului, kun joku toinen nuori kysyi, että onko sulla trivoja (Rivatrilejä), Rivala-Koskinen lisää.

Rivala-Koskinen kertoo nuorten välinpitämättömän suhtautumisen vahvoihin huumeisiin yllättäneen ja olevan heille kuin “pikkujuttu”. Jotkut ovat puolustelleet toimintaansa sillä perusteella, että he “vain diilaavat” eivätkä omien sanojensa mukaan käytä itse huumeita.

Huumekoukun takia kiireellisesti sijoitetuista nuorista Kurola kommentoi seuraavaa:

– Sanotaan näin, että kyllähän siinä on aikamoinen työ saada huumeidenkäyttö loppumaan. Siinä työssä ollaan vasta alussa.

Länsi-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Max Bock puolestaan kommentoi huumeidenkäytön ylipäätään näkyvän Espoossa Espoonlahden lisäksi erityisesti Ison Omenan, Sellon ja Entressen kauppakeskusten läheisyydessä.

– Nuorten huumekauppa on tyypillisesti sellaista, että yksi kaveriporukasta on se rohkea, joka hankkii ja jakaa huumeet ja profiloituu näin välittäjäksi ja kauppiaaksi. Harvinaisempaa on se, että 13–14-vuotias ihan oikeasti tekee huumekauppaa ostaen huumeita itselle ja myyden ne sitten tienaamistarkoituksessa, Bock jatkaa.

Lastensuojelun sosiaalityön päällikön viransijainen Sanna Teiro kertoo olevansa asiasta samaa mieltä Bockin kanssa:

– Se, että tuon ikäiset rahoittavat myynnillä oman käyttämisensä, on yleistä. Se, että on huumekaupassa mukana alkujuurilla, on harvinaisempaa.

Lähde: Helsingin Sanomat

13 KOMMENTIT

 1. Tämä kertoo yksiselitteisesti että rajavartiolaitos, tulli ja poliisi eivät hoida niille määrättyä tehtäväänsä. Tai sitten huumeiden valvontaa ei ole kuin satunnaisotantana. Prioriteetissa paljon korkeammalla lienee isänmaaallisten metsästäminen ja kaikenlaisen kokoontumisen kieltäminen. Eli lakien ja ihmisoikeuksien sortaminen.

  • Mussun mussun.Suomen poliisi ja sosiaalityöntekijä t ovat maailman parhaat. Katse oikeassa suunnassa, pidättäkää nuoret diilaajat. Hyvä meno Suomi. Turvallista.

 2. Ne alhaiset kusipäät, jotka myyvät lapsille huumeita, pitäisi kiduttamalla tappaa.

  • Samaa mieltä, mutta…. Mitä tämä kertoo nuorisosta nykyään? Oli omassakin nuoruudessa tarjolla huumeita, mutta lopulta aika pieni prosentti sille tielle kuitenkin lähti

   • Nykyään se on nuorilla “coolia” käyttää huumeita, Oon nähnyt kun noin 14 vuotiaat tytöt piikitti itseensä huumeita puistossa keskellä kirkasta päivää. Myös täällä Tampereella on todella paha huumeongelma. Yhä nuoremmat käyttää kovia huumeita ja jäävät koukkuun mikä on järkyttävää. Järjestäytynyt rikollisuus kukoistaa. Ainoa ratkaisu mikä toimii: kuolema diilereille!

 3. Yhteiskuntamme vajoaa yhä alemmas, huumeet ovat riistäytyneet täysin käsistä. Tämä maa on sairas ja suomalaiset perheet selvästi voivat huonosti… maanpetturit Arkadianmäellä sen kuin kusevat päälle. Niin monen perheen ja varsinkin lapsen elämän ovat huumediilerit tietoisesti tuhonneet. Huumediilereille kuolemantuomio on oikea ratkaisu.

 4. Turhahkoa odottaa, että valtiovalta, tai DEMLA:n mädättämä oikeuslaitos, näihin kuolemantuomioihin ryhtyisivät. Ainoa keino lienee, että valveutuneet kansalaiset tekisivät ns.valeostoja, jotka eskaloituisivat rigor mortikseen

 5. Olen melko varma, että tuokin “rikastus” on mutiais voittoista nimenomaan diilereinä.
  Muslimit ja juutalaiset haluavat tuhota valkoisen kristityn rodun tekemällä siitä huumeiden orjia kuten Iso-Britannia harjoitti Kiinassa samaa politiikkaa viemällä sinne Ooppimumia määrättömä määrät ja näin tekivät kiinalaisista kyvyttömiä nousemaan keskitettyyn vastarintaan brittien siirtomaa herroja vastaan, jotka pitivät alusmaanaan Intiaa, mutta valtapoliittisista syistä tuolla alueella pyrki myös toimimaan osassa Kiinaa mm. tuhoten teen tuottaja maana pahimpana Intian kilpailijana (Kiina) ja näin valtaamaan tuona aikana perin rahakkaan maailmanlaajuisen bisneksen 1800-luvun loppu- ja 1900-luvun alkupuolella.

 6. Ei näistä suuri osa olekaan suomalaisia, vaan näitä muukalaisloisia, joita maahamme on nyt puskettu viime vuosina yli 100 000:n vauhdilla. Kansallista itsemurhaa tehdään eikä ketään tunnu suuremmin edes haittaavan. Itse olen toiminut erittäin suorasti ja kovalla voimalla, mm. polttanut vastaanottukeskuksen, mutta kaltaiseni toimijat teilataan niin vasemmiston kuin “oikeistonkin” toimesta. Tämän takia toiminkin 100 %:sesti yksin, omiin nimiini. En siis SVL:n enkä kenenkään muunkaan, joten olkaa huoleti, “isänmaalliset”. MV-porukka ynnä muut pseudoisänmaalliset jatkakoot huultensa heiluttelua hamaan loppuun asti. PISA-tuloksia nämä apinat ja hiekkaneekerit myöskin laskevat, varsinkin poikien osalta, sillä näitä “lapsukaisia” tänne maahan juuri tulee. Somalit ym. loiset myöskin lisivät sosiaalihuollon sponsoroimina hurjaa vauhtia.

  Riittääkö pelkkä tarrojen liimailu vai pitäisikö muidenkin alkaa toimia laillani?

  • Vastaanottokeskusta en ole polttanut, mutta melko kovalla kädellä kouluttanut loisia, aina tilaisuuden ja syyn saatuani. Mutta edelleen olen sitä mieltä, että primitiivireaktiot tulisi suunnata valtaapitäviin, sekä heidän perheisiinsä.
   Tämäkin vain allekirjoittaneen mielipide, eikä edusta vastarinnan virallista kantaa 🙂

  • Vain järjestäytyneen joukkovoiman avulla voi saavuttaa pysyviä muutoksia, ja sitä varten kansaa on herätettävä juutalaisten hypnoosista.
   Ensisijaisesti tärkein tehtävä on kannatuskorttien kerääminen.

 7. oon ite 14v ja asun espoossa. monet samanikäiset tutut käyttää huumeita, ja mikä pahinta jotkut ostavat niitä vastaanottokeskuksissa asuvilta turvapaikanhakijoilta. oon kuullu kans juttuja et jotkut mun ikäset tytöt on maksaneet niin sanotusti luonnossa näille pakolaisille että saavat lisää kamaa..

 8. Ensisijaisesti näiden nuorten vanhemmat/ottovanhemmat ovat pitkälti syyllisiä tähän ongelmaan.
  Ollaan lasten kanssa kavereita, mutta samalla luovutaan vanhemman auktoriteetista sekä vanhemman uskottavuudesta.
  Luullaan teekvänsä lapsille/nuorille palveluksia ja jaetaan mammonaa sekä rahaa hyvin löysin perustein, mutta kun yritetään saada tämä siittiö tekemään jotain hyödyllistä, niin oma moka sattuu omaan nilkkaan.
  On kummallinen käänne (tai ei se kummeksuta oikeastaan) kuinka tavat ovat muuttuneet 30 vuoden sisällä. Ennen oli kotiintuloajat ja niitä noudatettiin, lankapuhelimella sai kiinni tai sieltä vastaaja tiesi missä mennään, jos et ollut siellä missä sanoit niin kotona odotti vastuu ja koivuniemen herra, meni se oppi sinne päähän perseen kautta.
  Alkoholin, tupakan ja huumeiden kanss läträsi hyvin harva, usein juuri vastakohdat eli paremman luokan parasiiti ja alemman luokan roskasakki, prosentuaalisesti nämä olivat pelkästään marginaalissa.
  Tänä päivänä vanhemmat valehtelevat itselleen, että kun lapsukaiselle hankkii kännykän,voi häntä seurata ja pitää kontrollia puheluilla/tekstiviesteillä, mutta kun tavaksi on tullut valehtelu ja lapsukaiset ovat monesti ovelampia tietotekniikan kanssa kuin vanhemmat, joten kusetuksen toteennäyttö on mahdotonta.
  Tällaisella toiminnalla luodaan juuri sellainen valehtelijoiden ja kusettajien sukupolvi, joka jo nyt istuu ministereiden palleilla, kaikki on saatu vanhempien petaamana ja loput huijjaamalla.

  Onneksi on vielä se kansanosa, jolla on ryhtiä ja tahtoa, se joka kulkee kivikkoisempaa tietä itsenäisesti eikä lähde helppojen tasapäiden kelkkaan. Tämä osa vaalii vielä rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta, nämä on saatu omilta vanhemmilta ja heidän arvomaailmastaan tavalla tai toisella. He myös jatkavat tätä perintöä omille lapsilleen ja nuorilleen, joita katsotaan tänä päivänä kenties ongelmanuoriksi ja syrjäytyneiksi (koska eivät jaa omaa elämäänsä joka sekuntia somessa) sekä harrastavat muuta kuin jalkapalloa ja jääkiekkoa.

Comments are closed.