Koti Uutisia Ulkomaat Turkki siirtyy entistä kauemmaksi NATO -liittolaisistaan

Turkki siirtyy entistä kauemmaksi NATO -liittolaisistaan

3
Su-57.

Yhdysvaltojen ja Turkin välit ovat olleet viileät jo pitkään, syynä on ollut Turkin päätös ostaa venäläisiä ilmatorjuntaohjuksia. Maa päätti ostosta, koska heidän liittolaisensa Yhdysvallat ei tahtonut myydä heille uusia Patriot-ohjuksia.

Ohjusten osto sai aikaan suuren kiistan Yhdysvaltojen ja Turkin välillä. Yhdysvallat vaati maata olla ostamatta venäläisiä ohjuksia sillä nämä eivät heidän mielestään toimisi NATO-standardien mukaan.

Turkki päätti kuitenkin pysyä päätöksessään ostaa venäläisiä S-400s-ilmatorjuntaohjuksia. Tämä johti siihen, että Yhdysvallat kieltäytyi toimittamasta Turkille heidän tilaamiaan F-35 hävittäjiä. Tämä on nyt saanut Turkin jälleen kerran kääntymään Venäjän suuntaan. Venäjä onkin jo tarjonnut uutta Su-57 hävittäjää, ja keskustelut mahdollisesta kaupasta maiden välillä jatkuvat.

Hävittäjäkäänne saattaa olla ensi askel Turkin ja Yhdysvaltojen/NATO-eron suuntaan.

Lähde: RT

3 KOMMENTIT

 1. > Maa päätti ostosta, koska heidän
  > liittolaisensa Yhdysvallat ei tahtonut
  > myydä heille uusia Patriot-ohjuksia.

  Todellinen syy venäläisen järjestelmän hankki­miseen on, että Turkki ei voi puolus­tautua valtio­johtoon kohdistuvaa hyökkäystä vastaan,
  — muuten kuin venäläisillä torjunta­ohjuksilla.
  Patriotit eivät torju amerikkalaisilla hävittä­jillä tehtävää hyökkäystä.

  Asia tuli selväksi pari vuotta sitten tehdyn vallan­kaappaus­yrityksen jälki­selvittelyssä.

  USA:ssa valmistetut hävittäjät ja torjun­tajärjestelmät ovat loppu­pelissä amerikka­laisten hallin­nassa. Aina. Ja näin on myös Suomessa.
  — Suomeen ei vaan ole tarvinnut kohdistaa sanktioita tai soti­laallisia hallituksen­vaihto-operaatioita, koska maa on alistunut suosiolla.

Comments are closed.