Koti Uutisia Pohjoismaat Tukholmalaiskatu nimetty kansallissosialistin mukaan – juutalaiset raivoissaan

Tukholmalaiskatu nimetty kansallissosialistin mukaan – juutalaiset raivoissaan

8

Astrid Cleves gata ulottuu sekä Tukholmaan että Solnan kaupungin puolelle. Kadun nimestä päätettiin kuntien kesken jo vuonna 2011, mutta nyt, kun syytökset antisemitismistä alueella sijaitsevassa Karoliinisessa yliopistosairaalassa ovat levinneet mediassa, päättivät juutalaisjärjestöt reagoida nimenvalintaan ensimmäistä kertaa.

– Järkytyin nähdessäni hänen nimensä opastetauluissa ja katukylteissä koko Karoliinisen sairaalan lähialueella, kommentoi Simon Wiesenthal -keskuksen edustaja, rabbi Abraham Cooper.

– Ei tarvitse kuin googlata hänen nimeään ja lukea sieltä, mitä hän sanoi toisen maailmansodan jälkeen. Hän sanoi olevansa vakaumuksellinen natsi ja että hän pysyisi sellaisena läpi elämänsä.

Juutalainen kolumnisti Jona Elings Knutsson on myös reagoinut vahvasti asiaan ja kirjoittaa Dagens Samhälle -lehdelle:

“Kiinnitän paitaani Daavidin tähden, vaikka uskonnollisia symboleja on kiellettyä kantaa sairaalan vaatteissa. En ole myöskään kuullut antisemitismin olevan sallittua, niin näyttää kuitenkin nyt olevan. Onko minun itseni astuttava kotoani ulos ja vaihdettava katukyltit, vai tulevatko asiasta vastaavat toimimaan?”

Myös Hugo Lagercrantz, Karoliinisen sairaalan entinen toiminnanjohtaja, kritisoi kadunnimeä lokakuun lopussa, jolloin hän kysyi happamana: “Onko hyväksyttävää nimetä katu holokaustinkieltäjän mukaan?” Karoliinisen sairaalan nykyinen johtaja Annika Tibell on kirjoittanut Solnan kaupungille ja toivoi kirjeessään kunnan vaihtavan kadun nimeä. Päätös on kuitenkin tehtävä sekä Solnan että Tukholman kaupungin kesken.

Solnan rakennuslautakunnan puheenjohtaja Torsten Svenonius puolestaan kommentoi, ettei katua ole nimetty Cleven mukaan hänen “natsiutensa” vaan akateemisten meriittiensä vuoksi. Cleve oli ruotsalainen vuonna 1875 syntynyt kemisti, geologi ja kasvitieteilijä. Hän oli Ruotsin ensimmäinen luonnontieteen naispuolinen tohtori. Cleve julkaisi 1950-luvulla suuren työnsä Die Diatomeen von Schweden und Finnland viidessä niteessä. Cleve sai professorin arvonimen vuonna 1955. Hän oli vakaumuksellinen kansallissosialisti, joka jatkoi poliittista taistelua toisen maailmansodan jälkeenkin.

Lähde: Nordfront

8 KOMMENTIT

 1. Todella hienoa, että juutanoita vituttaa. Iso käsi Astrid Clevelle sitkeästä totuuden puolustamisesta!

 2. Todella järkyttävää antisemitismiä! Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin.

 3. Onnistuu se vahingossa ruotsalaisiltakin.

  Olisi hienoa jos juutalaiset laittaisivat daavidinn tähdet vaatteisiinsa. Sen jälkeen tietäisi heti kenen pakeille ei menisi ja kenen pakeille menisi.

 4. Davidin tähti = sheriffin tähti => osoittaa kenellä on valta maassa.
  Kun joku uhkailee Davidin tähden kiinnittämisellä takiinsa, hän uhkailee sheriffin hommien aloittamisestaan…

 5. Ihme kyyläkontrolli tuo Simon Wiesenthal -keskus. Tuollaiselle typerälle instassille ei pitäisi antaa mitään sananvaltaa missään. Tutkitoot vaan omia Jaffan kadunnimiään.

   • Enpä tiedä. Sehän oli kuitenkin pelkkää rapparipropagandaa. Kaikki eivät olisi osanneet lukea/kuunnella oikein tuota hirviötä. Tekstiä pitäisi selittää yksinkertaisille taipikemminkin asioihin vähän perehtyneille

Comments are closed.