Koti Aktivismiraportit Toimintaa Pirkanmaalla

Toimintaa Pirkanmaalla

0

Ryhmä Pirkanmaan aktiiveja kävi katsomassa 10.4. näytelmän 1918 – Teatteri taistelussa. Näytelmä kertoo nimensä mukaisesti vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista Tampereen teatteri tarinan keskipisteenä. Teatteri toimi sodan aikana punaisten muonahuollon keskuksena Tampereen seudulla sekä majoitusjaoston osana kaupungintalon ja kauppaoppilaitoksen rinnalla.

Näytelmässä käsiteltiin sisällissotaa hyvinkin objektiivisesta näkökulmasta, eikä missään vaiheessa tullut tunnetta, että yritettäisiin ylistää toista osapuolta tai pilkata toista. Alkuvaiheen hurmos ja humoristinen ote väistyivät pikkuhiljaa sodan edetessä, ja sen raadollisuuteen havahtuminen näkyi näytelmän hahmoissa.

Näytelmässä ei varsinaista pääosaa ollut, vaan tarinassa käytiin läpi useamman henkilön kohtalo Tampereen taisteluissa, esimerkkeinä punaisten ylipäällikkö Hugo Salmela ja teatterin johtaja Jalmari Lahdensuo. Osa tarinan henkilöistä oli fiktiivisiä, mutta he pohjautuivat ainakin osittain todellisiin henkilöihin.

Tehosteet olivat myös mainitsemisen arvoiset, sillä teatterikäytävän tapahtumia tuotiin live-videon avulla näyttämölle ja erilaiset heijastetut sääefektit teatterirakenteisiin loivat autenttista tunnelmaa. Myös osa yleisöstä pääsi osallistumaan näytelmään valkoisten vallatessa teatterin ja etsiessään bolsevikkeja vankien joukosta.