Koti Uutisia Ulkomaat Taiwanin presidentti pyytää apua “demokratian” puolustamiseksi

Taiwanin presidentti pyytää apua “demokratian” puolustamiseksi

2

Yhdysvaltojen kanssa liittoutuneen Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen pyysi lauantaina kansainvälistä apua “demokratian” puolustamiseksi. Taiwan kuuluu virallisesti Kiinalle mutta on ollut “autonominen” Amerikan liittolainen jo vuosia. Presidentti Ing-weniä huolestuttavatkin tällä hetkellä Kiinan viimeaikaiset ulostulot.

Muutamia päiviä ennen Taiwanin kommentteja Kiinan presidentti Xi Jinping totesi, ettei kukaan voi muuttaa sitä faktaa, että Taiwan on osa Kiinaa. Taiwanin sisäpolitiikkaa onkin jakanut kaksi asiaa – vahva liittolaisuus Yhdysvaltojen kanssa tai Kiinan kanssa yhdistyminen. Tsai vetoaakin, että mikäli kansainvälinen yhteisö ei auta “demokraattista” eli länsimielistä valtiota nyt, mikä maa voi olla seuraavana uhanalaisena?

Lähde: Reuters

2 KOMMENTIT

  1. Taitaa olla vähän niin kuin Suomen kanssa v. 1939 Talvisodan alla ja sen kestäessä ulkomaisen avun suhteen. Nyt maailmalla ei ole sitäkään vähää aikaa ainakaan Euroopan osalta, kun silmukoiden teko vie kaiken ajan, sillä kyse on “arvopohjasta”, joka velvoittaa murhaamaan omat kansakunnat sen sijaan kuin niiden puolustamisesta. Venäjä ja Vladimir Putin tykkää kaveerata Kiinan kanssa tai olla “kaveri” sen vuoksi, että näkee missä sen (Kiina) “kädet ovat” niin sotilaallisesti kuin taloudellis poliittisesti.
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lyö kirveensä kiveen, sillä Kiinaa ei enää Yhdysvallat pysty painostamaan, siitä huolen piti eräs Billy Clinton, joka myi strategisia sotilastietoja ja teknologiaa Kiinalle rahan ahneudessaan (onko vaikea uskoa?). Loput sotilastekniset tiedot niin ilmavoimien kuin laivaston osalta Kiina yksinkertaisesti hakkeroi Pentagonin salaisuudet. Tästä saa huvittavan todennuksen katsomalla “kiinalaisia” hävittäjiä niin ilmavoimien kuin laivastonkin osalta.

    • 90-luvun alkaessa Kiina oli takapajula elektroniikka teollisuuden suhteen, mutta 90-luvun päättyessä suurin osa elektroniikka tuotteista oli made in China. Länsimaiset yritykset siirsivät osaamisen ja tuotannon Kiinaan, nykyään Kiinalaiset ovat alkaneet luomaan omia tuotemerkkejä tai ostaneet länsimaisia eli Kiina ei enää pitkään tarvitse länttä. Sinänsä koomista että Neuvostoliittoon ei saanut viedä Yhdysvaltalaisia elektroniikka komponentteja, mutta Kiinaan sai viedä kokonaisia elektroniikka tehtaita vaikka kyse on vastaavanlaisista kommunistisenpuolueen johtamista hirmuhallinnoista.

Comments are closed.