Koti Uutisia Suomi EU:n toiseksi kallein maa

Suomi EU:n toiseksi kallein maa

1

Irlannin tilastovirasto CSO:n tilastosta paljastuu, että Suomi on Tanskan jälkeen Euroopan unionin kallein maa. Tulos perustuu elinkustannuksiin.

Tanskassa hinnat ovat 41 prosenttia korkeammat muihin EU-maihin verrattuina. Suomessa hinnat ovat 22 prosenttia muuta Euroopan unionia kalliimmat. Ruoka ja alkoholittomat juomat ovat 19 prosenttia kalliimpia.

Irlanti sijoittuu tilastossa viidenneksi.

 Lähde: Iltalehti

1 KOMMENTTI

  1. Tämä on nyt taas näitä prsenttiluku-uutisia. Esitetään prosenttilukuja muttei kerrota sitä mihin ne perustuvat. En tarkoita sitä etteikö tämän uutisen lähde olisi Iltalehti. Ja Iltalehden lähde olisi joku Irlantilainen toimisto, mutta onko kukaan kertonut mitä noihin prosenttilukuihin on laskettu mukaan ja miten eri maiden tuotteita on vertailtu?

    On selvää että jos verrataan “muihin EU maihin” jonkun yksittäisen maan hintatasoa, niin se on matemaattinen mahdottomuus. EU maiden keskiarvoon hintatasoa voidaan mitata, mutta “muihin EU maihin”… se ei tarkoit mitään.

    Ja sitten, miten Tanskassa voi hintataso olla 41% korkeampi kun sielä hintataso on useimmissa tuotteissa melkein samaa tasoa Suomen kanssa? Tärkeää on myös ilmoittaa mistä hinnat on kerätty (ostopaikat, kaupunki/maaseutu, halpahallit, jne) ja onko niitä painotettu palkan suhteen. Valuuttakursseista johtuen hintojen vaihtelu voi olla suurtakin.

    Suomessa on yleistä että kun jokavuotinen kuluttajahintaindeksi lasketaan, niin hinnat “vääristetään”. Kauppiaille kerrotaan etukäteen mitä koriin valitaan jolloin juuri sillä viikolla ne tuotteet sattuvat olemaan alennuksessa. Näin kauppiaat säästävät palkankorotuksissa ja sotu-maksuissa. Eikä kilometrikorvauksiakaan tarvitse nostaa.

    Sen verran olen maailmaa kiertänyt että voi sanoa Suomen oleva länsieuroopan kallein maa, kun hinnat suhteutetaan nettopalkan ostovoimaan. Itäblockin entiset maat, niissä tilanne elää vuosittain. Yksi hyvä, kaksi huonoa. Mutta meillä on sitten -89 kuljettu vain huonompaan suuntaa. Välillä jo Virokin houkutteli. Puhumattakaan Liettuasta, joka nyt on paratiisi sille jolla on rahaa.

Comments are closed.