Koti Uutisia Stephen Hawking liittyi Israel-boikottiin

Stephen Hawking liittyi Israel-boikottiin

0

Tunnettu fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kieltäytynyt osallistumasta suureen kansainväliseen konferenssiin Jerusalemissa, Israelissa. Hawking kertoo kunnioittavansa palestiinalaisten kehotusta boikotoida kontakteja israelilaisten akateemikkojen kanssa.

Akateemista Israel-boikottia ajava British Committee for the Universities of Palestine -ryhmä kertoo, että Hawkinin peruutus oli “hänen itsenäinen päätöksensä kunnioittaa boikottia” ja että se “perustui hänen tietämykselleen Palestiinasta sekä hänen palestiinalaisten akateemikkokontaktiensa yksimielisille neuvoille”.

Päätös merkitsee, että yksi maailman tunnetuimmista tiedemiehistä on liittynyt boikottiin protestoimaan Israelin palestiinalaisten kohtelua. Konferenssin puheenjohtaja Israel Maimon kertoi The Guardianille, että Hawkinin päätös oli “törkeä ja väärä”.

71-vuotias Hawking on sairastanut yli 40 vuotta ALS-tautia, joka on aiheuttanut hänelle lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden. Hän on myös menettänyt puhekykynsä, minkä vuoksi hän kommunikoi pyörätuoliinsa liitetyllä puhesyntetisaattorilla.

Hawkings jäi eläkkeelle vuonna 2009 työskenneltyään kolmisenkymmentä vuotta Cambridgen yliopiston professorina. Samaisessa arvostetussa virassa matematiikkaa on opettanut muun muassa Isaac Newton.

 
Lähde: Haaretz