Koti Uutisia Kotimaa Oikeuskansleri: Supon oikeudet kasvavat poikkeuksellisesti uuden lain myötä

Oikeuskansleri: Supon oikeudet kasvavat poikkeuksellisesti uuden lain myötä

0

Viime aikoina suomalaisia on puhuttanut tulevat uudet tiedustelulainsäädännöt. Jopa oikeuskansleri Tuomas Pöysti on ottanut kantaa Suojelupoliisin tilanteeseen uusien lakien myötä. Supon valtaoikeudet kasvavat runsaasti, ja Supon kaksoisrooli poliisina ja tiedustelupalveluna säilyy. Pöysti toivookin, että Supon toimintaa tarkastetaan 2-3 vuoden välein, mikäli lakimuutokset hyväksytään.

Uusi tiedustelulaki antaa Supolle uudet salaiset tiedusteluoikeudet. Supo saa siis vakoilla kansalaisia ja ulkomaisia tahoja ilman rikosepäilyjäkin. Kuitenkaan Supo ei muutu täysin tiedustelupalveluksi, vaan jatkaa PolPon kanssa yhteistyötä ja pääsee edelleen rekistereihin käsiksi. Yksi oikeus Supolta poistuu lakimuutoksen myötä – esitutkinnan aloittaminen. Käytännössä Supo on tähän mennessä siirtänyt kaikki esitutkinnan joka tapauksessa Keskusrikospoliisille, joten käytännön merkitystä tällä ei ole.

Pöysti näkee haasteen uusien oikeuksien kanssa Supon kohdalla. Haaste on väärinkäytösten valvonta. Kun PolPolle annetaan Orwellimaiset oikeudet, voi ”puolueettoman” laillisuusvalvojan tilanne olla tiukka.

Lakimuutokset myös suojelevat poliitikkoja. Mikäli esimerkiksi puolustusministeriö antaa tiedustelukäskyn tai Supo toimii rikkoen lakeja ulkomailla, on ensivastuussa tiedustelu- tai sotilasyksikön päällikkö, eikä käskyn antaja. Pöysti pitää tosin tämän mallin jakoa positiivisena, koska Supoa ei voitaisi käyttää poliittisena työkaluna. Supohan toimii kuitenkin jo sisäministeriön alla, ja sisäministeriötä johtaa vahvasti poliittinen sisäministeri.

Lähde: HS