Koti Uutisia Norjan yleisradio teki dokumentin Vastarintaliikkeestä

Norjan yleisradio teki dokumentin Vastarintaliikkeestä

1

Norjan yleisradio NRK:n Brennpunkt-ohjelma oli mukana seuraamassa Vastarintaliikkeen mielenosoituksia Borlängessä ja Tukholmassa vuonna 2016 sekä Falunissa, Kristiansandissa että Tampereella vuonna 2017. Dokumentin nimi on Raskrigerne (suom. rotusoturit) ja sen on kuvannut toimittaja Henrik Evertsson. Evertsson seurasi Vastarintaliikettä lähes kahden vuoden ajan ja haastatteli liikkeen edustajia.

Dokumentista voi nähdä muun muassa, kun poliisi pahoinpitelee liikkeen aktivisteja Tukholman metrossa 12. marraskuuta 2016 sekä Göteborgissa tämän vuoden syyskuussa. Vastarintaliikkeen Norjan-johtaja Haakon Forwald kommentoi aiemmin yhteistyötä kyseisten toimittajien kanssa ja kertoi olevan positiivisesti yllättynyt dokumentin laadusta: “Yllätyin positiivisesti. Kyllä siellä oli yksittäisiä hetkiä, jolloin petyin, kuten koko dokumentin ajan soivaan kauhuelokuvamusiikkiin tai siihen, että yksittäisiä asioita painotettiin vaivihkaa”, kommentoi Forwald.

Eräs esimerkki tällaisista asioista on erittäin paljon julkisuutta saanut Jimi Karttusen tapaus, jossa hän uhkaili ja syljeskeli aktivisteja päin: “Esimerkiksi tiedotus Helsingin asema-aukion tapahtumista, jolloin liikkeen aktivisti Jesse Torniainen antoi kurinpalautuksen vasemmistolaiselle Jimi Joonas Karttuselle, oli riittämätöntä. Kertoja mainitsee vain Tornaisen lyöneen Karttusta, Karttusen kuolleen viikkoa myöhemmin ja Torniaisen lopulta vapautetun. Karttusen aggressiivista käytöstä asema-aukiolla, hänen rikollista taustaansa, suurta alkoholin kulutusta ja huumeiden käyttöä ei mainittu sanallakaan. Sitäkään ei mainittu, että Karttunen karkaili sairaalasta käyttämään huumeita ja juopottelemaan”, Forwald jatkaa.

Tekstitykset dokumenttiin saa päälle painamalla puhekuplaa kuvaruudun alareunasta. Tekstitykset ovat saatavilla vain norjaksi. Englanniksi ne saa kuitenkin helposti ja nopeasti käyttämällä esimerkiksi Googlen automaattista kääntäjää, joka on mahdollista Opera-selaimella.

Dokumentin voit katsoa täältä: https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/MDDP11001717/06-12-2017

 

Lähde: Nordfront.se

1 KOMMENTTI

Comments are closed.