Koti Uutisia Ukrainan kriisi Naton ja Venäjän yhteistyö keskeytetty – Ukraina lähentyy Natoa kohti

Naton ja Venäjän yhteistyö keskeytetty – Ukraina lähentyy Natoa kohti

0

Tiistaina sotilasliitto Naton ulkoministerit päättivät keskeyttää yhteistyön Venäjän kanssa. Syynä keskeytykseen on Krimin liittäminen Venäjään. Päätös koskee kaikkea siviili- ja sotilasyhteistyötä.

Naton mukaan Venäjän vetäytymisestä Ukrainan rajalta ei ole olemassa minkäänlaista todistetta. Naton komentajan mukaan Venäjällä on edelleen riittävästi miesvoimaa Ukrainan rajalla hyökkäyksen aloittamiseksi.

Naton ja Ukrainan välit puolestaan lähentyvät, kun Nato lupasi Ukrainalle muun muassa koulutusapua. Tiistaina Ukrainan parlamentti hyväksyi yksimielisesti yhteiset sotaharjoitukset Naton kanssa. Ainakin kaksi harjoitusta aiotaan pitää kesällä.

Yhdysvallat on lisäksi ilmoittanut, että se harkitsee sota-aluksen lähettämistä Mustallemerelle. Venäjä on varoittanut Ukrainaa lähentymästä Natoa kohti. Venäjän mukaan Ukrainan tulevat taloussuhteet maan kanssa tulevat pitkälti riippumaan maan harjoittamasta ulkopolitiikasta.

Keskiviikkona Yhdysvaltain kongressi hyväksyi miljardin dollarin apupaketin Ukrainalle. Apupaketti tarvitsee vielä Yhdysvaltain presidentin hyväksynnän.

Lähteet: Reuters, Iltalehti

Aiheeseen liittyen: Venäjä alkanut vetää sotajoukkojaan Ukrainan rajalta