Koti Uutisia Talous Kiinalaisista tomaateista valmistetut jalosteet myydään italialaisina

Kiinalaisista tomaateista valmistetut jalosteet myydään italialaisina

3

Kiina on tällä hetkellä toiseksi suurin tomaattien tuottaja. Tomaatti ei kuitenkaan juurikaan kuulu kiinalaisiin perinneruokiin. Italia on tuotantolistalla vasta kolmas tällä hetkellä. Saksalainen 3Sat selvitti ”italialaisten” tomaattijalosteiden alkuperää. Selvityksen lopputulema olikin, että italialaisissa tomaattijalosteissa italialaista on vain nimi – tomaatit tulevat pääosin Kiinasta. Kun Italiassa tomaatit murskataan, lisätään suolaa ja vettä, tuotteesta tulee italialainen.

Kiinalainen yhtiö Tunhe kasvattaa ja myy tomaatteja riistokapitalistien omistamille yhtiöille, muun muassa Kraft-Heinzille, Unileverille ja Nestlélle. Kiinan tomaattituotanto valtaa jo Afrikankin markkinoita. Aiemmin ghanalaiset ovat pärjänneet hyvin oman maansa tuotannolla, mutta nyt kiinalaisten halvat tomaatit polkevat hintoja. Hintojen polkeminen tuhoaa paikallisten viljelijöiden elinkeinon.

EU:ssa valmistajien on ilmoitettava pääraaka-aineen kotimaa 1.4.2020 alkaen. Päivämäärän jälkeen onkin odotettavissa, että aiemmin italialaisina pidetyt jalosteet paljastuvatkin kiinalaisiksi tavallisille kuluttajillekin. Nähtäväksi jää, mitä muita vastaavia asioita paljastuu.

Lähde: Talouselämä

3 KOMMENTIT

 1. sama pätee kaikkiin tuotteisiin, riittä kun tuote on esim pakattu suomessa, niin on oikeus käyttåä nimeå valmistettu suomessa

 2. Pirkka luomuketsuppi taisi olla Kiinasta. Purkissa nrokoodit 1–3, taisivat olla Portugali, Italia ja Kiina. Ostamani purtilo oli Kiinasta. Ihan hyvältä maistui. Kotona vasta katsoi tarkemmin noita koodeja.

  Kiinalaisilla kyllä riittää kapasiteettia: 1 750 000 000 ihmistä ja silti riittää tehdä pöperöt myös muulle maailmalle. Toki kiinalaiset ovat pieniä ja vähäruokaisia. He todennäköisesti vielä kutistavat itseään pienemmiksi, jolloin säästöjen kautta saadaan yhä enemmän tehokkuutta talousmahdin pysäyttämättömälle eteenpäin vyörymiselle!

  • Itse tykkään kiinalaisesta ruoasta (laitan sitä tänään illalla, kunhan muija polkee duunista himaan!). Kiinalainen huumori, kulttuuri, käyttäytyminen ja tavat eivät koskaan lakkaa hämmästyttämästä, innostuttamasta ja huvittamasta minua.

   He ovat kuitenkin nk. hiljainen kulttuuri, aivan kuten Suomi, Koreat ja Japanikin, joten meissä on paljon samaakin.

   Sieniä, munakoisoa, paprikaa, inkivääriä, sipulia, herneitä, valkosipulia ja hapanimeläkastikkeen taidan tänään viskata kasaan ja jasmin/basmati riisin kera tarjoilla. Soijakastiketta päälle runsaasti – nam. Ja sitä tulista, tummanpunaista (melkein mustaa) hilloketta lautasen reunalle aimo knööli.

   Inkivääri on jännä, että se tuodaan Kiinasta tänne. Eikö se muualla kasva? Joskus ostan kiin. valkosipulia myös, jos ei ole suomalaista, hollantilaista tai espanjalaista, tai jos näiden lähempää tulleiden hinnat ovat liian kovat. Kiinassahan toki kasvaa mikä vain, vaikka vesimeloni. Riisin viljely on myös tapahtumana erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus.

   Nuo Martin kutistetut kiinalaiset ovat Kurt Vonnegutin “Slapstick”- eli “Hui hai” -novellista. ¦) Suosittelen!

Comments are closed.