Koti Uutisia Gigantti lopettaa käteisen vastaanottamisen Ruotsissa

Gigantti lopettaa käteisen vastaanottamisen Ruotsissa

3

Elektroniikkamyyjä Gigantti lopettaa käteisen vastaanottamisen 78 liikkeessä Ruotsissa. Asiaa perustellaan ryöstöiltä suojautumisella sekä käteisen käytön vähäisyydellä.

Ensisijaiseksi syyksi kerrotaan henkilökunnan turvallisuuden parantaminen tekemällä kaupoista vähemmän houkuttelevia kohteita ryöstäjille. Myös käteisen käsittelystä, kuten kuljetuksista, päästään näin eroon.

Toiseksi syyksi ilmoitetaan korttimaksujen yleisyys. Gigantin mukaan käteismyynti on noin prosentin luokkaa kokonaismyynnistä.

 

Lähde: Iltalehti

3 KOMMENTIT

 1. Käteisen poistoa perustellaan rikollisuudella, mutta todellisuudessa kyse on massavalvonnasta. Itse käytän aina käteistä, ja en käytä bonus-kortteja.

 2. Voidaan siis olettaa että kahden vuoden sisällä samaa käytäntöä yritetään Suomessa. Ruotsissa kun kaksi vuotta aikaisemmin asetettiin komitea toteuttamaan “käteisestä rahasta luopumista”. Kyse ei ollut tutkimuksesta vaan toteutuksesta.

  Siksi siis on hyvä maksaa aina käteisellä. Ja vaikka luulette ettei ostoksia seurata niin jo pankki pitää kirjaa salaisesti siitä mihin rahaa käytetään. Se erottelee omassa kirjanpidossaan mihin kuluttajat käyttävät rahansa: ruokaan, energiaan, ajoneuvoihin, lomamatkoihin, vaateostoksille jne jne jne. Silloin kautta koko EU:n tiedetään kuka ostaa ja mitä. Asia tuli vahingossa selville kun viiden vuoden välein tehtävän “henkilötarkastuksen” aikana virkailijalta lipsahti kysymys rahojeni käytöstä:”Mitä ovat nämä 72% “muut tuntemattomat nostot””. Eli se kun nostan joka kuukausi käteistä rahaa neljä kertaa automaatilta. Samalla kertaa tuli selväksi että ostokset erotellaan ja niistä pidetään kirjaa. Mutta myös se että pankkivirkailijoille aiheutti tuskaa kun eivät tienneet minne nuo rahat olivat menneet. Tai mihin olin ne käyttänyt.

  Jokaisen täytyisi pitää pientä käteiskassaa. Sen kokoista että jos tili jäätyy ja passi peruuntuu sekä puhelin lakkaa toimimasta eikä töihinkään ole enää tervetullut, niin ei iske paniikki. Vaan selviää käteisellä niin pitkään että saa apuja muilta. Puhelinnumerot muistikirjassa ja erillinen käteisellä ostettu puhelin pre-paidia varten.

  • Taitaa olla että pre-paidejakaan ei enää myydä ilman henkilötodistusta tai käteistä vastaan. Ja puhelinkopitkin lähestulkoon kadonneet kaikkialta. Jostain baarista voi ehkä saada soittettua ja sairaaloissa taitaa olla puhelinkoppeja.
   Muuten kyllä ihan faktuaalista tekstiä. Danske-bankin asiakkaana olen huomannut jo kauan sitten tuon pankin suorittaman tarkkailun, sillä verkkopankin puolella on kaikki ostot jo valmiiksi lajiteltu – tämän takia käytän pankki ja etukortteja vain aivan arkisiin ostoksiin – ruokaan, bensaan, vaatteisiin, ja silloinkin vain kotikunnassani. Sillä niiden loppuminen ja puute olisi itsessään epäilyttävä merkki. Muut ostokset suoritan käteisellä ja verkossa suoritetut ostokset aina vähintään paypalin kautta jolloin pankki joutuu näkemään ylimääräistä vaivaa jos haluaa selvittää, ja jos suinkin vain mahdollista niin kryptovaluutalla. Mutta bitcoin itsesäänkin on niin tunnettu että olen siirtynyt lähes kokonaan dogecoiniin silloin kuin mahdollista sillä se ei ole yhtä tarkassa FBI:n, Supon, MI6 ja muiden valvonnassa kuin btc.

Comments are closed.