Koti Uutisia EU yhä kauempana demokratiasta

EU yhä kauempana demokratiasta

1

UK_EU_Yha_Kauempana

Itsenäisistä tiedustelupalveluista on muodostunut vakava ongelma Euroopan unionin uskottavuudelle. Salailevat järjestöt, jotka käytännössä toimivat kuin tiedustelupalvelut, ovat poliittisen valvonnan ulottumattomissa.

Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alivaliokuntaan kuuluvan europarlamentaarikko Martin Ehrenhauserin mukaan EU on perustamisensa jälkeen synnyttänyt useita tiedustelupalveluita ilman selkeää strategiaa. Järjestöt on rakennettu vastaamaan väliaikaisiin haasteisiin, minkä jälkeen ne on jätetty rauhassa kasvamaan vailla asianmukaista kontrollia. Ongelmallisten toimijoiden takana on Eurooppa-neuvosto, jonka kokoonpanoon äänestäjillä ei ole valtaa. Sen sijaan demokraattisesti valitulla Euroopan parlamentilla ei ole oikeutta puuttua ryhmien toimintaan.

Omavaltaisimpia järjestöjä ovat unionin satelliittikeskus (SatCen), tiedusteluanalyysikeskus (IntCen), EU:n sotilasesikunnan tiedustelujohto (IntDir) sekä kriisejä tarkkaileva tilannehuone (engl. Situation Room). Yhdessä ne muodostavat Euroopan ulkosuhdehallinnon (EUH). Osa niistä ei julkaise edes budjettejaan, eikä parlamentti ole kyennyt halutessaankaan vaikuttamaan niiden toimintaan. Tiedetään, että esimerkiksi keväällä 2011 EU:n tiedustelijoita lähetettiin Libyaan. Samana vuonna syksyllä länsimaiden tukemat kapinalliset toteuttivat maassa verisen vallankaappauksen. Entinen Suomen suojelupoliisin johtaja Ilkka Salmi vastusti tuolloin avoimesti, että Euroopan parlamentti ryhtyisi valvomaan tiedustelupalveluiden toimintaa. Vuodesta 2011 lähtien Salmi on ollut EU:n tilannekeskuksen (SitCen) johtaja.

Virallisesti EU:lla ei ole omaa tiedustelupalveluaan, vaan se käyttää hyväkseen jäsenvaltioidensa keräämää tiedustelutietoa. Tosin Euroopan parlamentti on ilmoittanut, että oman operatiivisen tiedustelujärjestön perustaminen voi olla tulevaisuudessa mahdollista. Ehrenhauserin mukaan alan ainut laillinen toimija EU:ssa on jo 1993 perustettu Europol.

EU:n kaoottinen turvallisuuspolitiikka toimii kuin muistutuksena siitä, etteivät äänestäjät tai heidän valitsemansa poliitikot kykene vaikuttamaan unionin asioihin. Eurooppalainen “demokratia” on virkamiesten ja korruptioverkostojen harvainvaltaa.

 
Lähteet: BusinessInsider.com, EUobserver.com

1 KOMMENTTI

  1. Suomessa on yksi salaileva “järjestö” (nykyinen hallitus ja sen hännystelijät) Suomen huipulla:

    Valtiovarainministeriö myöntää, että Suomen ja Kreikan allekirjoittamassa, ministeriön “vakuusjärjestelyksi” kutsumassa asiakirjassa ei mainita vakuuksia lainkaan.

    Kun korkein hallinto-oikeus KHO aamulla kumosi valtiovarainministeriön (VM) salaamispäätöksen, ministeriö joutui luovuttamaan sitä pyytäneille myös valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) ja Kreikan valtiovarainministerin Evangelos Venizelosin helmikuussa 2012 allekirjoittaman asiakirjan jne.

    Isku pitäisi suorittaa suoraan “päähän”, jotta pahimmasta roskanpuhujista ja isänmaanpettureista, jotka joutasivat valtakunnan oikeuteen, päästäisiin kertaheitolla.

    Meni hieman ohi, mutta ajankohtaista.

Comments are closed.