Koti Uutisia Ulkomaat Duterte Yhdysvalloille: Keitä te olette meitä varoittamaan?

Duterte Yhdysvalloille: Keitä te olette meitä varoittamaan?

5

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte iski takaisin Yhdysvaltoja kohtaan sen jälkeen kun maa oli varoittanut Filippiinejä ostamasta venäläisiä sukellusveneitä. Duterte ihmettelee, miksi asia ylipäätään kuuluu Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain varapuolustussihteeri Randall Schriver, jonka vastuulla ovat Tyynenmeren ja Aasian turvallisuuskysymykset, sanoi äskettäin, että Filippiinien tulisi “harkita hyvin tarkkaan” venäläisten sukellusveneiden ostoa. Hän totesi myös, että jos maa ostaa sukellusveneitä Venäjältä, tulisi se aiheuttamaan ongelmia Washingtonin ja Manillan välillä.

Duterte kommentoi Schriverin lausahduksia kysymällä, mitä oikeuksia Yhdysvalloilla on sekaantua Filippiinien sukellusvenekauppoihin. Hän myös ihmetteli ääneen sitä, miksi Yhdysvallat haluaa pitää Filippiinit huonosti aseistettuna.

– Miksi? Oletteko estäneet muitakin maita tekemästä hankintoja? – – Varoitat meitä; kuka sinä olet meitä varoittamaan?, kysyi Duterte Davaossa pitämässään puheessa.

Samalla Duterte korosti sitä, että Yhdysvallat kohtelee liittolaisiaan huonosti ja epäkunnioittavasti.

– Onko tämä se tapa, jolla te kohtelette liittolaistanne? Minulla olisi muutama kysymys Donald Trumpille, jos saisin tavata hänet, Duterte kertoi.

Uhkausten ja huonon kohtelun lisäksi Duterte kysyi, haluaako Yhdysvallat tahallaan pitää Filippiinien puolustusvoimat heidän naapureitaan heikompana.

– Vietnamilla on seitsemän sukellusvenettä, Malesialla on kaksi ja Indonesialla noin kahdeksan. Me olemme alueellamme ainoa maa, jolla ei ole sukellusveneitä.

Duterte korosti myös sitä, ettei Filippiineillä olisi mahdollisuuksia olla uhkana Yhdysvalloille tai muille alueen maille:

– Emme käyttäisi sukellusveneitämme teitä (Yhdysvaltoja) vastaan emmekä Kiinaa tai muutakaan maata vastaan. Meillä ei yksinkertaisesti ole niin suurta asevoimaa.

Yhdysvaltain ja Filippiinien välit ovat tiukentuneet Duterten vallan aikana. Suurin syy tälle on se, ettei Duterte ole sallinut maansa ja kansansa olla Yhdysvaltain juoksupoikana. Duterte on myös ottanut pragmaattisemman lähestymistavan ulkopolitiikkaan. Osa tätä muutosta on ollut läheisemmät suhteet Venäjään.

Washingtonia onkin ärsyttänyt Venäjän ja Filippiinien entistä lämpimämmät suhteet. Venäjä lahjoitti äskettäin Filippiineille 5 000 Kalashnikovia ilmaiseksi, jotta maa voisi paremmin taistella radikaaleja islamisteja vastaan.

Lähde: RT

5 KOMMENTIT

 1. Yksi kysymys, millä voi testata maan itsenäisyyden astetta on: Voiko se [käytännössä] ostaa aseensa mistä itse ja itsenäisesti haluaa.

  Voiko Suomi niin halutessaan ostaa Helsingin ilmatorjuntaohjukset Venäjältä?

 2. Meillähän on 90-luvun peruja neukkulainen BUK-järjestelmä mutta onko jo poistettu käytöstä NATO-yhteensopimattomana? Nykyään ei osteta kuin Natoshittiä…

 3. Suomessa tulisi olla Duerten kaltainen mies puolustuministerinä tai maan johdossa. Nyt kumpikaan ei aja kansansa etua eikä näinollen ole Durten mittainen mies.

  Halutessamme me voisimme ostaa kaikki puolustuvoimiemme kaluston Venäjältä. Esim. 5000 Kalasnikovia ilmaiseksi kuulostaa kovin houkuttelevalta armeijallemme. Niillä varustaa useammankin miehen ja oikeissa käsissä se iso pelote.

  Hävitäjämmekin voisimme ostaa Venäjältä kuten MIG:it aikoinaan. Ne kun lentävät Hornetteja karkuun 700km/h. Hornetti ei koskaan edes pääse näköyhteyteen kun jää nallina kalliolle. Eikä se koskaan pääse kotikentälleen takaisin koska sen polttoainesäiliöt ovat paljon pienemmät. Ja pienemmällä siipipinta-alalla se tarvitsee vielä enemmän polttoainetta samalle matkalle kuin MIG. Muista lento-ominaisuuksien eroista puhumattakaan.

  Niin että, miksi Suomi ja sen ministerit tekevät aina tyhmiä päätöksiä kun käsitellään maanpuolustusta? Elisabet Rehn oli se joka ensimmäisenä meitä veivasi NATO:on horneteillaan. Kas kun sattui: RKP. Ja siitä se sotilaallinen alamäki ja taloudellinen kurimus sitten lähti. Anneli Taina toinen hyväkäs.

Comments are closed.